Kwart van lezers niet ingeënt, ‘eerste prikken’ aan plafond

Meer dan 85 procent van de volwassenen in de Hof van Twente heeft een eerste vaccinatie voor het coronavirus gehad. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Zeker 75 procent van de 18-plussers is zelfs volledig gevaccineerd. De Hof behoort daarmee tot de gemeenten met de meeste vaccinaties in Twente en de Achterhoek. Dit komt overeen met de poll die de afgelopen weken op onze website stond. 70% gaf aan een vaccin te hebben gehad, 27% van niet en 3% twijfelt nog.Uit de cijfers blijkt dat de volwassenen met ten minste één prik tussen de 85 en 89 procent ligt. Het aantal volledig gevaccineerden ligt tussen de 75 en 84 procent.
Niet verrassend is dat de percentages met de leeftijd stijgen. Zo is van de inwoners die in 1955 of daarvoor geboren zijn, tussen de 90 en 94 procent volledig ingeënt. Voor de groep tussen 1956 en 1975 is dit tussen de 75 en 84 procent. Voor de inwoners met het geboortejaar tussen 1976 en 1995 ligt het vaccinatiepercentage tussen de 60 en 74. In de groep tussen 1996 en 2003 is tussen de 40 en 59 procent volledig ingeënt.

Er zullen nauwelijks nog eerste prikken worden gezet de komende tijd. Dat zegt het RIVM en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) tegen BNR na onderzoek. Een van de oorzaken is de manier waarop de vaccinatiecampagne wordt gevoerd, zegt het IVM.

Er is nog een kleine groep in Nederland die er niet voor kiest om zich te laten vaccineren vanwege twijfels rondom het vaccin of omdat ze het simpelweg niet willen. ‘Nederland heeft nu de meeste prikken gezet. Er valt nog wat te behalen in bepaalde doelgroepen, maar daarvoor moet de vaccinatiecampagne wel veranderen. Anders bereiken we die mensen niet’, zegt Marloes Dankers van het IVM.