Nergens zoveel asbestdaken als bij ons…

In Twente liggen nog veel daken vol met asbest. De gemeente met de meeste asbestdaken is Hof van Twente. Het aantal daken neemt logischerwijs af, maar in totaal liggen er nog 3312 gebouwen een asbest dak, zo meldt TC Tubantia.

De asbestdaken zijn een gevaar voor de gezondheid. Tot 1993 werd het gebruikt in bijvoorbeeld dakbedekking. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Maar door ouderdom verweren deze golfplaten en laten asbestvezels los. Deze vezels zijn kankerverwekkend.

Asbestdaken zijn de grootste resterende bron van asbest die we op dit moment hebben. Wij stimuleren maatregelen om deze daken te verwijderen. Asbest is een kankerverwekkende stof en verspreiding van en blootstelling aan asbest moet worden vermeden.

Daken kunnen door de jaren heen aangetast worden door weer en wind, waardoor er mogelijk asbestvezels vrijkomen. Verwijdering (sanering) van asbest is daarom op enig moment noodzakelijk. Daken moeten veilig worden gesaneerd. Hiervoor gelden regels. Als eigenaar van een woning met een asbestdak bent u zelf verantwoordelijk voor het veilig verwijderen van het asbest. Er zijn grofweg twee soorten asbesthoudende dakbedekking:

Meer weten hoe je asbest kan afvoeren? Kijk op de website van de gemeente, klik HIER.