Hof van Twente werkt aan Fairtrade

Annelies Heeres heeft als voorzitter van het kernteam Fairtrade gemeente Hof van Twente in de digitale raadsvergadering van 12 mei de gemeente gecomplimenteerd met het bereikte resultaat tot nu toe sinds het verkrijgen van de titel fairtrade gemeente in januari 2019. Maar zij deed ook een klemmend beroep op de raad en het college om vooral door te gaan met het enthousiast uitdragen van fairtrade, om juist nu de arme boeren in ontwikkelingslanden een eerlijk inkomen te verschaffen.

Op 21 januari 2019 werd de titel Fairtrade Gemeente verleend aan gemeente Hof van Twente. In het landelijke juryrapport staat vermeld: “Met het behalen en behouden van de titel werkt de gemeente mee aan een concrete invulling van de Global Goals om onder andere een einde te maken aan armoede en kinderarbeid en om te zorgen voor betere leef- en werkomstandigheden van producenten in ontwikkelingslanden.” Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel en werkt aan 10 van de 17 doelen van de Global Goals Campagne. Hof van Twente was eerst een millennium gemeente. De doelen daarvan zijn in 2015 vervangen door de Global Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen. De gemeente is dus de komende jaren bezig de Global Goals verder uit te werken.

De toekenning van de titel houdt tevens in dat binnen 5 jaar de internationale normen voor fairtrade dienen te zijn opgenomen in het aanbestedingsbeleid van de gemeente. Het duurzaamheidsbeleid behoeft nog wel concretere stappen en een duidelijker inzicht en overzicht van de duurzame inkoop door de gemeente. Aangezien de gemeente per 21 januari 2019 nog niet aan de vereiste criteria voldeed, er werd immers nog geen fairtrade koffie geschonken in het gemeentehuis, heeft Kernteam Fairtrade Hof van Twente er op aangedrongen dat bij de aanbesteding van nieuwe koffiemachines per 1 januari 2020 er natuurlijk fairtrade koffie ingekocht en geschonken zou gaan worden.

Inmiddels zijn er nieuwe koffiemachines geïnstalleerd en wordt er fairtrade koffie geschonken, dus de gemeente is nu toch een fairtrade gemeente geworden. Een ander vereiste voor het behalen van de titel is dat de interne en externe communicatiemiddelen van de gemeente volop worden ingezet om bekendheid te geven aan de campagne zodat alle medewerkers van de gemeente, maar ook alle inwoners van de gemeente weten dat ze in een fairtrade gemeente wonen en dat de gemeente er naar handelt. De gemeente voldoet geleidelijk aan steeds meer aan alle criteria benodigd voor de titel Fairtrade Gemeente. Er wordt ambtelijke ondersteuning geboden, vergaderruimte ter beschikking gesteld en ook social media worden tegenwoordig zo nu en dan ingezet om aandacht te besteden aan de fairtrade gemeente campagne, die onverminderd door gaat.

Meer informatie Annelies Heeres 06 29457777 / 0547-761117              

anneliesheeres@gmail.com