Marianne Hutten heeft een punt: Maar wie biedt de boeren een alternatief?

Tijdens de uitzending van Hv Politiek en Nieuws van Hofstreek FM bleek misschien wel het belang van het punt van Marianne Hutten. Gaat geld boven gezondheid in de Hof van Twente? Maar wie denkt er aan de boeren die met de rug tegen de muur staan?

Haar partij In Beweging en D66 pleiten via een motie voor verbod op intensieve teelten vanwege pesticiden, waar ook lelieteelt onder valt. Lelies, een export product dat schoon in een vliegtuig de wereld in moet, dat is de wens van de verre klant.
Zowel de gemeente als de provincie is bezig met een omgevingsvisie. Tot 30 september kon de gemeente Hof van Twente laten weten wat ze er van vindt. Men mag dus zelf kleur bekennen en afwijken van een landelijk of provinciaal standpunt. Er is ruimte om af te wijken van de landelijke norm: Wij zetten gezondheid bovenaan in de omgevingsvisie. Strenger mag dus kort samengevat. Op 16 oktober is er een inloop op het gemeentehuis over de omgevingsvisie, dan kunnen bewoners er iets van vinden.

De andere kant: ‘Zoals men ons nu op de hielen zit, dat hebben de boeren niet verdiend’
Wegdamnieuws sprak met een grondeigenaar uit de Hof van Twente die ook lelies op zijn land had staan, dat verhuurd was.
“We staan met de rug tegen de muur! Van de belasting moeten we een bepaald rendement halen en aan de andere kant krijg ik allerlei bedreigingen en verwensingen. (Bij de redactie bekend)
Wij doen dit niet uit weelde, maar anders zijn wij fiscaal de Sjaak. We hebben een minimale opbrengst per hectare nodig wat met de vele regen van dit voorjaar al moeilijk genoeg is. Zoals men ons nu op de hielen zit, dat hebben de boeren niet verdiend. Zeker in ogenschouw nemend dat er geen alternatief is he! Geen subsidies, geen tegemoetkoming: Niemand komt met een oplossing. Dat Parkinson verhaal zal ik zeker niet ontkennen, maar help ons dan!

Vreemden willen nu gaan bepalen hoe wij onze boterham kunnen verdienen! Ik heb al veel schokkende, gemene, laffe en anonieme bedreigingen ontvangen per post. Ik weet ook wel:
Slechte zaak bestrijdingsmiddelen. Ik heb 3 jaar geleden al onze grond aangeboden voor natuurbeheer. Daar was geen interesse voor bij onze Hof van Twente, Provincie Overijssel en alle andere natuurclubs. Dus wij hebben geen alternatieven!”

Motie
Er is door de partijen partij In Beweging en D66 een motie ingediend over pesticiden bij intensieve teelt die uit drie punten bestaat:

1. Zoek juridisch uit hoe dit in de omgevingsvisie kan
2. Sluit het ook uit
3. Laat de provincie weten hoe de Hof van Twente erin staat

Parkinson beroepsziekte
De rechtszaken beginnen nu ook in Nederland te komen, daar waar een van de gevolgen van glyfosaat in Frankrijk bijvoorbeeld als een beroepsziekte wordt erkend.
In Nederland zijn al spuitzones ingericht in bijvoorbeeld Limburg en Drenthe, max 50 meter afstand maar is dit voldoende? Wat als de wind verkeerd staat? Wat als het in het oppervlaktewater komt? De invloed op insecten waarover verder meer? Het zit al volop in het ecosysteem.

Boeren en gele weilanden
Marianne Hutten:
“Boeren hebben een steeds grotere marge nodig om hun brood te kunnen verdienen. De regelgeving wordt van alle kanten aangehaald. De natuurclubs komen er overheen met regels. Dat maakt het ook wel lastig om aan te kaarten. Boeren willen die gele roundup weilanden zelf ook vaak niet.  Of die lelieteelt maar het levert meer geld op wat vaak broodnodig is.
Wat ze helemaal niet willen is de mede agrariërs afvallen, dus ze gaan niet vertellen;
“Ik vind dat mijn buurman dat niet meer moet doen”.
We hebben het ook vaak over grondeigenaren die worden benaderd door een lelie teler, dan snappen wij zeker dat een boer daar over twijfelt. Maar:
Ik ben bij omwonenden geweest, die zeggen ik proef het gewoon als ze zijn geweest. Ik stuur mijn kleinkinderen naar huis en ik doe een deken over de moestuin. Er is een alternatief, ik heb daarvoor biologische boeren opgezocht”.

Technisch beraad
“Ik hoop dan ook tijdens het technisch beraad over twee weken dat we alle invalshoeken aan bod laten komen. Dit is puur bedoeld om feiten en kennis te delen. Raadsleden worden dan gevraagd om aan te schuiven.
Deze staat gepland door de wethouder, bedoeld om kennis te delen. Waarbij ik hoop dat er experts over bijen zijn, een biologische boer, een grondeigenaar wie die financiële noodzaak heeft.  Zodat wij als raad alle invalshoeken te horen krijgen.

Bijenhouders Thijs de la Court en Jorn Veen; ‘Bijen dood door eigen honing’
Bijenhouders Thijs de Lacourt en Jorn Veen waren ook in de uitzending van HvT Politiek en Nieuws van Hofstreek FM en dat was ook een eye-opener.
“Er wordt veel gekeken naar de honingbijen zoals we ze kennen, maar waar weinig oog voor is, dat de wilde bij massaal aan het uitsterven is. Die zijn een heel groot onderdeel van de bestuiving. Het tekort aan bijen brengt de bestuiving van productiegewassen in gevaar. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten.

Invloed Pesticiden
Afgelopen jaar waren veel imkers hun complete bijenvolk kwijt. Er zijn imkers die hebben nagetrokken, hoeveel pesticiden zitten er eigenlijk in die kasten? Ze vonden er tientallen, ook in de honing. Het ging zelfs zo ver, de kasten waar de honing in is blijven zitten stierven de bijen massaal, de kasten die de winter doorgekomen zijn met suiker hebben het overleefd. De bijen rust geven met eigen voer om de winter door te komen kreeg dus door de pesticiden ene desastreus gevolg doordat ze hun eigen honing aten. Daar schrokken wij van, dar betekent namelijk dar er m ns heen een wolk van gif zit waarbij in di geval de bijen de kanarie in de kolenmijn zijn. De bijen leven dus in die ruimte en gaan dus dood”.

Raadsvergadering
Een groot verschil van inzicht tekende zich afgelopen week in de gemeenteraad af over de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in bijvoorbeeld de lelieteelt. Hoe gevaarlijk zijn pesticiden? In Beweging, D66, SP en PvdA wilden weten of het gemeentebestuur dit soort telers kan weren. Een motie om het college dit te laten onderzoeken, kreeg echter geen steun van de grote partijen, Gemeentebelangen, WD en CDA. Andre Elbert van de VVD kende de ongerustheid bij omwonenden van lelietelers. “Maar er wordt ook veel paniek gezaaid.” Bennie Nijenhuis van Gemeentebelangen wees op onderzoeken over de veiligheid van deze middelen. “De dosering is zo laag.” Maar PvdA’er Fred Rijkens vond de risico’s voor de volksgezondheid te groot om hiermee door te blijven gaan. “Onze gezondheid gaat voor economische motieven”, zei Rijkens. Andre de Visser van D66 wees er op dat in Duitsland, Frankrijk en ltalië de ziekte van Parkinson al is erkend als beroepsziekte onder agrariërs die werken met pesticiden.

Net als Bennie Nijenhuis vond ook Arjan Zandvoort van het CDA dat de initiatiefnemers van de motie te hard van stapel lopen. “Laten we gewoon de landelijke wetgeving volgen.” Wethouder Harry Scholten nam de bezorgdheid serieus en zegde toe binnenkort in een technisch beraad een toelichting te zullen geven over de juridische haken en ogen die er zouden zijn om bijvoorbeeld de lelieteelt te verbieden. “We kunnen nu als gemeente laten zien waar we voor staan, dat we gezondheid op de eerste plek hebben gezet”, zei fractievoorzitter Marianne Hutten van In Beweging. Besloten is de motie aan te houden in afwachting van de bespreking in het technisch beraad.

De P’s van Parkinson en pesticiden
De Tweede Kamer roept het kabinet op om te onderzoeken of Parkinson kan worden aangemerkt als een beroepsziekte voor landbouwers. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot diende daar een motie voor in die door een meerderheid werd aangenomen. In de motie benadrukt De Groot dat een toenemend aantal onderzoeken een verband legt tussen de ziekte van Parkinson en pesticiden gebruik en dat Parkinson in Frankrijk al als beroepsziekte voor landbouwers geldt. Boeren daar hebben recht op een uitkering als ze Parkinson krijgen. Alleen partijen BBB, VVD en CDA stemden tegen de motie