Kaalslag op Weldam door de letterzetter

Hoewel er zaken zijn in tijden van de coronacrisis die belangrijker zijn dan een aantal gekapte bomen, kregen we bij de redactie van Wegdamnieuws diverse vragen binnen over de partij bomen tussen Hengevelde en Goor die al enige tijd langs de weg liggen. Wie aan de linkerkant van de stapels bomen zo’n honderd meter het bos inloopt, ziet dat er behoorlijke kaalslag heeft plaatsgevonden.
Navraag bij het rentambt van het Weldam leert het volgende: “Dit zijn fijnsparren die gekapt zijn. Deze bomen zijn aangetast door een insect, de letterzetter. De overige bomen gelukkig niet. Daar waar de bomen zijn gekapt wordt uiteraard opnieuw aangeplant”, besluit de woordvoerder.

De letterzetter is een kleine bastkever die onder de schors van de sparren leeft. De droogte heeft de bomen verzwakt en dit kleine kevertje een kans gegeven. Daardoor zijn er nu volop dode sparren en zullen er wellicht nog meerdere volgen.

Zijn dode sparren een ramp voor de natuur? Nee, zo’n natuurverschijnsel verhoogt juist de biodiversiteit in het bos. De dode bomen zorgen voor nieuwe open plekken in het bos, waardoor er meer zonlicht doordringt. Op die plekken leven meer soorten, niet alleen op de grond, maar ook op de bomen rond zo’n open plek. Vaak ook zeldzame soorten. Door het zonlicht warmt het hout op en ontstaat er een gunstig microklimaat. Dood doet leven.


Daar waar de bomen stonden op het Weldam


Ook de Achterveldweg nabij Hengevelde kreeg te maken met de gevolgen van een droge zomer