maandag, 25 januari 2021 05:57

Help! De kinderen zijn thuis (3)

Geschreven door

Inmiddels zitten we alweer een paar weken in nieuwe lockdown. In meer dan 2 miljoen huishoudens in Nederland met de kinderen thuis. De feestdagen en de daarmee (voor velen) lagere werkdruk boden nog enige verzachting van de situatie. De kinderen mogen nog niet terug naar opvang, school en BSO. Hoe gaan ouders hier mee om? Vandaag deel 3 van Seine Hendriks:

"Als ouder van 3 kinderen op de Petrusschool merk ik dat de lockdown invloed heeft op mijn kinderen. Mijn dochters zitten in groep 3 en mijn zoon in groep 6. Het thuisonderwijs is goed georganiseerd en op alle manieren wordt er hulp aangeboden door de school en andere instanties. Maar er is ook bij mijn kinderen de nodige frustratie en teleurstelling: het gemis van vriendjes, vriendinnetjes, de juf en natuurlijk het ‘gewone’ onderwijs is groot.
Daarnaast zijn ook de (sport)verenigingen een tijdje dicht, waardoor het kinderwereldje wel een stuk kleiner is geworden.

Natuurlijk probeer ik er ook het beste van te maken. Het is wat dat betreft voor mij wel makkelijk omdat door de week mijn kinderen maar één dag bij zijn en ik door corona al ruim een half jaar thuis werk. Dus voor mij geen ingewikkelde puzzel waar dat voor anderen wel is. Dat neemt niet weg dat het helpen met huiswerk toch wel iets anders is dan de rol die van ouders gevraagd wordt bij het thuisonderwijs. En hoewel ik het lastig vind om met de schema's van school te werken, vind ik het wel belangrijk om dit te volgen zodat alle kinderen een beetje in de pas lopen.

Wat ik ook belangrijk vind is dat we ook moeten kijken naar alles wat er wél goed gaat. We hoeven onze kinderen in ieder geval niet meer uit te leggen hoe online onderwijs werkt. De leerdoelen zoals vastgesteld voor de pandemie worden misschien niet gehaald maar de echte uitdaging is om de verschillen die ontstaan door het thuisonderwijs weg te werken. De kwaliteit van thuisonderwijs wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mogelijkheden die ouders hebben en die zijn niet hetzelfde, het tempo mag m.i. niet bepaald worden door de "voorlopers".

Ik probeer de moed er in te houden nu het einde van de lockdown in zicht is en ik weet dat ook dit weer voorbij zal gaan.

Ik hoop dat we dan terugkijken op een tijd die voor velen soms erg moeilijk was maar waarin we samen hebben geprobeerd er het beste van te maken, maar ook een tijd die ons nieuwe inzichten en ervaringen heeft opgeleverd.
Daar probeer ik mijn voordeel mee te doen".

Seine Hendriks

Laatst aangepast op zondag, 24 januari 2021 22:45
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.