Koekhappen en een lesje staatsinrichting: “Bedankt voor deze fijne vakantiedag.”

Oekraïense Onafhankelijkheidsdag gevierd met een Nederlands tintje.

Voor Oekraïne is 24 augustus een nationale feestdag waarop gevierd wordt dat Oekraïne in 1991 zelfstandig werd. In de gemeente Hof van Twente werd deze dag gevierd met een Nederlandse (taal)middag. De vrijwilligers die taallessen verzorgen hadden voor hun Oekraïense cursisten, oud-cursisten en hun kinderen een uitdagend programma in elkaar gezet.

Er werd begonnen met een speurtocht door de wijk, waarbij allerlei opdrachten gedaan moesten worden en de deelnemers goed moesten lezen. Onderweg maakten de deelnemers kennis met één van de meest bekende oudhollandse spelen; koekhappen. Dit zorgde bij jong én oud voor de nodige hilariteit.

Daarna werd het tijd voor het “serieuzere werk”. Just Schimmelpenninck verzorgde een lesje staatsinrichting waar ook de Nederlandse gasten nog wat van op konden steken. Inmiddels was ook wethouder Rohaan aangeschoven. Met rode koontjes van de inspanning deden de gasten zich daarna te goed aan Nederlandse hapjes; natuurlijk ontbraken de bitterbal en het gevulde eitje niet.

Fanatiek ging het er aan toe bij het woord-en beeld-kwartetspel. “Mag ik van jou van het gezicht de tong”. Spelenderwijs leerden de deelnemers een hoop nieuwe woorden mét de juiste uitspraak. Datzelfde gold ook voor het afsluitende onderdeel, een woord/plaatjes bingo.

Het doel van deze middag, op een leuke, informele manier met taal bezig zijn, is ruimschoots behaald. De ruim 45 deelnemers hebben in een ontspannen sfeer ervaren dat ze al veel woorden en begrippen beheersen. Dit is volgens initiatiefneemster Nicolette Spackler belangrijk voor het zelfvertrouwen en vergroot het plezier in het leren van onze –moeilijke- taal.

De gastvrije ontvangst bij wijkvoorziening ’t Doesgoor, de betrokkenheid van de vereniging Hof van Twente-Kiev-Pechersk en de nimmer aflatende inspanning voor het welzijn van “haar mensen” van woonbegeleidster Nataliya ten Heggeler, hebben dit tot een onvergetelijke middag gemaakt.

Zoals één van de deelnemers zei: “Bedankt voor deze fijne vakantiedag.”