zondag, 30 april 2017 06:40

Kleur bekennen, tweede jaargang. Aflevering 46: Nicol Kortier-Spekreijse

Geschreven door
Nicol met haar gezin Nicol met haar gezin

Nicol Kortier-Spekreijse groeide op in Hengevelde en hoewel ze nog vaak in het dorp te vinden is, heeft ze zich gesetteld in het naastgelegen Bentelo. Samen met haar man Martijn Kortier geeft ze haar ziel en zaligheid aan hun mechanisatiebedrijf en de twee jonge kinderen. Dit deed ze niet vanaf dag 1, want via diverse omzwervingen bij andere bedrijven en organisaties werd het toch Kortier en Zn waar ze op haar plek kwam te zitten.
Nicol Kortier (33), moeder, sportliefhebster, fanatiek in de dingen die ze doet, dochter van twee ras-Hengeveldenaren, een vooral positief ingestelde jonge vrouw en nog veel meer, bekent Kleur.

(door Arthur Schoneveld)

 

'Over het algemeen ben ik best tevreden met mezelf'

 

NAAM
Nicol Bianca Maria Kortier – Spekreijse. Oma zei tegen mijn ouders: kies een naam die je mooi vindt. Mijn ouders vonden naast Nicol ook Bianca een mooie naam, vandaar. Maria komt van het feit dat beide oma’s Marie heten. En Maria is een katholieke naam.

WOONPLAATS
Bentelo, in 2009 ben ik hier komen wonen. Samen met mijn man Martijn en twee kinderen wonen we aan de Haarweg even buiten Bentelo naast het bedrijf. Mijn schoonouders hebben het huis in 1999 gebouwd en zijn in 2009 naar plan Borre in Bentelo gegaan.

GEBOREN
In Hengevelde aan de Hekkemansbeld op het oudershuis op 9 november 1983.

nicolbasisschool1995
Op de Hengeveldse basisschool in 1995

GETOGEN
Ik heb een fijne, leuke jeugd gehad ‘achter de Marke’. We speelden veel buiten met mijn broer, Evelien en Benno ten Thije en andere kinderen uit de buurt. We deden veel spelletjes als verstoppertje bij ‘het kunstwerk’. Ook kwamen er regelmatig vriendinnetjes spelen of ging ik naar hen toe. Later gingen we met vriendinnen stappen in Markelo of Hengelo en in de zomer een weekje weg, naar Zeeland of naar Terschelling. Toen we ouder werden, werd dit een weekendje Berlijn of Eindhoven en sinds er kinderen zijn, gaan we nog één keer per jaar een nachtje weg naar bijvoorbeeld Guus Meeuwis in Eindhoven of de Vrienden van Amstel Live.

SCHOOL
Ik ben begonnen op de Petrusschool in Hengevelde. We hadden een grote, maar leuke groep. Daarna ben ik naar de middelbare school Het Assink in Haaksbergen gegaan, daar heb ik de Havo gevolgd en afgemaakt. Een leuke tijd met meiden uit onder andere Hengevelde, Hoeve en Beckum. Vervolgens ging ik naar het Saxion in Deventer waar ik HBO-V (verpleegkunde) heb gedaan. Een heel leuke studie. Daar heb ik een jaar op kamers gewoond omdat dit handig was met stage. De stad was niet helemaal mijn ding en ik vond het prima weer terug naar Hengevelde te gaan. Daarna heb ik nog een verkorte opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening gedaan in Enschede. Dit deed ik omdat ik nog graag een studie wilde doen en dit sloot wel aan op mijn vorige studie.

BEROEP
Ik ben na de opleiding verpleegkunde begonnen bij Tactus verslavingszorg. Na mijn stage kon ik daar blijven werken. Omdat ik een nieuwe opleiding ging doen, ben ik daar na ruim een jaar gestopt. Ik heb daarna verschillende dingen gedaan, zoals werken in de psychiatrie en als wijkverpleegkundige. Daarna ben ik ook nog ambulant begeleider geweest. Sinds 2006 werk ik één dag in de week, als een soort bijbaan, bij het bedrijf van mijn man die toen nog mijn vriend was. Martijn is mede-eigenaar van landbouwmechanisatiebedrijf Kortier en Zn, waarmee hij de verkoop en reparatie verzorgt van o.a. Claas tractoren, werktuigen en maaimachines. Ik verzorg er de administratie, P&O en PR taken. De afgelopen jaren werd dit werk steeds verder uitgebreid voor mij. Erg leuk om dit samen met Martijn voort te zetten. We kunnen goed samenwerken en vullen elkaar goed aan. Toen onze tweede dochter werd geboren, was een baan buiten huis voor mij niet meer te combineren met het werk bij het bedrijf en de kinderen. Op dat moment ben ik in de zorg gestopt.

nicolouders<<Moeder Hanny en vader Jan

VADER
Jan Spekreijse (60), hij is al bijna 40 jaar werkzaam bij Ford Noordegraaf in Hengelo/Oldenzaal als verkoopadministrateur. Hij woont zijn hele leven al in Hengevelde en heeft bij mijn moeder in de klas gezeten. Zowel op de basisschool als op de middelbare school. Toen ze niet meer bij elkaar in de klas zaten is het wat geworden tussen hen. Hij is een rustige, vriendelijke man die wel rationeel is. Hij kan goed beargumenteren waarom hij iets vindt. Dat heb ikzelf minder, ik ben wat dat betreft denk ik meer een gevoelsmens.
Hij heeft lang bij Amuzant muziek gemaakt, heeft gezongen bij MiXX, was scheidsrechter en keeper bij WHC en is tegenwoordig fanatiek met mountainbiken op de zondagmorgen.

MOEDER
Hanny Spekreijse – Broshuis (60), ze is activiteitenbegeleider bij verpleeghuis Zorgcentrum De Posten in Enschede. Ooit is ze begonnen bij Philips in Almelo op kantoor. Toen mijn broer en ik werden geboren, is ze gestopt met werken. Na verschillende baantjes in de schoonmaak is ze begonnen bij Jan Schoneveld Fotografie in Hengevelde. Daar heeft ze jaren gewerkt in de fotowinkel. Toen ze 45 was heeft ze nog een opleiding in de zorg gevolgd en nadat ze in de thuiszorg heeft gewerkt, is ze bij De Posten terecht gekomen.
Mijn moeder is iemand die heel positief in het leven staat, erg lief en zorgzaam is. Ze staat graag klaar voor anderen. Ze heeft lang bij MiXX gezongen, is net gestopt in het bestuur van Vrouw Aktief. Ze heeft eigenlijk heel veel hobby’s, maar komt er niet altijd aan toe.

nicolkoen<<Koen en Nicol

BROER
Koen Spekreijse (35), hij woont samen met zijn vrouw Lisanne in Arnhem. Ze hebben samen drie dochters. Ella, Esmee en Evaly. Hij is teamleider bij Calconsult in Ede. Het is een bedrijf dat software ontwikkelt voor transportbedrijven. Ook is hij actief in de kerkgemeenschap C3 in Arnhem.
Als hij ergens voor gaat, dan gaat hij ook voor de volle honderd procent. Koen is een lieve vader en hij is erg sportief. Hij is erg betrokken bij de mensen om hem heen. In sommige dingen lijken we wel op elkaar. Koen ging zo’n 18 jaar geleden voor zijn studie naar Arnhem en is er blijven hangen, omdat hij verkering kreeg met Lisanne, die destijds zijn collega was.

nicolmartijn
PARTNER 
Martijn Kortier (35). We zijn al 15 jaar samen en in 2012 getrouwd. We kennen elkaar van de Carnaval. Martijn was raadslid bij de Bentelose Carnaval, waarmee hij regelmatig in Hengevelde kwam. Ik was dansmarietje bij CV de Höftemennekes en zo leerden we elkaar kennen. Pas op de zomerfeesten Hengevelde is het wat geworden.
Hij is ooit in het werkzame leven begonnen bij Schuitemaker als servicemonteur met als doel ooit het bedrijf van zijn vader over te nemen. Nadat hij daar 5 jaar heeft gewerkt is hij bij het bedrijf van zijn vader ingekomen. 
Martijn is een rustige man, die best perfectionistisch is. Als hij iets doet dan moet het ook goed gebeuren. Het is een harde werker. Hij is sociaal en houdt wel van een feestje. Doordat hij veel aan het werk is, blijft er niet altijd tijd over voor hobby’s. Wel is hij speler van vv Bentelo 5 waarna hij ook graag de derde helft meemaakt. Ook is het vaste prik dat we elk jaar samen gaan skiën met een aantal Benteloërs. Skiën is dan ook een hele grote hobby van hem.

nicolkids<<Merle en Wende

KINDEREN
Martijn en ik hebben twee dochters. Merle (3) en Wende (1). Merle zit op de peuterspeelzaal. Ze is een lief, rustig meisje dat vaak eerst even de kat uit de boom kijkt. In huis is dat wel anders, waarschijnlijk doordat dit een vertrouwde omgeving is. Wel is ze erg zorgzaam naar haar zusje toe, ze kunnen heel leuk samen spelen, maar ook goed ruzie maken. Merle mag graag dansen.
Wende is lief, maar erg ondeugend. Ze zoekt graag de grenzen op, maar is een meisje dat veel lacht.

PERSOONLIJKHEID 
Op wie ik het meest lijk van mijn ouders weet ik niet precies, van beide heb ik wel wat meegekregen. Ik denk dat ik over het algemeen wel een rustig, zorgzaam persoon ben. Ik kreeg in de opleiding vaak te horen dat ik veel geduld heb. Van mijn moeder heb ik wel de positieve instelling meegekregen. Ik hou van gezelligheid, mag graag onder de mensen zijn. Maar ik vind het ook heerlijk om een avondje thuis op de bank door te brengen.

WAT AAN MEZELF VERBETEREN
Over het algemeen ben ik best tevreden met mezelf. Ik denk wel dat ik van mijn vriendinnen zou horen dat ik soms minder chaotisch mag omgaan met mijn spullen. Ik vergeet vaak iets als jasjes of mijn telefoon. Thuis ben ik bijvoorbeeld de sleutels soms kwijt. Zelf stoor ik me er niet echt aan. En ik moet zeggen dat het de laatste tijd ook wel beter wordt. Verder kunnen sommige mensen altijd op het juiste moment de juiste reactie geven, dat zou ik ook wel graag willen. Ik denk dan later pas vaak dat ik dit of dat had moeten zeggen.

IN WERELD VERBETEREN
Ik denk dat er wel wat meer respect en betrokkenheid mag zijn. We leven steeds individualistischer. Ik denk niet dat dit altijd goed is. In de stad zie je dit nog meer dan in de meeste dorpen.

ERGERNISSEN
Ik erger me gelukkig niet snel. Misschien aan mensen die in gezelschap constant met hun telefoon bezig zijn.

nicolwhc
In de jeugd van WHC, begin jaren 90

(favorieten)
HOBBY’S
Handbal. Ik heb 23 jaar met veel plezier in Hengevelde bij WHC gehandbald. Daarna drie jaar niet en vervolgens ben ik bij de recreanten begonnen in Bentelo. Een heel leuk en gezellig team. Ik tennis, mag graag skiën, hardlopen en ga graag met de vriendinnen op pad. Met de vriendinnen van de basisschool spreken we ook nog regelmatig af.

virn
De vriendinnen uit Hengevelde

BOEK
Ik lees graag. Ik heb niet echt een favoriet, maar “Haar naam was Sarah”, vond ik het wel een mooi boek. Op dit moment ben ik bezig met “Mijn leven in de wildernis”, een waargebeurd verhaal over een vrouw uit de Achterhoek die samen met haar man heel primitief leeft in bossen van Nieuw-Zeeland.

MUZIEK
Rockmuziek. In het verleden ben ik wel een aantal keren naar Rock Werchter geweest en ook naar Lowlands. Geweldig vond ik dat. De laatste jaren ga ik nog af en toe naar een goed concert zoals U2, Queens of the Stone Age en k’s Choice. Ik zou ook nog wel een keer naar een concert van Coldplay, Muse of The Foo Fighters willen. Voor een feestje vind ik Nederlandse muziek ook erg gezellig. Volgend jaar gaan we, net als vorig jaar, weer met vriendinnen naar vrienden van Amstel Live. Een geweldig feest!

ETEN
Ik hou van allerlei eten. Ik heb niet echt een specifiek gerecht als favoriet. Ik ga graag uit eten, maar mag ook graag zelf koken. Witlof in ham en kaas uit de oven is wel en van de favorieten bij Martijn en de kinderen. Ik probeer ook graag nieuwe dingen uit, maar daar kom ik niet altijd mee over.

LAND
Oostenrijk vind ik zowel in de zomer als in de winter een mooi land. In de zomer gaan we ook graag naar Italië. Een fijne sfeer, het weer is meestal goed en het eten is er lekker.

STAD
Dublin is een stad waar we nog graag een keer naar toe gaan. Een ontzettend gezellige stad. Je moet er niet heengaan om echt cultuur te snuiven, maar er zijn erg veel live-bandjes waardoor het erg gezellig is. Ook de mensen zijn er erg vriendelijk.

DIER
Ik heb niet echt een favoriet dier. Ik ben allergisch voor honden en katten. We hebben wel kippen, maar dan alleen voor de eieren.

POLITIEKE PARTIJ 
CDA. Het is niet dat ik de debatten ga volgen, maar zover ik de dingen lees en hoor was dit voor mij dit keer de beste keuze. Ik hoop dat ze er samen uit komen en een coalitie kunnen vormen. Alhoewel mij dat wel lastig lijkt met vier partijen die zo verschillend zijn.

TV PROGRAMMA 
Ik kijk graag naar ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Ik houd wel van programma’s waar het verhaal achter de mensen verteld wordt. Verder kijk ik ook graag naar ‘3 op reis’, ‘Wie is de Mol’ en op vrijdagavond naar ‘Flikken Maastricht’.

SPORT
Handbal. Ik vind het leuk dit zelf te doen, maar kijk er ook graag op televisie naar.

AUTO
Mijn vader zal het me misschien niet helemaal in dank afnemen maar Martijn en ik hebben altijd een Volkswagen. Rijdt prettig en we hebben er eigenlijk nog nooit problemen mee gehad. Maar een Ford is ook prima hoor!

WAAR MOGEN WE JE ’s NACHTS VOOR WAKKER MAKEN
Als vrienden of familie echt in de problemen zitten, mogen ze me altijd wakker maken. Maar ook voor een mooie vakantie kom ik mijn bed uit.

TOEKOMST
Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een cursus richting boekhouden. Ook voor het bedrijf vinden we het belangrijk ons te blijven ontwikkelen, om met de tijd me te gaan en toekomstgericht te denken. En wie weet, wil ik ooit de zorg nog wel weer in. En natuurlijk hoop ik met ons gezin een fijne toekomst tegemoet te gaan.

LEVENSMOTTO
Het is belangrijk je hart te volgen. Maak er het beste van.

dilemma's
ZOMERVAKANTIE OF WINTERSPORT
Dan kies ik op dit moment toch voor zomervakantie. Dit omdat de kinderen op dit moment nog niet groot genoeg zijn om te skiën. Als we zomers thuis zouden blijven dan zou Martijn waarschijnlijk meestal door blijven werken. Nu neemt hij tijdens vakanties echt even de tijd voor de kinderen.

MICK JAGGER OF BONO
Bono. Ik houd meer van zijn muziek, ken het ook iets beter.

FORD OF MASSEY FERGUSON
Ford auto’s. Wat trekkers betreft is het natuurlijk Claas, het merk dat wij verkopen.

VOOR EEN BAAS WERKEN OF ZELFSTANDIG
Ik denk dat voor een baas werken vaak makkelijker is. Het mooie aan zelfstandige zijn, is dat je je eigen invulling eraan kunt geven en het kunt ontwikkelen naar eigen inzicht.

OP STAP MET VRIENDEN OF GEZELLIG THUIS
Gezellig thuis, maar op zijn tijd met vrienden op stap. Ik vind het belangrijk dat er thuis een goede basis is, waar het fijn en gezellig is. Maar daarnaast denk ik dat het ook belangrijk is, goede vrienden te hebben waar je leuke dingen mee kunt doen.

BENTELO OF HENGEVELDE
Ik vind het heel fijn wonen in Bentelo. Maar ik kom ook nog erg graag bij vrienden en familie in Hengevelde. Ik ga altijd naar de Zomerfeesten Hengevelde en naar de Revue wanneer het kan. Maar ik hoop wel een mooie toekomst op te bouwen in Bentelo.

GEEL/GROEN OF BLAUW
Groen, ‘Claasgroen’ , ha ha.

nicolallen
Nicol, Koen, Jan en Hanny

Laatst aangepast op zondag, 30 april 2017 22:34
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.