Johan Wolbers ontvangt de Jan Koenderink bokaal

Foto: Tjeerd Ploeg reikt de Jan Koenderink bokaal uit aan Johan Wolbers. Hij vond vorig jaar het eerste kievitsei in Hof van Twente. (Foto's Marcel Tettero
De stichting Weidevogels Hof van Twente heeft met veel succes nieuwe vrijwilligers aangetrokken en telt nu 45 mensen onder wie dronepiloten, veldwerkers, bestuursleden en agrariërs. Voorzitter Tjeerd Ploeg van de stichting deelde op een ledenvergadering gisteravond (17 februari 2025) mee dat het bestuur zich op een aantal kerngebieden wil gaan concentreren om het beste resultaat te kunnen boeken voor de weidevogels.
Beter
De voorzitter wil vooral de tellingen van weidevogels verbeteren zodat bijvoorbeeld trends nog beter kunnen worden onderbouwd. “Goede metingen zijn belangrijk om je beleid op te kunnen bouwen”, zei Tjeerd Ploeg tegenover de 26 aanwezigen bij melkgeitenhouderij Veelers in Hengevelde.
Kernen
De mogelijke kerngebieden waarover het bestuur nog een definitieve beslissing moet nemen zijn: 1. Elsenerbroek, 2. Herikervlier/Stokkumervlier 3. Markvelde. Op de 4e plaats zou dan nog Stokkummerbroek wellicht kunnen komen te staan.
Zender
Omdat al weer zeldzame wulpen zijn gezien bij de Domelaar net buiten Markelo, richtte coördinator Peter van den Akker van Sovon Twente zijn presentatie speciaal op het gedrag van de grootste weidevogel. Ongeveer 10.000 vrijwilligers tellen voor Sovon in Nederland. Uit gegevens van zenders die wulpen op hun rug droegen, blijkt onder meer dan een gezenderde wulp die bij de Domelaar is gespot, duizenden kilometers verderop broedde.
Rus
Helemaal achter Moskou kropen hun kuikens uit het ei. Dezelfde ‘Russische’ wulp overwinterde echter aan de Franse kust. Ook vergeleek hij tellingen van weidevogels in de Goormeen in Azelo. In het weidevogelgebied broedt nu nog slechts een paartje wulpen, maar 50 jaren geleden broedden er nog grutto’s (20 paartjes), kieviten (22 paartjes), tureluurs (4 paartjes) en watersnip (3 paartjes).
Hoop
Het aantal broedende weidevogels in Hof van Twente is klein en de predatie van roofdieren is groot, maar er is zeker nog hoop, aldus Tjeerd Ploeg namens het stichtingsbestuur. Hij wees op het feit dat weidevogels redelijk oud kunnen worden en elk jaar opnieuw proberen voor nakomelingen te zorgen. Tjeerd Ploeg wil zich dan ook vooral concentreren op de kerngebieden in Hof van Twente waar groepen van 4 of 5 mensen per gebied regelmatig weidevogels gaan monitoren om goede en betrouwbare cijfers te genereren waarop het bestuur de inzet op kan afstemmen.
Drone
Het team met dronepiloten onder leiding van coördinator Roger Borre is goed op sterkte. De taken in het bestuur zijn verdeeld, de contacten met de Wildbeheereenheid is prima, alleen is er nog steeds een tekort aan vrijwilligers die vogels in het veld willen observeren en tellen.