Hof wil plasdras voor bedreigde weidevogels, Hengevelde optie?

De stichting Weidevogels Hof van Twente wil graag samen met de Agrarische Natuurvereniging Hooltwark een plasdras aanleggen voor weidevogels, ergens in Hof van Twente. Duurzaam Initiatief Markelo Noord (DIMN) beheert al een plasdras bij Markelo. Maar er zou nog ergens elders in de gemeente Hof van Twente ruimte gevonden kunnen worden voor de aanleg van een plasdras voor weidevogels.

Ronnie Steentjes, Joseph Asbreuk, Jan Vehof van Hooltwark en Martijn Rouwhorst, Tjeerd Ploeg, Willy Olde Meule en Roger Borre van de stichting Weidevogels Hof van Twente kregen donderdagavond(16 mei 2024) een uitgebreide rondleiding langs een aantal plasdrassen bij Geesteren. Geesteren telt inmiddels 6 plasdrassen, in bijna alle soorten en maten. Maar vooral de kleine greppelplasdras, de laatste innovatie bij agrariër Hennie Blokhuis, trok belangstelling van het bezoek. Dit mede door het grote succes van dit type plasdrassen. Het aantal weidevogels neemt er toe.

Nest
Ook de plasdrassen van Frons en Kamphuis heeft het gezelschap bezocht. Dronepiloot Roger Borre van Weidevogels Hof van Twente vond als kers op de taart een prachtig nest van een kievit met kuikens en zelfs nog van een grutto. Wat een geweldige avond in de prachtige Veldhoek.

Hebben lezers ideeën of dit ook in Hengevelde of omgeving gerealiseerd kan worden bel of app dan met 0640231193.

Beleid

De Vogelwerkgroep Geesteren onderhoudt al enkele jaren contact met vrijwilligers van de stichting Weidevogels Hof van Twente. Het bestuur van Weidevogels Hof van Twente schreef vorig jaar een beleidsplan en een projectplan met begroting met het doel de grutto, wulp, tureluur, scholekster en kievit te behouden in haar gemeente. Een droneteam is inmiddels al drie weken actief in Hof van Twente.

https://youtu.be/1DHzJ36qSwM  (video)