Paul Wegdam ontving op unieke wijze Koninklijke onderscheiding

Vandaag maken gemeenten bekend wie er een koninklijke onderscheiding krijgen, ondanks de coronacrisis. Eén van hen was Hengeveldenaar Paul Wegdam, die met een smoes in een online vergadering over de voetbal werd gelokt. Daar eenmaal in aangekomen trof hij behalve de bestuursleden van de voetbal ook onverwachts vrienden, familie, de redactie van Wegdamnieuws en zelfs burgemeester Nauta aan. Zij reikte in verband met de coronacrisis op digitale wijze de onderscheiding uit aan Paul Wegdam, die zich al jarenlang op vele fronten inzet voor Hengevelde, maar ook daarbuiten. Paul werd vanochtend Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Paul, ook namens Wegdamnieuws van harte gefeliciteerd met de dikverdiende onderscheiding! Wil je de 'vergadering', oftewel het uitreiken van de onderscheiding nog even terugkijken, dat kan via DEZE link of DEZE video op Youtube  link. Hieronder een opsomming waarom Paul de onderscheiding mocht ontvangen, waarmee hij in de voetsporen van zijn vader treedt.

Paul Wegdam, 65 jaar (geboren 30 november 1954). Een echte Wegdammer.

Geboren als Wegdam, zoon van Theo Wegdam en Marietje Bekkedam en zeer actief in Wegdam (Hengevelde).

Paul is gestopt met zijn betaald werken in 2014. Hij had een praktijk fysiotherapie in Borne en is in 2014 hiermee gestopt. Hij heeft jarenlang met plezier gewerkt, maar is nu nog meer in zijn nopjes met al zijn werkzaamheden, die hij nu veelal vrijwillig doet.

Na beëindiging van de fysiopraktijk is hij eerst jaren druk en standby geweest bij de bouw van hun eigen glazen huis. Dit maakte dat het echt hun eigen huis werd, waar zij nu met veel plezier en woongenot verblijven.

In 2017 is hij als instructeur voor bootcamp begonnen via Beweegpunt Hof van Twente. Het sporten en bewegen is hem op het lijf geschreven. Hij had eigenlijk altijd een baan willen hebben op het gebied van sport. Maar toen hij in zijn jonge jaren niet ingeloot werd op de sportacademie, is hij maar fysiotherapie gaan doen.

En daar profiteren wij allemaal van. Zo ook mevrouw Pierik-Ros, die wekelijks massage ondergaat van zijn schoonzoon. Het houdt haar soepel. Alvorens de massage plaats vindt worden er eerst boodschappen gedaan bij de plaatselijke COOP.

Paul heeft oog en hart voor mensen, die op leeftijd geraken, maar ook voor mensen met een beperking.

In het verleden bekommerde hij zich, samen met zijn echtgenote Henriëtte, om buurvrouw Liesbeth. Zij was dan ook ‘gek’ op Paul. Ook ging Paul veel op bezoek bij de dementerende ouderen in Delden. Oom Hendrik en oom Arnold werden regelmatig door hem bezocht, maar ook overbuurman Arnold Aarnink. En nu brengt hij wekelijks een bezoekje aan oom Gerhard in Goor. Paul straalt rust uit en heeft een luisterend oor.

Ook heeft hij zichzelf geschaard tot de groep van ouderen. Samen met zijn vrouw zijn ze lid van de KBO. En……zoals verwacht……is hij ook hier al actief en zijn ze bij de KBO blij met zulke ‘jonge’ leden.

Jarenlang actief (geweest) bij de Voetbalvereniging WVV, ondermeer als speler, in het bestuur, organisator van Walking Football en als verzorger bij het 1e elftal. Tevens verzorgt Paul op het sportpark de bootcamp waar vele Hengeveldenaren fit door blijven.

Ook is Paul soms 'hulpsinterklaas'. Paul is een echte Sinterklaas. Praat rustig en kalm. Luistert goed. Via de culturele werkgroep in Hengevelde heeft hij als Sinterklaas menig huisbezoek afgelegd en kinderen verrast.

Ook trad hij ook jarenlang als Sinterklaas op bij de school in Hengevelde, bij de plaatselijke supermarkt, bij het bejaardenhuis in Bornerbroek en bij de werkgever van zijn vrouw. En ieder jaar bleven de kinderen geloven in deze goedheiligman.

Sinds een paar jaar is hij elke dinsdag als vrijwilliger te vinden bij de locatie Rohaan van Aveleijn bij Markelo.

Naast bovengenoemde activiteiten houdt hij zich ook nog bezig met allerlei andere activiteiten, zoals

· Het helpen organiseren en uitvoeren van het kerstspel vanuit Kroamschudd’n in Hengevelde.

· Oproepbaar zijn als teamlid van AED

· Entertainen bij Carnaval (eerder met de revue en laatste jaren voor de ouderen) Zomerfeesten (stukjes opvoeren voor de ouderen en meedoen met straattheater)

· Waterdrager vanuit SIO Hengevelde (winkeliersvereniging)

Paul proficiat!