Twentse gemeenten werken samen aan een energiesysteem van de toekomst
De 14 Twentse gemeenten hebben samen met provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, Enexis en Cogas de Energiestrategie Twente (EST) laten opstellen. In deze strategie staat dat zij samen willen werken aan duurzame energie voor de toekomst.
In de komende jaren willen deze partijen toe werken naar een systeem waarbij inwoners van Twente zo veel mogelijk hun eigen duurzame stroom en warmte opwekken én gebruiken. Hierdoor is de regio minder afhankelijk van energie van buitenaf en van de wisselende prijzen op de energiemarkt. Ook helpt dit om de drukte op het stroomnet in Twente te verminderen.
Gebundelde krachten
De gemeenten gaan samen kijken hoe een eerlijk, sterk en toekomstbestendig energiesysteem eruit kan zien. Ze kijken hierbij verder dan alleen zonne-energie, windenergie of grote warmtebronnen. Ze letten ook op voldoende energie, betrouwbare levering en betaalbare energie voor iedereen in Twente.
De drie belangrijkste doelen waar de aankomende tijd aan wordt gewerkt zijn:
- De warmte-transitie in de gebouwde omgeving realiseren door gebundelde krachten
- Samenwerken aan lokale opwek en oplossingen voor drukte op het stroomnet
- Van onderop werken aan lokaal eigendom: energie is van iedereen.
‘Belangrijke stap in de goede richting’
Harry Scholten, wethouder van Hof van Twente en voorzitter van de Regionale Energiestrategie Twente: ‘De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker. Hevige regenbuien en extreme droogte hebben een grote impact op ons leven, en op dat van onze (klein)kinderen. Juist voor hen moeten we onze mooie regio ook in de toekomst leefbaar houden. Er ligt dan ook een forse opgave. We blijven ons daarom inzetten voor het versterken van regionale samenwerking. We kunnen onze ambities namelijk alleen realiseren door samen te werken. Met de Energiestrategie Twente zetten we een belangrijke stap in de goede richting.’
Er is hard gewerkt
In de Energiestrategie Twente staat welke stappen er de afgelopen jaren zijn genomen in de energietransitie. Dan gaat het bijvoorbeeld om:
- Vooruitgang in de plannen voor Twente als warmteregio, met een regionaal warmtenet.
- Het stimuleren van lokaal eigendom bij energieprojecten, zodat inwoners mede-eigenaar zijn van windmolens, zonneparken of duurzame warmte.
- Het verkennen van innovatieve energie-oplossingen als onderdeel van de Twentse Energie Agenda.
- Hoe inwoners en belanghebbenden hebben meegedacht over de energietransitie.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de Energiestrategie Twente? U kunt het hele plan lezen op de website van Energiestrategie Twente(externe link).