Raanhuis Bouw: ‘Gewoon mezelf te blijven, iedereen respecteren en persoonlijke aandacht voor de klant’

‘Raanhuis Bouw is een jonge maar ervaren, allround bouwonderneming uit Hengevelde. (Nog wel, maar daarover later meer!)
Ze timmeren aardig aan de weg de laatste jaren. Begonnen ‘op ’n plas bie ’n Fraans’ aan de Diepenheimsestraat. Raanhuis Bouw staat onder leiding van Gerben Raanhuis. Hij deed zijn jarenlange ervaring op als uitvoerder en werkvoorbereider in kleinbouw, utiliteitsbouw en verbouw bij verschillende gerenommeerde bouwondernemingen.

Gerben Raanhuis bekent zijn ondernemerskleur.

Naam: Gerben Raanhuis

Vrouw: Maria Raanhuis

Kinderen: Teun (13) Anne (11) Stef (9)

Bedrijf: Raanhuis Bouw BV

Locatie: Diepenheimsestraat in Hengevelde

Startdatum: 14 april 2014

Aantal uren werk per week: 50 tot 60 uur wel, het wisselt

Aantal personeelsleden: 7 vaste, en drie ZZP’ers die met enige regelmaat bijspringen.

Website: www.raanhuisbouw.nl

Zakelijke motto: Professionaliteit, kwaliteit, vakbekwaamheid en eerlijkheid. Wij staan voor kwaliteit en vakmanschap met betaalbaar eindresultaat.
Afspraak is afspraak, geen verrassingen achteraf.

De bouw van de eigen woning

Wat maakte het dat je dacht: Ik ga een bouwbedrijf beginnen?
Ik was al vroeg begonnen in de bouw als timmerman en metselaar, dat kon toen na de opleiding timmeren in de kopklas op de LTS in Borculo. Jaren later kregen we in 2005 de kans om onze huidige woning te bouwen. Tijdens deze bouw kwam ik erachter dat ik het plannen en organiseren toch wel erg leuk vond. Dat ging mij wel goed af.

Hierna ben ik begonnen aan mijn opleiding tot uitvoerder / projectleider en heb ik de overstap gemaakt en ben ik aan de slag gegaan bij Morsinkhof Bouw als uitvoerder. In het begin was dat wel en beetje aftasten. Mensen van dezelfde leeftijd moet je plotseling aansturen, maar dat ging toch verrassend goed. Het project uit die periode wat mij het meest is bijgebleven is de verbouwing van een kerk tot een school, in Hengelo. Toch wel actueel nu met al die kerkgebouwen die moeten sluiten. In de tijd erna begon het ondernemerschap toch wel steeds meer te kriebelen omdat ik dit zelf toch ook wel zou moeten kunnen… En onder het mom: niet geschoten is altijd mis”, heb ik toch de stap gewaagd en daarna is het allemaal in sneltreinvaart gegaan.

Hoe was je eerste klus?
Brian Kuipers zei in 2014 tegen mij: “Ie hebt a zo lange zegt dat ie veur oe zelf wilt begin’n, noe kan’t. Ik heb de Koolnbrander koch!”
Dat was mijn eerste echte klus als zelfstandig ondernemer, de verbouwing van De Kolenbrander. De meeste werkzaamheden daar deed ik zelf samen met een aantal zzp’ers, maar dat werd snel anders. Mijn laatste werkgever, Morsinkhof ging helaas 2 maanden later failliet en de voorwerker die altijd bij mij op de bouw was heb ik gelijk benaderd om bij mij te beginnen. Daarna is het bedrijf beginnen te groeien.

Hoe heb je de stijging van de bouwmaterialen van afgelopen jaar ervaren?
Ik denk, net als iedereen in de bouwwereld, dat het erg vervelend is om te zien dat de prijzen zo explosief stijgen! De kosten voor het bouwen van projecten schieten hierdoor erg snel omhoog! Maar helaas hebben wij hier allemaal mee te maken en samen met de klant proberen wij vooraf duidelijkheid en inzicht te geven zodat ze wel vooraf weten waar ze aan toe zijn.

Nieuwbouw in Hengevelde

Op je website zijn woningen uit onder andere Hengevelde en Enschede te zien. Hoe leg je nou aan een leek uit hoe je dat soort klussen binnen haalt?
Wij hebben veel projecten gekregen door “mond-op-mond” reclame. Dan moet je denken aan vrienden, kennissen of familie van klanten waar wij eerder voor gebouwd hebben. We hebben bijvoorbeeld in een straat in Enschede een klus gehad waar we een dakrenovatie gedaan hebben. In de maanden erna hebben veel andere mensen uit diezelfde straat gebeld voor van alles en nog wat!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/week eruit voor jou?
Deze is heel divers en nooit hetzelfde. Maar ik begin ‘s morgens altijd met een kop koffie aan de werkplaats met de werknemers die op dat moment in de buurt aan het werk zijn en eerst nog op de werkplaats komen. De rest van de dagindeling is altijd wisselend. De meeste tijd zit ik volledig op kantoor om de planning, calculaties en werkvoorbereidingen te doen voor alle bouwen. Daarnaast zijn er natuurlijk de nodige afspraken met leveranciers en contacten met klanten die je moet onderhouden. Mijn streven is altijd wel om ook zelf minimaal twee keer per week alle bouwen langs te gaan om te kijken of het allemaal gaat zoals vooraf gepland. Maar ook als we handjes te kort hebben op de bouw, spring ik nog graag bij om te helpen, alleen krijgt het kantoorwerk  wel meer en meer de overhand.

Standaard eindigen we de werkweek met een vrijdagmiddagborrel, waar we onder het genot van een hapje en drankje de week bespreken en gezellig afsluiten. Je hoort van alles, de anekdotes vliegen over de tafel!

Hoe bewaak jij de balans tussen werk en privé?
Dat wordt steeds moeilijker aangezien wij het kantoor nog aan huis hebben. Maar dit zal anders worden als ons nieuw te bouwen pand gereed is, daarover later meer. Dan is werk en privé beter gescheiden te houden.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het klantcontact vind ik het leukst. Om mensen wegwijs te maken in de wereld van de bouw en zo samen in teamverband hun droomhuis of uitbouw te realiseren zoals zij het in gedachten hebben. Daarom blijf ik ook altijd aanspreekpunt voor de klanten tijdens de bouw om alles in goede banen te leiden. Wij houden altijd korte lijntjes, zo kan ik snel schakelen zodat de werkzaamheden voor alle partijen naar wens verloopt.
Ik neem de klant mee in het bouwproces en doe daarin ook voorstellen waar ze welke materialen kunnen uitzoeken en met welke onderaannemers wij goede contacten en ervaringen hebben. Waarin wij onze collega ondernemers in Hengevelde natuurlijk ook niet vergeten. Dit samen wordt vaak erg gewaardeerd.

Gerben Raanhuis

Mis je nog een onderneming in Hengevelde?
Ik denk dat wij als dorp erg trots mogen zijn in hoe ondernemend het is. De meest belangrijke winkels en ondernemingen zijn wel vertegenwoordigd. Natuurlijk zijn er altijd wel bedrijven te bedenken die hier niet gevestigd zijn, maar echt missen doe ik het niet. Een bouwmaterialenhandel zou voor ons meer dan handig zijn maar uiteindelijk levert niets echt een probleem op aangezien tegenwoordig alles ook rechtstreeks geleverd kan worden op de bouw.

Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?
Veel vrije tijd blijft er momenteel niet over, maar waar kan vind ik het erg gezellig om met mijn gezin, vrienden en kennissen leuke dingen te ondernemen. Maar ook een gezellige wandeling met mijn gezin en de hond, hardlopen of mountainbiken vind ik leuk om te doen.

Maria Raanhuis

Hoe onderscheid jij je?
Door gewoon mezelf te blijven, iedereen te respecteren en persoonlijke aandacht voor de klant. De korte lijntjes binnen ons bedrijf is denk ik wel onze grote kracht.
Als we de bouw opgeleverd hebben blijft het contact goed, als er iets is kunnen ze mij altijd bellen in plaats van bijvoorbeeld de onderaannemers.

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen/jouw werk?
Het samenwerken met onze vakmannen en samen ervoor zorgen dat de bouw verloopt zoals je het voordien hebt uitgedacht. En als een project dan goed, volgens planning en naar tevredenheid van iedereen is verlopen, daar krijg ik heel veel energie van.

Wat is minder leuk?
Alle administratieve bezigheden die erbij horen zijn niet zo mijn ding. Daarbij moet je denken aan factureren, boekhouding en loonadministratie. Gelukkig doet Maria dat allemaal. Het begon allemaal eerst in de vrije tijd, maar sinds 2019 is ze officieel begonnen in ons bedrijf. Daar heeft ze de handen wel vol aan!

Hoe hou je jezelf scherp?
Door continu mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen in de bouw en zorgen dat je overal boven op het werk blijft zitten. De WKB ( Wet Kwalitieits Borging) komt eraan. Door de invoering van de Wet Kwaliteit Borging gaat de rol van de gemeente er tussenuit. Die controle wordt overgenomen door de WKB. De Wet Kwaliteitsborging heeft 3 doelen: verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit; verbeterde positie van de consument en het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid.

Samen met de kwaliteitsborger en opdrachtgever maak je als aannemer de plannen en hebben zij de controlerende functie. Er wordt een compleet dossier verwacht van gebruikte materialen, fases in de bouw met foto’s. Bouwen in de vrije tijd zal door deze nieuwe wet veel complexer worden. Wil je nog bouwen in de vrije tijd zonder kwaliteitsborger, regel je bouw/omgevingsvergunning voor 1 januari! Dan gaat deze regeling, zover nu bekend, in werking!

Wat vind je van de SIO?
Het was voor mij erg belangrijk om mensen/ bedrijven te ontmoeten, om via die weg meer bekendheid te krijgen in de omgeving. Ik kende natuurlijk al wel wat ondernemers, maar hier moest ik echt nog stappen in maken. Ik moest mensen ontmoeten en daarvoor is de SIO voor mij zeer belangrijk geweest.

De SIO-bijeenkomsten zijn altijd leuk om naar toe te gaan. De ene keer is het educatief, dan geeft een bedrijf of organisatie een kijkje achter de schermen waar je normaal niet zo snel komt en de andere keer is het “gewoon leuk samen borrelen”. Hierdoor heb ik veel ondernemers leren kennen. En samen ondernemen maakt je pas echt sterk!

Wat wil je verder nog kwijt?
Wij hopen binnenkort te kunnen starten met de bouw van ons nieuw te bouwen pand in Goor. Helaas hebben we na jarenlang actief zoeken in Hengevelde nog steeds geen geschikte locatie kunnen vinden waar wij kunnen doorgroeien. Ook moeten we  op onze huidige locatie aan de Diepenheimsestraat op termijn weg. Daarom hebben we helaas geen tijd meer om nog langer te wachten op de nieuwe industriegrond in Hengevelde. Daardoor waren wij tot onze spijt genoodzaakt om ook buiten Hengevelde rond te kijken voor mogelijkheden. Deze hebben wij gevonden aan de Zomerweg in Goor. Zodra het pand gereed is zullen wij naast Hengevelde dan ook zichtbaar zijn in Goor. De wens om ooit met het bedrijf terug te laten keren in Hengevelde blijft vooralsnog wel aanwezig. Dus wie weet wat de toekomst nog brengt.

Daarnaast zijn ook wij nog op zoek naar een voltijd of deeltijd werkvoorbereider / projectleider. Lijkt het je leuk om ons team te komen versterken? Neem gerust contact met ons op of kom een keer langs!