In Beweging en D66 wil in Hof van Twente verbod op intensieve teelten

Intensieve teelten nemen toe in Hof van Twente. In Beweging en D66 pleiten via een motie voor verbod op deze teelten, waar ook lelieteelt onder valt. De motie is ingediend om te bespreken bij de raadsvergadering van 24 september.

In Hof van Twente laait de discussie op over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in intensieve landbouw, zoals de lelieteelt. De zorgen van omwonenden groeien. De komende raadsvergadering staat bijvoorbeeld een ingezonden brief van inwoners over lelieteelt op de agenda. In Beweging en D66 bevragen inmiddels al een hele tijd het college of zij die zorgen delen en wat de gemeente hieraan gaat doen. In Beweging en D66 willen nu dat het gemeentebestuur juridische mogelijkheden onderzoekt om schadelijke teelten uit te sluiten en pleiten voor het opnemen van deze beperking in zowel de gemeentelijke als provinciale omgevingsvisie.

“Het sleutelwoord is voor ons gezondheid. Dat moet de hoogste prioriteit hebben,” zegt Marianne Hutten van In Beweging. “Onderzoeken laten zien dat de gebruikte bestrijdingsmiddelen zich niet alleen rond de akkers verspreiden, maar zelfs binnenshuis terechtkomen. Dit kan voor bewoners gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat kunnen we niet langer negeren.”

De motie van In Beweging en D66 roept de gemeente op om de juridische mogelijkheden te onderzoeken om intensieve teelten in te perken. Zij willen dat de gezondheidsrisico’s worden meegewogen in zowel de gemeentelijke als de provinciale omgevingsvisies. Daarnaast vragen zij de gemeente om voor 30 september een duidelijk standpunt in te nemen naar de provincie Overijssel over de aanpak van intensieve teelten. Tot 30 september kunnen gemeenten namelijk een reactie geven op het concept van de provinciale omgevingsvisie.

“We hebben de kans om nu duidelijke stappen te zetten en het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen,” voegt André de Visser van D66 toe. “Het gaat niet om het onmogelijk maken van de landbouw, maar wel om het vinden van een gezonde balans tussen de teelten en de leefomgeving van mensen. Dit kunnen we alleen doen door duidelijke regels op te stellen en de juridische mogelijkheden hiervoor te verkennen.”

De komende weken zijn cruciaal voor de toekomst van de gemeente. Zowel de gemeentelijke als de provinciale omgevingsvisie wordt vastgesteld. Dit is het moment om gezondheid op de eerste plaats te zetten. In Beweging en D66 roepen dan ook de gemeenteraad, het college, boeren en inwoners op om samen te werken aan een oplossing die goed is voor iedereen.