‘GIJSJE EIGENWIJSJE’ goede doel Kroamschud’n in Hengevelde 2019

Nog 2,5 week en dan is het al weer tijd voor de 7e editie van Kroamschudd’n in Hengevelde. Een evenement dat georganiseerd wordt door de ouderraad van de Petrusschool in samenwerking met een fanatieke werkgroep onder de bezielende leiding van Hans Mulder (de Bloemruiker, alias deheer  “Alles komt goed”) en inmiddels meer dan 100 andere vrijwilligers. De opbrengsten van het evenement zijn voor de ouderraad van de Petrusschool. Jaarlijks koppelt de organisatie van Kroamschudd’n in Hengevelde een extra goed doel aan dit evenement. Dit goede doel ontvangt (afhankelijk van de totale opbrengsten) een substantieel bedrag.

Esther Schonenborg: "We zijn erg blij dat we kunnen melden dat we unaniem hebben gekozen voor de stichting Gijsje Eigenwijsje.”

Gijsje EigenwijsjeWAT DOET DEZE STICHTING?

De stichting is er voor kinderen met een levensbedreigende ziekte, in de leeftijdscategorie 1 – 16 jaar. Onderscheid naar ziektevorm wordt niet gemaakt. De stichting biedt het gezin een gratis verblijf in haar eigen, volledig ingericht en op een ziek kind afgestemd, vakantiehuis.

Stichting Gijsje Eigenwijsje is door de 9-jarige Gijs Baeten opgericht in de laatste fase van zijn leven. Met als doel: gezinnen van ernstig of ongeneeslijk zieke kinderen een gratis weekje weg aanbieden. Hij gunde hen, net zoals hij had ervaren, een warm rustpunt in een heftige periode.

Na het bericht over de levensbedreigende ziekte van Gijs stond de wereld van het gezin op zijn kop. Vader, moeder, Gijs en 10-jarige broer Bart belandden in een rollercoaster van emoties. Voor Gijs werd gelukkig veel georganiseerd, waardoor hij soms het ziek zijn helemaal kon vergeten en gewoon kind kon zijn.

Omdat Gijs dit andere kinderen ook zo gunde, had hij de droom om terminaal zieke kinderen een ‘warm nest’ te geven. Even samenzijn, weg van de ellende, genieten van elkaar, zoals hij het zelf ook had ervaren. Hij wilde dat andere kinderen ook die warmte van familie en vrienden, dat beetje geluk, konden hebben. Er moest een huisje komen waar de gezinnen met het zieke kind naartoe konden. 

0866594f ed55 4892 acbd 0265d76f2b49

KROAMSCHUDD'N 2019: 15 DEC. – AS ‘T GOOD IS MÖ’J ‘T GOOD LOAT'N

De editie van 2018 was in alle opzichten zeer geslaagd. Niet 100% perfect maar wel een goed vertrekpunt voor de editie van 2019. We zullen enkele verbeteringen doorvoeren in zowel het programma als de route. Ook zal het plein anders worden ingedeeld waardoor het nog wat compacter en dus gezelliger zal worden.  

Vooraf aan het Kroamschudd’n is er vanaf 15.30 uur in de kerk een samenzang. Om 17.00 uur begint ’t Kroamschudd’n. Vooral het programma langs de route wordt indrukwekkender dan ooit”, weet Hans Mulders, initiatiefnemer van het event. “Het is geweldig te zien dat er zoveel vrijwilligers meewerken aan ‘Kroamschudd’n in Hengevelde’.

Een historische voettocht leidt bezoekers langs sfeervol verlichte taferelen die doen denken aan 2000 jaar geleden. Oude stalletjes met ezels en schapen, muzikanten, diverse koren, zangers en zangeressen en ook heerlijke afbakbroodjes komen de bezoekers tegen. Boven de stal hangt een levende engel. De opzet van Kroamschudd'n in Hengevelde zal in grote lijnen hetzelfde zijn als de laatste edities. Toch zitten er wederom vernieuwende aspecten in. De wandelroute begint om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Het programma op het plein bij de HET-TENT duurt tot ongeveer 21.30 uur. De kerstmarkt, georganiseerd door de Petrusschool, begint ook om 17.00 uur.

Er is natuurlijk hebben we ook een  nieuwe Maria en Jozef, bekende Hengeveldenaren. Wie? Dat houden we nog even geheim.