Wethouder laat borrel staan en hoopt dat anderen voorbeeld volgen

ls het aan wethouder Pieter van Zwanenburg ligt, staan de circa 270 medewerkers van gemeente Hof van Twente in 2020 veertig dagen tussen Aswoensdag en Pasen droog. Hij gaat hen oproepen om mee te doen aan de 40 dagen actie IkPas. Als vanzelfsprekend laat Van Zwanenburg in die periode ook zijn eigen wijntje en de Bailey’s met ijs staan. „Dat offer is niet zo groot hoor, want ik drink niet zo veel. Maar ik vind wel dat als je meedoet met zo’n actie, dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Ik verwacht dat de overige collegeleden daar ook zo over denken”, zegt Van Zwanenburg.

IkPas is een landelijk initiatief dat mensen oproept veertig dagen geen alcohol te drinken om te kijken wat dat met je doet. De initiatiefnemers van de actie willen dat mensen zich bewuster worden van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken. Ook gaat het om het doorbreken van vastgeroeste patronen en het idee dat alcohol vanzelfsprekend is. Dit jaar deden ruim 35.000 Nederlanders en een aantal gemeenten, waaronder Haaksbergen, mee aan de actie. 

Van Zwanenburg reageert op schriftelijke vragen van de raadsleden Alice Olde Reuver of Briel (D66) en Herman Kalter (SP). Zij vinden dat actieve deelname aan deze actie een signaalfunctie heeft naar inwoners van de gemeente. Van Zwanenburg is het daarmee eens. „Binnen de publieke gezondheidszorg, maar ook binnen de drank- en horecawet hebben we de opdracht om aandacht te schenken aan preventie en voorlichting.”

Consequenties

Of het daadwerkelijk haalbaar is voor de gemeente om mee te doen aan de actie moet nog worden onderzocht, zegt Van Zwanenburg. „Dit houdt dan ook in dat gedurende deze periode in het gemeentehuis geen alcohol wordt geschonken bij geen enkele gelegenheid”, aldus de wethouder. „We willen daarom eerst kijken welke consequenties dit heeft. We willen ons besluit niet aan een ander opdringen.”

Onderzoekers kwamen eerder tot de conclusie dat het drinken van alcohol is verbonden aan de cultuur in Hof van Twente. ‘Alcohol hoort erbij’ is volgens hen het motto op (tent)feesten, in keten en bij het uitgaan. Het gemeentehuis is daarvan een ‘tekenend voorbeeld’: dat is zo gebouwd dat de bevoorradingsauto met bier er doorheen kan rijden om het centrumplein tijdens grote feesten te bereiken. Ook drinken jongeren in de Hof meer dan het landelijk gemiddelde.