woensdag, 07 oktober 2020 05:43

Kledinginzameling Caritas 2020: Een kijkje achter de schermen

Geschreven door

De redactie van Wegdamnieuws was zeer verrast over de omvang van de jaarlijkse kledinginzameling van Caritas! Het aantal vrijwilligers en de gigantische hoeveelheid kleding in de hal van metaalbedrijf Rouweler. Tijd om eens een keer door te vragen, vrijwilliger Harry Lentelink:
“De kledinginzameling was dit jaar een groot succes. De opbrengst was 178 dozen, het dubbele van vorig jaar en de kleding was van zeer goede kwaliteit.

kledinginzameling 3Het inzamelen van kleding gebeurt al vanaf 1990. De werkwijze is elk jaar hetzelfde. Op vrijdagmorgen wordt de kleding opgehaald met acht vrijwilligers. De zakken met kleding worden direct naar de locatie (meestal Rouweler) gebracht, waar ze later worden gesorteerd. Op maandagmorgen zorgen de mannen ervoor, dat de kleding op de tafel ligt en dozen klaarstaan om in te pakken. De dames kunnen zo beginnen met sorteren en inpakken. De volle dozen worden door de mannen dicht geplakt en voor vervoer klaargezet. In het begin was de opbrengst meer dan 200 dozen. Later werd dat minder, maar was de kwaliteit beter.

kledinginzameling 7Vanaf 1990 begon de Caritas met hulp aan Polen door meubels en kleding te sturen. Dat duurde tot 2002. Van 2003 t/m 2008 werd de kleding naar de zusters van Amersfoort gebracht. Van 2009 tot 2013 ging de kleding naar de stichting Carmel in Enschede voor Roemenië. Van 2014 tot 2016 ging een gedeelte naar de stichting Parwin in Bentelo en een deel werd opgehaald door de stichting Serafim uit Leusden.
Van 2016 tot nu wordt alles opgehaald door de stichting Parwin uit Bentelo.

Voor een kledinginzameling heb je veel vrijwilligers nodig, zowel dames als heren. De dames werden benaderd bij Vrouw Actief, gymnastiek, koor of gevraagd. Ook de heren werden persoonlijk gevraagd. De meeste vrijwilligers blijven elk jaar komen. Ook vrijwilligers van Parwin helpen mee.

kledinginzameling 1

Zo is de maatschappelijke stage wel heel erg nuttig

Dit jaar hadden we te maken met corona, waardoor we een grote ruimte nodig hadden. De kantine van de ijsbaan (4 jaar gebruikt) was te klein. Ria Rouweler kwam met het voorstel om de werkplaats van Ronnie te gebruiken. Dit kon alleen als we op zaterdag alles gingen sorteren inpakken en vervoeren. Dankzij de hulp van alle vrijwilligers is dat prima gelukt.
Op vrijdagmiddag zijn de voorbereidingen gedaan samen met drie jongens, die de maatschappelijke stage deden.

De werkzaamheden waren:
-alle tafels vol kleding pakken,
-overige zakken met kleding onder de tafels leggen,
-175 dozen vouwen en bij de tafels zetten.

Op deze manier konden de dames op zaterdagmorgen meteen met sorteren en inpakken beginnen. Er is door iedereen hard gewerkt en we waren mooi op tijd klaar. Dankzij Ronnie en Ria Rouweler konden we volgens coronaregels werken in een grote ruimte met mondkapjes en desinfectie. Ook voor koffie en iets lekkers werd gezorgd.
Als Caritas willen we iedereen bedanken, die meegeholpen aan het bereiken van dit mooie resultaat”.

kledinginzameling 2

 

kledinginzameling 8

 

Laatst aangepast op dinsdag, 06 oktober 2020 15:51
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.