Hofvogels in actie: ‘Geen pech met een tweede leg’

Op 22 mei van dit jaar bezochten mijn vrouw  Mirjam en ik avonds weer vele erven in de Hof van Twente om vooral jonge steenuilen te gaan ringen als plotseling onder het rijden de telefoon ging. Een controleur van onze stichting belde en vroeg of wij per direct naar een erf konden komen om een aantal jonge kerkuilen van circa 6 weken oud te ringen. Haast was geboden omdat de jonge kerkuilen op punt van uitvliegen stonden.

Allebei waren we stom verbaasd, omdat een broedsel van bijna volgroeide kerkuilen eind mei wel erg vroeg is. Een uitzonderlijk goed (veld)muizen jaar moest daar wel de oorzaak van zijn. Na ons ringprogramma van die avond drastisch te hebben omgegooid, reden we naar het erf en troffen daar vijf prachtige Kerkuil pullen aan van +/- 6 weken oud  Prima ringbaar dus, fantastisch!

Het is 7 september en Mirjam en ik zitten op een vakantie adres hoog in de Zwitserse Alpen te genieten van een prachtig uitzicht. Het was inderdaad een heel intensief ringseizoen waarin enorm veel steen en kerkuil pullen door ons geringd werden geringd. Een echt topjaar. Op dat moment komt er een What App bericht binnen met de tekst. “Jullie kunnen weer aan de bak’

Wat bleek; het eerder genoemde ouderpaar kerkuil was in de zelfde uilenkast op het eerder genoemde erf voor de tweede keer aan het broeden geslagen. . Geen unicum maar wel hartstikke leuk natuurlijk. Met dank wederom aan het grote aantal (Veld)muizen  De pullen lijken op de foto zo’n vijf dagen oud.

Op 15 oktober werden op het zelfde erf ook nog eens vier jonge kerkuilen geringd. Dit onder grote belangstelling van door de erf bewoonster opgetrommelde buren . De pullen zijn rond de 6 weken oud en bij drie van de vier pullen kon het geslacht worden bepaald (2 mannetjes en 1 vrouwtje).

Ruud de Koning, Hofvogels.