vrijdag, 21 maart 2014 01:00

Presentatie Cees van de Sluis, Mali

Geschreven door

Deze week verzorgde Cees voor belangstellenden in Goor een PowerPoint presentatie in de Klokkenkamp in Goor. Velen van de Hengeveldenaren weten dat, Cees en Addie van der Sluijs, een scholenbouwproject hebben in Mali (www.maliproject.nl). In 2004 en 2006 is Cees als PUMmer (Project Uitzending Managers in Den Haag) geweest naar Manantali in het Zuidwesten van Mali (dicht bij de Manantalidam.

Een groep Malinezen wilde daar geadviseerd worden over pluimveehouderij op kleine schaal. In 2004 en 2006 werd het Cees duidelijk hoe moeilijk de scholen en het onderwijs het hebben en in 2007 zijn we samen gaan vragen waar de grootste behoefte aan bestond. Zo heeft het hij samen met zijn vrouw Addie voor elkaar gekregen in die omgeving drie scholen te bouwen. Een kort reisverslag, Cees:”Het grootste probleem de komende jaren vormt het onderhoud van de gebouwen. Wij zijn er onlangs nog weer geweest en voor die mensen blijkt het erg moeilijk om een zogenaamde buffer op de bouwen. Wel was het wederom een bijzondere reis!
Met onze vele dozen eerst in een taxi en vervolgens in een soort busje richting Manantali, 200 kilometer met zijn tweeën op 1 zitplaats!. Overstekende koeien, enkel zandwegen en elke 25 kilometer water bijvullen anders raakte het voertuig aan de kook. Daar aangekomen bleek de accommodatie min drie sterren haha! Ongedierte als kakkerlakken was er in overvloed. Later hebben we er een aantal gefrituurd, best lekker!
Het schoolgebouw aldaar was net de week daarvoor klaar. Dan kom je in gesprek over het onderwijssysteem in Mali, daar valt ook nog een hoop werk te doen. Het is daar bijvoorbeeld heel gewoon om de desbetreffende leraar geld te geven, zodat je kind overgaat naar het volgende leerjaar. Als dat dus de gehele school carrière doorgaat kom je ze in een later stadium in het bedrijfsleven tegen. Wat blijkt vervolgens? Ze snappen er helemaal niets van haha!
De dorpen die we deze keer hebben bezocht, als je ziet wat dan de ontvangst is,prachtig! Het hele dorp loopt uit en alles wordt dan ook daadwerkelijk uit de kast getrokken. Ook wij zijn ons natuurlijk wel bewust van de dubbele bodem, maar toch. Dit is waar ik het allemaal voor gedaan heb, in 1971 wilde ik dit al toen ik destijds een jaar in Libanon gewoond heb. Maar ja, dan heb je daar nog geen tijd voor.
In al die jaren is mijn Frans naar een goed niveau gestegen. Op school vroeger was het mijn beste vak en nu maak ik bijvoorbeeld alle rapporten in het Frans. Ik was bijvoorbeeld onlangs bezig met enkele schapen in een weiland, waar op dat moment mijn mobiele telefoon afging. Hele verhalen worden dan vanuit Mali afgestoken, dan is het toch wel weer even schakelen hoor!  Ik denk dat ik er nog één keer naar toe ga, of Addie dan meegaat is nog maar zeer de vraag. Het is toch telkens weer een hele belasting die lange reis. In april komt onze contactpersoon van daar naar Nederland, Casper Jansen. Mijn bedoeling is toch wel om het af te ronden. De grootste zorg op dit moment is om de verantwoording voor het onderhoud van de drie schoolgebouwen neer te leggen bij de plaatselijke bevolking, vooral in financieel opzicht. In het verleden is er al vaker wat misgegaan, ik moet zeggen ook schelden gaat mij aardig af in het Frans haha!”
Maréna waar onder andere het laatste bezoek plaats vond, is een dorp met een school met meer dan 800 leerlingen. De grootste behoefte was het hebben van voldoende, goed gebouwde  schoolgebouwen. Na een jaar van fondswerving is er in 2008 begonnen met de bouw van een gebouw met 3 klaslokalen plus een klein directiegebouwtje (zie onze website). Eind 2012 zijn er twee  schoolgebouwen (in Maréna en Tintila) met drie klaslokalen gebouwd  en zijn deze scholen, waar alle lesstof via het schoolbord gegeven wordt, ook via de organisatie Biblionef voorzien van kleine bibliotheekjes. De gebouwen zijn gebouwd in moslimdorpen, waar de scholen overheidsscholen zijn, waar ieder kind, moslim of christen of animist, naar toe kan. Inmiddels kan het voorkomen, dat een klas meer meisjes dan jongens herbergt. Geweldig, zie onze website!
Naast de scholenbouw zijn we ook het bouwen van een christelijke scholengemeenschap gaan ondersteunen École Le Bon Berger :De Goede herder. Er zijn in Manantali een groot hoofdgebouw en twee gebouwen (totaal 6 klassen) gebouwd en inmiddels is er een kindercrèche  begonnen en een basisschool.
Door de oorlog en de instabiele  politieke situatie is het niet veilig om nu naar Mali te gaan; bovendien: de internetverbinding en de mobiele telefoons werken niet altijd. En dan is het inderdaad de vraag: als je vrienden in Mali wonen – en dan gelukkig niet in het Noorden, waar de oorlog zich afspeelt – hoe blijf je dan op de hoogte? Hun persoonlijke situatie èn de omstandigheden van de scholen proberen we toch steeds via de telefoon te weten te komen, maar dat is maar mondjesmaat.
Over Mali en de politieke situatie blijven we geinformeerd door Willem Snapper; hij woont sinds 2007 in Sévaré, in het Noorden van Mali. Hij is een expert op het gebied van internet en weet iedere week weer zijn nieuwsbrief te versturen. Elke zondag is zijn nieuwsbrief te lezen op www.mopti.nl en klik dan aan: nieuwsbrieven.
Zodra wij nieuws hebben over ons project zullen we ook via Wegdamnieuws publiceren".
Cees van der Sluijs en Addie van der Sluijs-Goud (www.maliproject.nl)

Word ook sponsor van het Mali Project

 De scholen in en rond Maréna blijven onze hulp hard nodig hebben. Daarnaast wordt op dit moment een school voor hoger onderwijs gebouwd. Hierdoor zal het voor alle ouders uit de regio mogelijk zijn dat hun kinderen goede scholing krijgen. Nu is dat alleen mogelijk voor families die voldoende geld bezitten of in de nabijheid van Bamako (de hoofdstad) wonen.
Naast initiatieven vanuit de samenleving zoals van de Hofkerk Goor en Basisschool Prins Constantijn in Goor die mee hebben geholpen bij de inzameling van ruim € 25.000,- voor de bouw van de eerste 3 lokalen in Maréna, zijn er ook veel bedrijven die zich belangeloos inzetten als sponsor van het Mali Project. Zo heeft Scoop HRM Services evenals in 2009 ook in 2010 besloten het Mali scholenproject te ondersteunen met een donatie.
In 2010 heeft BLVH strategie branding en creatie, Hengevelde, ons project een brochure aangeboden; deze brochure “Bouwt U mee aan de toekomst van Mali” had een geweldig effect op de fondswerving. Na ons bezoek in januari 2011 heeft bjvh weer een nieuwe brochure voor ons gemaakt met de titel: “Ontwikkeling gaat door……..” zie Home: download brochure.
Wilt u ook sponsor worden van het Mali Project, neem dan contact met ons op via het contactformulier, stuur een email naar
info@maliproject.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. 
stort uw bijdrage op Bankrekeningnummer 90 87 63 743 t.n.v. Diaconie Hofkerk Goor, o.v.v. Mali-scholenproject.
Dank u wel!

Redactie WegdamNieuws3

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.