Hof van Twente wil exacte cijfers van weidevogels en onderneemt actie

De vrijwilligers van de stichting Weidevogels Hof van Twente gaan vanaf nu hun bevindingen systematisch registreren om weidevogels te redden van de ondergang. In Hof van Twente zijn de aantallen wulpen, grutto’s en tureluurs op de vingers van 1 hand te tellen.

Dronepiloten, veldwerkers, coördinatoren en systeembeheerders hebben maandagavond 31 maart 2025 hun activiteiten op elkaar afgestemd bij Melkgeitenhouderij Veelers in Hengevelde. “Als het lukt 35 broedparen op 100 hectare weiland bijeen te krijgen, maakt de agrariër goede kans op een extra vergoeding”, legde voorzitter Tjeerd Ploeg van Weidevogels Hof van Twente de toehoorders uit. “De agrariër kan bijvoorbeeld een nat gedeelte van zijn land, dat niet zo efficiënt te gebruiken is voor zijn bedrijf, toch heel goed inzetten als kruidenrijk grasland zodat kuikens er voedsel en beschutting vinden. Zo wordt een weinig productief gedeelte toch in een keer interessant voor de landeigenaar als ondernemer.”

App
Veldwerkers en dronepiloten hebben teams gevormd die in het voorjaar minimaal tien keer wekelijks hun bevindingen doorgeven in de app boerenlandvogelmonitor. Elk team is actief in een ‘eigen’ deel van Hof van Twente. In de openbare app boerenlandvogelmonitor staan de weilanden met nesten, van welke weidevogels met de hoeveelheid eieren of zelfs kuikens.

Kalfjes
Fons Haafkes van de Wildbeheereenheid in de gemeente Hof van Twente was blij met de goede samenwerking met de vrijwilligers van Weidevogels Hof van Twente, onder meer met het redden van reekalfjes met de faunadrone. Dit gebeurde vorig jaar, in 2024, met heel veel succes voor de eerste keer. De wildbeheereenheid stelt nu ook hun eigen drone met warmtebeeldcamera beschikbaar voor zoektochten naar weidevogels aan de vrijwilligers van de stichting Weidevogels Hof van Twente. De periode dat reegeiten kalfjes werpen, volgt direct na het seizoen van de weidevogels.

Overzicht
Het bestuur van Weidevogels Hof van Twente wil, door voortaan secuur te gaan registreren, over twee jaren een goed overzicht hebben van ‘waar het probleem ligt’, zei voorzitter Tjeerd Ploeg van Weidevogels Hof van Twente. Is dat probleem predatie door roofdieren als de marter, de das of vos of is er iets anders aan de hand?

Plasdras
De stichting Weidevogels Hof van Twente wil samen met de Agrarische Natuurvereniging Hooltwark dit jaar nog minimaal 1 plasdras aanleggen voor weidevogels. Er heeft zich ook al een agrariër gemeld die een plasdras voor boerenlandvogels wil aanleggen op zijn land. Duurzaam Initiatief Markelo Noord, een samenwerking van boeren, legde al gezamenlijk een plasdras aan. Het Gebiedscollectief Midden Overijssel wikkelt financieel de jaarlijkse afspraken af met de landeigenaren, vaak agrariërs, die iets doen voor behoud van de weidevogels als grutto’s, kieviten en scholeksters.

Kern
Het bestuur heeft 8 gebieden aangewezen als kansrijke kerngebieden voor weidevogels en waar dronepiloten en veldwerkers samen voorzichtig actief zullen zijn in nauw overleg met de grondeigenaren. Onze veldwerkers kennen in de regel de bewoners goed. De 8 gebieden zijn Stokkumerbroek, Stokkumervlier/Herikervlier, Markvelde, Deldeneresch, De Meene bij Goor, Elsenerbroek, Goormeen (Azelo) en Parel van Twente.