Hof van Twente scoort hoog op gebied van biodiversiteit

De Overijsselse natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 42 unieke soorten aan flora en fauna per km². Deze diversiteit aan soorten ligt 12% boven het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per km². Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

De Overijsselse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Steenwijkerland. Per km² zijn hier 75 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Overijssel met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

  1. Steenwijkerland: 75 soorten per km²
  2. Hof van Twente: 71 soorten per km²
  3. Twenterand: 67 soorten per km²
  4. Enschede: 56 soorten per km²
  5. Olst-Wijhe: 50 soorten per km²

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in OverijsselAltijd al een muskusrat willen spotten? In Overijssel ben je dan aan het juiste adres. De afgelopen 70 jaar werd dit dier hier 96.681 keer gespot. Ook de buizerd (35.344) en de grote zilverreiger (31.151) worden in Overijssel vaak waargenomen.

Planten die vaak gespot worden in Overijssel zijn de gestreepte witbol en riet. Qua paddenstoelen en schimmels doet de vliegenzwam het goed in Overijssel. Deze werd de afgelopen 70 jaar 2.305 keer gespot.

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Overijssel de meeste kans in de gemeente Steenwijkerland.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.