Vuurwerkverbod Hof van Twente

GroenLinks is voorstander van een algeheel vuurwerkverbod in de Hof van Twente. Maar op dit moment is een algeheel vuurwerkverbod niet realistisch. William Sanchez vindt dat de gemeente met een transitieplan moet komen hoe je binnen 5 jaar een algeheel vuurwerkverbod kan invoeren en handhaven. Een verbod op alle consumentenvuurwerk maakt het beter te handhaven en bovendien is het goed voor de luchtkwaliteit, mens en dier en het milieu, aldus GroenLinks.

Meer doelen
De landelijke discussie over het invoeren van een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod laaide na de afgelopen jaarwisseling in volle hevigheid op. GroenLinks en de Partij voor de Dieren riepen het kabinet te werken aan een verbod op consumentenvuurwerk.

Een lokaal algeheel verbod zal een uitdaging worden om te handhaven. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk een signaal te geven dat het afsteken van consumentenvuurwerk niet meer de norm is. Onderzoek van IO Research laat zien dat er een toenemend draagvlak is voor een algeheel verbod. Een algeheel verbod op consumentvuurwerk komt meer doelen ten goede, zoals bijvoorbeeld een betere luchtkwaliteit en een gezonder milieu en klimaat. Daarnaast moeten we net zoals ieder jaar ons best doen om particulieren te behoeden voor lichamelijk letsel. Kinderen zijn nu gewend aan het dragen van een vuurwerkbril. Bewustwording over andere preventieve maatregelen zal onderdeel moeten zijn van een transitieplan.

Sanchez maakt zich grote zorgen over de veiligheid van agenten, brandweermensen en ambulancemedewerkers die tijdens de jaarwisseling op straat werken. Een onderwerp dat zeker hoog op de agenda moet komen in de Regio Twente: “Mensen moeten er bewust van worden dat het gooien van vuurwerk naar agenten en hulpverleners, ook tijdens de jaarwisseling door justitie opgevat zal worden als een poging tot doodslag. Gelukkig is het nog niet zover gekomen in de Hof van Twente. Ik doe hierbij een appel op ouders en jongeren. Weet drommels goed waar je kinderen en vrienden mee bezig zijn. Dit is niet meer hetzelfde als de strijkers van vroeger. Je wil toch niet dat je vader of moeder thuiskomt van het werk met blijvende schade aan zijn oren en ogen?”.