Twentekanaal wordt doorgespoeld
Het Twentekanaal is op dit moment niet schoon genoeg. Er zijn verhoogde concentraties Hexachloorcyclohexaan (HCH) gemeten. Omdat het Twentekanaal cruciaal is voor de waterbehoefte is besloten om het Twentekanaal over de periode van ongeveer 2 tot 3 weken door te spoelen zodat het water weer aan de oppervlaktekwaliteitsnorm voldoet en de inlaten zonder risico weer kunnen worden geopend. Daarmee komt er vanuit het Twentekanaal weer water beschikbaar voor natuur en landbouw, de drinkwatervoorziening en wordt schade voorkomen aan de dijken, watergangen en gebouwen.
Het doorspoelen wordt gedaan door water via gemaal Eefde uit de IJssel omhoog te pompen. Dat water stroomt vervolgens via het Twentekanaal naar de zijtak naar Almelo, Kanaal Almelo De Haandrik, de Vecht en het Zwarte Water om uit de monden in het IJsselmeer. Volgens Rijkswaterstaat zullen inwoners en scheepvaart geen overlast ondervinden van het doorspoelen.
De verhoogde concentraties HCH zijn eerder dit jaar gemeten in het Twentekanaal tussen de sluizen van Delden en Hengelo. HCH is ontstaan tijdens de productie van Lindaan. Lindaan is een bestrijdingsmiddel dat van 1948 tot 1952 is geproduceerd in een voormalige fabriek van Stork-Chemie.
Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de aangetroffen verhoogde concentratie HCH, maar om in het groeiseizoen zoveel mogelijk aan de watervraag te kunnen voldoen hebben Rijkswwaterstaat en betrokken instanaties besloten om het Twentekanaal eenmalig door te spoelen. De monitoringsgegevens zullen uitwijzen of het water na 2-3 weken doorspoelen schoon genoeg is. De inlaten worden pas geopend wanneer de waterkwaliteit voldoende is.