Raadsvergadering Hof van Twente voorlopig digitaal

De gemeenteraad van Hof van Twente gaat digitaal vergaderen. De eerste vergadering via videoconferencing is op 21 april. Die vergadering is zoals gebruikelijk voor het publiek te volgen via de website https://gemeenteraad.hofvantwente.nl. Het is belangrijk dat gemeenteraden kunnen blijven vergaderen en besluiten. Daarom heeft minister Knops de spoedwet digitalisering besluitvorming in het leven geroepen.

De gemeentewet staat niet toe dat een gemeenteraad digitaal besluiten neemt. Deze wet schrijft voor dat raadsleden fysiek in de raadzaal aanwezig moeten zijn om te stemmen. De noodwet is een toevoeging op de Gemeentewet die digitale besluitvorming mogelijk maakt. Raadsleden kunnen nu stemmen vanuit hun eigen huis. Dit doen ze via een toepassing die videovergaderen mogelijk maakt. Voorwaarde hierbij is dat de griffier en de voorzitter van de gemeenteraad het raadslid goed kunnen zien en horen.

Openbaarheid en transparantie zijn belangrijk in een democratie. Daarom schrijft de noodwet ook voor dat inwoners rechtstreeks moeten kunnen meekijken. Zoals gewoonlijk is de digitale raadsvergadering van 21 april via de site van de gemeenteraad, gemeenteraad.hofvantwente.nl, te volgen. Er wordt nog onderzocht of de digitale vergadering ook via Hofstreek Omroep op radio en TV uitgezonden kan worden.

Deze spoedwet is van tijdelijke aard. De wet geldt tot 1 september waarna de wet verlengd kan worden met telkens twee maanden.