Politiek komt op voor zendamateurs: “Stop met uitroeibeleid radiopiraten”

Er moet een eind komen aan de keiharde vervolging van radiopiraten. Dat vindt de Overijsselse fractie van de PvdA. Zondag werd in Hengevelde nog de SlampFM 'gepakt', een zender van jonge heren die hun verlies sportief opvatten (KLIK HIER). De huidige hardhandige aanpak met torenhoge boetes voor radio-hobbyisten is volgens de partij misplaatst. “Geheime zenders zijn een onderdeel van onze Overijsselse streekcultuur. Die cultuur moeten we koesteren, niet vervolgen”, zegt PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink.  Zendpiraten maken regionale radio-uitzendingen zonder dat ze daarvoor een zendvergunning hebben. Ze zijn geliefd onder luisteraars omdat ze muziek uitzenden die op ‘officiële’ zenders niet of nauwelijks aan bod komt.

Cultureel erfgoed

PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink zou het liefst zien dat piraten en hun luisteraars de mogelijkheid krijgen om van hun hobby te genieten zonder overlast te veroorzaken. “In Twente maar ook elders zijn piratenzenders een traditie, net als paasvuren en carnaval,” zegt Wissink. “Maar het Agentschap Telecom legt radiopiraten torenhoge boetes op. Het zou jammer zijn als zulke strenge restricties een mooi stukje streekcultuur de nek omdraaien.”

De PvdA pleit daarom voor een andere aanpak. Ze ziet het liefst dat de piratencultuur wordt erkend als cultureel erfgoed, en dat etherpiraten tot op zekere hoogte gedoogd worden. “Soms zijn piraten een probleem omdat ze met hun illegale zenders nooddiensten of vliegverkeer in de weg zitten,” zegt Wissink. “Dat kan natuurlijk niet. Maar steeds meer van dat soort diensten gaan digitaal, en daarmee komt er ruimte vrij in het frequentiespectrum waar de piraten hun hobby kunnen uitoefenen.”

De partij heeft aan de provincie gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om de etherpiraterij tot Overijssels cultureel erfgoed te benoemen.