donderdag 17 januari 2019
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

IJspret: Gloort er hoop aan de horizon?

  • woensdag, 16 januari 2019 12:51

De pompen draaien al met grote regelmaat om het water op peil te houden, de weersverwachting  biedt hoop. Na een erg zachte start van 2019 lijkt de winter nu echt de weerkaarten binnen te dringen. Volgens William Huizinga van Buienradar is er kou onderweg. "Vanaf zaterdag gaat het vriezen." Voordat het zover is, krijgen we al te maken met de eerste winterse buien. "Op de weg moeten we vanaf morgen rekening houden met gladheid. In de loop van de ochtend komt natte sneeuw ons land binnen." Met een beetje geluk zijn die sneeuwbuien dusdanig intensief dat de sneeuw zelfs een beetje blijft liggen. "Het kan plaatselijk wit worden", zegt Huizinga. Maar dan: de poolwervel, een lagedrukgebied dat zich boven de Noordpool bevindt. Deze is begin dit jaar 'gebroken' en daardoor vindt er nu verandering in het weer plaats. Het gevolg: vrieskou. "Het wordt vanaf zaterdag maximaal twee of drie graden overdag, en in de nacht gaat het vriezen. De hele volgende week kunnen we matige vorst verwachten. Dat is 5 tot 10 graden onder nul." Wat fijn is: het wordt rustig weer. Ook de zon is af en toe te zien.

Ze behoren tot de laatsten in hun soort. Maar de doodgravers van Hengevelde Frans Blokhorst en Bennie Rupert stoppen ermee. Opvolgers zijn nog niet gevonden. De grafdelver verdwijnt. Het begon met een artikel van Gijs Eijsink, die schreef eind december een artikel op deze website (klik hier), vorige week was de Twentsche Courant Tubantia bij de pensionado's op bezoek (klik hier), gisteren waren de heren zelfs op het landelijke nieuws. EenVandaag, het actualiteitenprogramma van Nederland 1 kwam langs en maakte een reportage. De uit Bentelo afkomstige verslaggever Floris Prenger was de verslaggever. 
De doodgraver dreigt uit te sterven. Hoe kan dat? "Ik ben op mijn 60ste gestopt met werken, met de VUT. Dan ben je nog jong en kun je dit werk nog doen. Maar als je moet werken tot je 67ste, dan zie je het niet zitten om dit werk te doen. Zo zit het, denk ik", zegt Rupert.

De uitzending is terug te luisteren via DEZE link.

Pieter Column (8)

  • maandag, 14 januari 2019 06:20

Gebrande Waateren bevroren, lawinegevaar in Hengevelde
Oliebol “MixAmusA” verovert de wijde wereld
Hernieuwde opleving van de mondharmonica na bijzondere bijdrage aan de kerstmarkt
Knallend carbid schiet het oude jaar de geschiedenis in maar
verhindert wel m’n drone verkenningstocht
De garages Kleinsman en Hartgerink kunnen ze niet aanslepen. Ook bij de Bazar van Jon krijg je nul op je rekest. Ze zijn niet meer aan te leveren. De sneeuwkettingen zijn uitverkocht! Lawinegevaar in Hengevelde. Code rood! En het vriest. Zelfs het vurige water van de Gebrande Waateren is bevroren. Maar dan heb je gelukkig sinds kort: de skihut. De plek van geluk, genot en gezang. (De 3 Gees) Je moet glijdend eerst afdalen. Wel binnen de paaltjes blijven! Denk aan je ski’s, handschoenen en muts. Neem vooral een rugzak mee met een GPS en een overlevingspakket. Je weet maar nooit. De vrolijke muziek galmt al in mijn oren:

Feestgangers opgelet! A.s zaterdag wordt de nieuwe Jonkheer/Jonkvrouw bekend gemaakt. Wie staan er aan de zijde van Prins John I dit carnavalsjaar? Een mooie gelegenheid om zaterdag naar Herberg de Gebrande Waateren te komen voor een groot feest voor iedereen! Niet alleen voor leden van de Carnaval maar voor IEDEREEN! Je kunt feesten in je normale kleren ;) Dit wil je niet missen! Het belooft 1 grote verassingsavond te worden onder in de Wegdam alm! Aanvang 20.00 uur! Tot dan!

De gemeente Hof van Twente stemt in met de overdracht van het schoolgebouw/ perceel openbare basisschool Markvelde aan de gemeente per 15 januari 2019. De buurtvereniging kan één avond per week gebruik kan maken van de school (e.e.a. onder voorwaarden voor de periode tot 15 juli 2019)
Het schoolbestuur OPO HvT heeft besloten om per 1 augustus 2018 de openbare basisschool Markvelde te Diepenheim te sluiten met als reden te weinig leerlingen. Het schoolbestuur verzoekt de gemeente om het schoolgebouw en perceel over te nemen. Op basis van de wet wordt de school overgedragen aan de gemeente. De datum is bepaald op 15 januari 2019. Over de mogelijke invulling van het lege schoolgebouw vinden momenteel gesprekken plaats tussen gemeente en buurtschapsvereniging en bewoners Markvelde

Op 23 januari aanstaande is in Kulturhus de Marke een informatiebijeenkomst voor alle belangstellenden, buren, gebruikers en vrijwilligers. Deze avond staat in het teken van de bouwplannen Kulturhus 2020. Hieronder de flyer voor meer informatie.

Gemeente Hof van Twente heeft de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Maar hoe?  Op zes avonden organiseert de gemeente een bijeenkomst over dit thema. Samen met wethouder Wim Meulenkamp blikken we terug (wat is er gedaan sinds het vaststellen van de ambitie in 2015), bespreken we de visie vanuit de gemeente over de verdere aanpak en welke concrete projecten er aankomen, maar gaat het vooral om: wat vindt u? De eerste helft van de avond is een presentatiedeel, het tweede deel gaan we met elkaar in gesprek om reacties en ideeën op te halen. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Om 19.45 uur begint het programma. Het programma duurt tot ongeveer 21.30 uur. Er is daarna nog volop gelegenheid om door te praten. Elke avond zijn wethouder Wim Meulenkamp en medewerkers van de gemeente die zich bezig houden met de diverse onderwerpen binnen het thema duurzaamheid aanwezig. Bij voorkeur vooraf aanmelden bij Marianne Hutten, [email protected] of 06-41008824. U bent van harte welkom op één van de onderstaande locaties:

In september 2013 is Hengeveldenaar Jan Mulleman in Meddo (Café Restaurant Spiekerman) begonnen het geven van gratis mondharmonica-les aan longpatiënten. Welllicht gaat dit balletje binnenkort ook in Hengevelde rollen, mits er voldoende animo is. Jan vertelt hierover: "Bij voldoende animo wil ik, Jan Mulleman in Hengevelde een voorlichting/proefles geven en meer vertellen over mijn gratis mondharmonicalessen aan mensen met een ademhalingsprobleem. De leeftijd speelt geen enkele rol. Het hebben van muzikale kennis en/of muzikaal zijn is niet nodig. Gezonde mensen kunnen zich niet aanmelden.
In het jaar 2001 kwamen Aartje (mijn vrouw) en ik in Hengevelde wonen. Ik speelde op dat moment al met veel plezier zo’n 25 jaar mondharmonica. De laatste 6 jaar gaf/geef ik gratis mondharmonica les in de Achterhoek (Meddo en Neede); met name aan mensen met ademhalingsproblemen, zoals COPD (Longemfyseem en Bronchitis) en Astma."

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Enquête

Poll: Vuurwerkvrije zones in Hengevelde?

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

Blijf uit de buurt van negatieve mensen

Zij hebben een probleem voor iedere oplossing

 

Suggesties ? [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren