Niet het haasje zijn tijdens de Pasen?

Slachtoffer worden van een woninginbraak is erg confronterend. Het feit dat iemand ongewenst in jouw huis is geweest en ook nog eens waardevolle spullen heeft meegenomen, zorgt bij veel slachtoffers voor een onveilig gevoel. Inbrekers slaan het liefst hun slag als er niemand thuis is. Het blijkt dat tijdens de Pasen het aantal inbraken dan ook toeneemt. Het blijkt ook dat de meeste woningbraken overdag plaatsvinden. Gemeente en politie doen er alles aan om dit tegen te gaan, maar je kunt zelf ook maatregelen treffen. Hieronder tips hoe je het risico op woninginbraak of diefstal kunt beperken terwijl je er een dag of een paar dagen op uit bent. Het is belangrijk je huis zo bewoond mogelijk achter te laten.

Tip 1
Zorg voor een lege brievenbus. Laat de buren de post van de deurmat of uit de brievenbus halen als je een paar dagen weg bent.

Tip 2
Zet een lampje aan (via een tijdschakelaar). Belangrijk: zorg dat niet elke keer hetzelfde lampje aangaat, maar wissel af. Ook al ben je maar een avond weg.

Tip 3
Vraag de buren om ’s morgens en ’s avonds, de gordijnen open en weer dicht te doen als je tijdens de Pasen niet thuis bent.

Tip 4
Zorg dat er een auto voor de deur staat als je tijdens de Pasen een paar dagen weg bent.

Tip 5
Sluit de ramen en deuren goed af als niemand thuis is. Ook al bent u maar even weg.

Tip 6
Laat ladders en ander gereedschap niet rond het huis slingeren. Inbrekers gebruiken dit als opklimmateriaal.

Tip 7
Zet containers achter slot en grendel. Containers worden als opklimmateriaal gebruikt.

Tip 8
Zorg dat het zicht op jouw huis niet belemmerd wordt door bijvoorbeeld een hoge heg, zodat buurtbewoners het in de gaten kunnen houden vanuit de straat.

Tip 9
Berg waardevolle spullen, zoals een tablet of laptop, uit het zicht op.

Tip 10
Zorg voor een goed werkende buitenlamp met bewegingscensor. Dat schrikt inbrekers af.

Tip 11
Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Met sloten die voldoen aan het Politiekeurkeurmerk Veilig Wonen maak je het inbrekers wel erg moeilijk.

Tip 12
Start een WhatsApp-groepet je buren. Via een WhatsApp-groep wissel je gratis en snel informatie uit over jouw buurt. Zo help je mee aan een veiligere buurt.

Tip 13
Registreer je spullen. Als je je spullen registreert, is de kans groter dat je ze na een inbraak weer terugkrijgt. Bovendien helpt jouw registratie bij het opsporen van de daders. Je kunt je spullen registreren met de “Stop Heling app”.