Roundup Hof van Twente: ‘Wij volgen het landelijk beleid rondom glyfosaat’

Steeds meer gemeenten verbieden het gebruik van glyfosaat, ook wel Roundup genoemd. Vandaag stond er een artikel in TC Tubantia; Een groeiend aantal gemeenten in Oost-Nederland wil het gebruik van de omstreden onkruidbestrijder glyfosaat - vooral bekend onder de merknaam Roundup verbieden op landbouwgrond die zij bezitten. Gemeenten proberen het gebruik van glyfosaat te verminderen omdat dat beter zou zijn voor mens en milieu. Op dit moment heeft slechts een klein aantal gemeenten een glyfosaatverbod. De voorbeeldgemeenten in Twente en de Achterhoek zijn Enschede en Doetinchem. In Enschede zijn in oktober 2019 aanvullende eisen in de kortlopende pachtcontracten aangekondigd rond het gebruik van onkruidverdelgers.
Wat is het beleid van de gemeente Hof van Twente in deze?
“Als gemeente volgen wij het landelijk beleid rondom glyfosaat. Dit omdat boeren als wij het gaan verbieden naar andere bestrijdingsmiddelen gaan zoeken om ‘het probleem’ te verhelpen. Daarom denken wij dat het verstandiger is om de landelijke richtlijnen te volgen. Wel proberen we via het programma biodiversiteit samen met boeren te bekijken hoe we op een natuurlijke manier zonder bestrijdingsmiddelen en glyfosaat kunnen".
 
Glyfosaat is een omstreden onkruidverdelger. Het middel ligt al jaren onder een vergrootglas, omdat het kankerverwekkend zou zijn en het oppervlaktewater bereikt. De Gezondheidsraad stelde vorige maand dat er minder gebruik zou moeten worden gemaakt van dergelijke middelen. Van een algeheel verbod is voorlopig geen sprake. Glyfosaat is in Europa toegestaan als bestrijdingsmiddel. Er is nog steeds geen onomstotelijk bewijs dat het kankerverwekkend is.