SP stelt vragen over grond en woningbouw in Hof van Twente
De SP in Hof van Twente wil duidelijkheid over het gemeentelijk grondbezit en de toekomst van woningbouw. Raadslid H. Kalter stelde op 10 maart schriftelijke vragen aan het college, met als doel meer inzicht te krijgen in hoe de gemeente omgaat met haar gronden en welke stappen er worden gezet om wonen in de regio betaalbaar en duurzaam te houden.
Uit de beantwoording blijkt dat de gemeente een aanzienlijk aantal gronden in bezit heeft. Het precieze overzicht is terug te vinden in de programmabegroting en de jaarrekening, waarin onder andere wordt ingegaan op grondcomplexen en -exploitaties. De gemeente brengt twee keer per jaar verslag uit over haar grondposities, waarbij vooral gekeken wordt naar gronden met een toekomstige ruimtelijke functie. Gronden die nu al functioneel in gebruik zijn, zoals sportvelden en wegen, vallen hier buiten.
Wat betreft de bestemming van deze gronden is het beeld divers. Een deel van de grond is al bestemd voor woningbouw of bedrijfsterreinen en zal in de komende jaren worden verkocht. Andere percelen bevinden zich nog in de fase van agrarisch gebruik, waarbij inmiddels de bestemmingsplanprocedures zijn opgestart. Daarnaast beschikt de gemeente over ruilgronden en gronden die worden ingezet voor duurzaamheidsdoeleinden.
Hoewel er dus zeker gronden beschikbaar zijn, is het niet zo dat deze direct kunnen worden ingezet voor woningbouw. In de gemeentelijke omgevingsvisie is vastgelegd waar woningbouw in de toekomst wenselijk is, maar het daadwerkelijk ontwikkelen van een woonwijk is een langdurig proces. Landelijk gezien duurt de ontwikkeling van een woningbouwproject gemiddeld zo’n tien jaar. Om dit te versnellen werkt het ministerie van Volkshuisvesting samen met gemeenten aan een plan van aanpak dat procedures moet inkorten zonder aan kwaliteit in te boeten. De gemeente sluit hier met haar beleid op aan, maar benadrukt dat de snelheid per locatie sterk afhankelijk is van de omstandigheden.
Op regionaal niveau hebben de Twentse gemeenten in de Woondeal afgesproken om 30 procent van de nieuwe woningen te realiseren in de sociale huursector, 40 procent in het middensegment en betaalbare koopsector, en 30 procent in de vrije sector. Ook in Hof van Twente wordt deze verdeling als uitgangspunt genomen bij nieuwe bouwprojecten. Met de nieuwe Wet versterking regie volkshuisvesting zal dit zelfs wettelijk worden vastgelegd.
Wat opvalt, is dat Hof van Twente op dit moment geen leegstandsverordening heeft. Dit betekent dat de gemeente leegstand nog niet actief aanpakt via gemeentelijke regelgeving. Wel wordt er gewerkt aan een volkshuisvestingsprogramma waarin ook het thema leegstand een plek krijgt, zodra de nieuwe wetgeving van kracht wordt.
Wat betreft de huidige woningvoorraad telt de gemeente 3.036 woningen in handen van woningcorporaties – goed voor 20 procent van het totaal. Daarnaast zijn er ruim 1.800 particuliere huurwoningen, waarvan ongeveer de helft wordt verhuurd onder de liberalisatiegrens. Over de verkoop van sociale huurwoningen maakt de gemeente prestatieafspraken met corporaties en huurdersorganisaties. Bij nieuwbouw geldt er straks een instandhoudingstermijn van 25 jaar voor sociale huurwoningen, zoals vastgelegd in het Besluit kwaliteit leefomgeving.
Op het gebied van betaalbaarheid blijkt dat Hof van Twente een eigen norm hanteert. Waar de landelijke grens voor een betaalbare woning ligt op €405.000, kiest de gemeente ervoor om de grens te leggen op €355.000. Dit heeft als gevolg dat momenteel 57 procent van de geplande woningbouw in de kernen binnen deze norm valt. Verwacht wordt dat dit percentage nog verder stijgt, zeker nu het beleid stevig inzet op het 30-40-30 principe uit de Woondeal.
Duurzaamheid is eveneens een speerpunt bij nieuwbouw. De gemeente voldoet aan alle wettelijke eisen die zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Daarnaast wordt in samenwerking met andere overheden en marktpartijen gewerkt aan toekomstbestendig bouwen via een regionaal actieprogramma.
Tot slot werd ook gevraagd naar grootgrondbezitters binnen de gemeente. De gemeente zelf houdt hier geen aparte registratie van bij. Informatie hierover is enkel op te vragen via de openbare registers van het Kadaster.
De SP hoopt met deze vragen bij te dragen aan meer transparantie én een versnelde aanpak van de woningbouw in de gemeente. Volgens raadslid Kalter is het van groot belang dat er snel duidelijkheid komt voor starters, huurders en andere woningzoekenden in Hof van Twente.