Dossier 50 jaar ZomerFeesten Hengevelde

zf cat

De alom bekende Zomerfeesten bestaan dit jaar 50 jaar. Dat moet en zal gevierd worden. Op Wegdam Nieuws en op de website van de Zomerfeesten zelf heeft u daarover al het nodige kunnen lezen. Wegdam Nieuws wil tussen nu en medio juni een in een aantal verhalen, interviews en reportages terugblikken op de afgelopen vijftig jaar. De overgang van School- en Volksfeest naar Zomerfeesten, de autocross, de talloze popgroepen van naam die op het feestterrein tegenover De Gebrande Waateren hebben opgetreden, de boerderij van Nico Bauhuis, de openingsceremonie op de vrijdag, de wielerronde en alle andere festiviteiten en acties die gehouden werden in die vijftig jaar, zullen de revue nog eens passeren. De artikelen zullen geschreven worden door Carlijn Assink, Gijs Eijsink en Jacco Kiezenbrink.

FOTO’S GEVRAAGD
Het genoemde drietal schrijvers van de artikelen heeft dringend behoefte aan foto’s. Heeft u nog afbeeldingen van toen, van het School- en Volksfeest uit de jaren vijftig en zestig of van de beginjaren van de Zomerfeesten, dan houden ze zich aanbevolen. Meld u zich bij de redactie, dan worden ze opgehaald en gescand. Uiteraard mag u de foto’s eventueel ook mailen naar info@wegdamnieuws.nl. Heel graag. Ze kunnen ze goed gebruiken.

zaterdag, 17 juni 2017 05:36

Zomerfeesten 50 jaar, aflevering 16: Straattheater

Geschreven door

Zeker 29 jaar lang was het straattheater het eerste wat je zag als je de Hengeveldse feestweide opkwam op de zondagmiddag. Het was een geweldig tot de verbeelding sprekend spektakel, waar je de gekste dingen mee kon maken. En gekke Belg die met een motor over een koord reed, een groep loodgieters die de hele straat op stelten zetten of een Indiase magiër die een touw met 20 naalden uit zijn keel haalde. Het is allemaal wel eens gebeurd in Hengevelde. We spreken de hoogtepunten van 29 jaar straattheater in Hengevelde door met organisator Jan Eijsink en zijn “directie” Alda Assink.
=Door Teun Eijsink=

Waarschijnlijk hebt u al wel iets gezien op Facebook.... de spiegeltent staat weer op het feestterrein. Na jaren van afwezigheid is de tent speciaal voor het 50-jarige jubileum weer opgebouwd. De tent is vanmiddag en zondagmiddag omgebouwd tot een speciaal ZF-museum. Ook gisteravond was het museum open. In het museum zijn oude video's en foto's te bekijken van de afgelopen jaren. Tevens zijn er veel oude krantenartikelen en brieven in te zien. Een echte aanrader!

Filmpjes, foto’s, optredens en interviews over 50 jaar Zomerfeesten. Als het feest voor de kinderen afgelopen is, zal de zaterdagmiddag in het teken staan van de jaarlijkse familiematinee. En omdat de Zomerfeesten dit jaar 50 jaar oud zijn, zal deze middag in het teken staan van de rijke geschiedenis van het evenement. Alle voorzitters zullen aanwezig zijn en eveneens een groot aantal gasten die allemaal op de een of andere manier een rol hebben gespeeld tijdens de Zomerfeesten. Zo komt de hele periode vanaf 1967 voorbij. Paul Wegdam presenteert de middag die gehouden wordt in de sfeervolle tent rechts op het feestterrein.

woensdag, 14 juni 2017 05:56

Zomerfeesten 50 jaar, aflevering 15: De voorzitters

Geschreven door

Zeven oud-voorzitters en Kasper Put, de kersverse leidsman van de Zomerfeesten aan één tafel. Slechts Jan Stegeman ontbreekt. Hij is overleden in de zomer van 2013. Maar af en toe valt de naam van de rijzige Hengeveldenaar nog. Hij is zeker niet vergeten. We praten over de afgelopen 50 jaar en kijken vooruit, Marinus Kuipers, Theo Tuinte, Jan Eijsink, Hennie Tuinte, Hans Oude Rikmanspoel, Gerjan Wegereef, Rob Kuipers en Kasper Put. Ze geven hun mening, vertellen hun verhaal en luisteren naar elkaar. Hieronder de weergave van een gesprek met acht mannen. Ik bedenk me ineens dat de gouden Zomerfeesten nog nooit geleid zijn door een vrouw, maar dat terzijde.
(foto: gesprek met de voorzitters. vlnr rond de tafel Rob Kuipers, Hennie Tuinte, Marinus Kuipers, Jan Eijsink, Theo Tuinte, Hans Oude Rikmanspoel, nog net zichtbaar gespreksleider Gijs Eijsink en Kasper Put; op de voorgrond Gerjan Wegereef )
=door Gijs Eijsink=

De Höftereis is een echte verrassingsreis geworden woensdag! 107 ouderen, 35 auto’s en 10 motoren. (HIER EEN FILMPJE VAN DE AANKOMST) Een dag samen onderweg zijn en volop genieten van de geplande stops. Gepaste muziek en entertainment hebben de rimpels verminderd en het aantal mooie herinneringen doen toenemen. Het bracht ze vanaf kulturhus de Marke naar Lemelerveld en Giethoorn. Namens de organisatie Rob Kuipers: ”Ik heb enorm veel blije gezichten gezien! Opmerkingen als ‘wat heb ik me vermaakt vandaag’ tot ‘wat een prachtige dag’ vielen dan ook met grote regelmaat. Het was een indrukwekkende colonne zo allemaal achter elkaar. Op een lekke band en een vergeten rollator na is het allemaal uitstekend verlopen. De boot in Giethoorn is vanwege windkracht 8 op de plek gebleven maar dat mocht de pret niet drukken. Met Herman Rupert achter zijn accordeon werden de zeemansliederen een succesformule tijdens de lunch op de rondvaartboot. De chauffeurs waren inmiddels “kunnig” met de passagiers, het bleef niet enkel bij: Woar bin ie dan van”, al was dat natuurlijk wel een veel gehoorde opmerking bij aanvang.

 

De vrijdagen 9 en 16 juni geeft Hofstreek FM ruim baan aam de Zomerfeesten. De zender heeft de in Hengelo woonachtige Wegdammer Gijs Eijsink gevraagd op beide dagen een programma te presenteren van twee uur dat geheel gewijd zal worden aan het Hengeveldse feest dat – zoals overal bekend is – deze maand de vijftigste aflevering beleeft. Gijs, medewerker van Wegdam Nieuws, werkte tussen 1970 en ’86 voor respectievelijk de Rono, Radio Oost en Omroep Gelderland. Hij heeft bij deze regionale omroepen voor de sportprogramma’s gewerkt als presentator en als verslaggever. Beide vrijdagen pakt hij ’s ochtends tussen 10 en 12 uur in de studio van Hofstreek FM in Goor zijn oude stiel weer op. Hengeveldenaar Jan de Wit tekent voor de productie en techniek.

 

Eindelijk gaan we het eens over het geld hebben. Oftewel over de jaarlijkse opbrengsten en verdeling van de Zomerfeesten. Want daarvoor worden die Zomerfeesten inmiddels alweer 50 jaar georganiseerd, zeker wanneer we onderstaande statutair vastgelegde doelstelling erbij halen.We nemen u daarom in deze aflevering mee in het financiële reilen & zeilen der Feesten.

(foto: Tgv de twintigste Zomerfeesten in 1987 werd een paar weken eerder in Hengevelde een sponsorloop gehouden voor daklozen in oa Cambodja, de Filipijnen, Brazilië en Mauretanië. Vips uit heel Nederland verleenden medewerking, oa Paul van Vliet, Herman Finkers, Anita Meijer, minister Bukman, Marga Bult, Herman Emmink en Jan Brunnekreeft. Bij aanvang van de feesten werd de fantastische opbrengst bekendgemaakt door burgemeester Van der Vegt en voorzitter Jan Eijsink.)
=door Jan Assink=

Toen het fenomeen In en om de Boerderij tijdens de Zomerfeesten steeds populairder begon te worden, baarde dit evenement binnen het totale evenement een nieuw evenement, het stoomfestival. Het was op kleine schaal begonnen in het grotere geheel van Nico Bauhuis’ boerderij en al gauw bleek het een happening te zijn met een enorme potentie, die duizenden bezoekers trok.
In deze aflevering van het dossier van de gouden Zomerfeesten blikken we terug op het stoomfestijn, dat in 1985 voor het eerst op eigen benen stond en prompt al 9000 toeschouwers trok.
(foto: Theo, in groen werkjasje, en zijn collega’s  zagen.)
=door Gijs Eijsink=

We schrijven het jaar  2000 als er weer auto’s opduiken op het Zomerfeestterrein.  Het Corsa Spektakel bracht weer motorisch leven op de Slomp. Mede tot stand gekomen dankzij autobedrijf Hartgerink. Het was intussen 23 jaar geleden dat de laatste autocross plaatsvond tijdens de Zomerfeesten. Het spektakel leeft echter al weer snel als vanouds.
Hierbij deel 2 en tevens het slot van het verhaal over de autocross tijdens de Zomerfeesten.
(foto: Moment uit de cross van 2016)
=Door Jan Assink=

50 Jaar Zomerfeesten in Hengevelde. Een bijzonder jubileum dat leidt tot bijzondere activiteiten. Eén daarvan is een feestdag voor de 65 plussers. Een dag samen onderweg zijn en volop genieten van de geplande stops. Gepaste muziek en entertainment zullen de rimpels verminderen en het aantal mooie herinneringen doen toenemen. Is de partner geen 65 jaar is dat geen probleem. Ook minder valide Hengeveldenaren kunnen  meegaan en genieten! Er wordt gereisd per auto en de bestemmingen liggen binnen Overijssel. De activiteitencommissie Zomerfeesten en de commissie Höftereizen wenst allen een in alle opzichten geslaagde reis. De feestdag is op 7 juni ’17 en de reis begint bij het Kulturhus de Marke om 9 uur. Voor een goed verloop van de organisatie is het nodig dat men zich aanmeld bij Wim Sander op nummer 0547 333612 vóór 31 mei. De te betalen bijdrage in de kosten is €20,00 per persoon. Te voldoen voor vertrek in de Marke.

Pagina 1 van 3