Nu iedereen door het winterse weer aan huis gekluisterd is, lijkt het ons mooi in de archieven te duiken. Op de Benteler Heide lag eeuwenlang een agrarische enclave met het boerenerfje Hanenmaat. Toen Hanenmaat in 1896 grotendeels afbrandde, verhuisden de bewoners naar de hut Hanenmaatswonner op de Bentelerhaar. Hendrik Jannink en zijn vrouw bewoonden deze krappe behuizing met negen kinderen, onder wie Berend, geboren in 1895. In de jaren dertig brandde ook deze woning af. Het gezin week uit naar een ‘spieker’ (schuur) op het vlakbij gelegen erve Kemerink. Hieraan dankte Berend zijn naam Spiekerbeernd. Na enige jaren betrok de familie Jannink op de Bentelerhaar een nieuw boerderijtje met woonkeuken, bedsteden en een kleine stal. Toen zijn moeder op hoge leeftijd overleed bleef Berend hier alleen achter. Hij was toen al een legendarische figuur. Door zijn optreden in het televisieprogramma Showroom in februari 1977 kreeg hij zelfs nationale bekendheid. Zo was te zien dat hij een enthousiast pruimtabakliefhebber was, dat hij zijn brommer in de woonkamer stalde (“dan start ie beter”) en dat hij zijn eigen tanden trok. “Je zet er gewoon een spijker onder, wel uitspoelen met een paar borreltjes”.

maandag, 07 december 2020 22:28

Coronateststraat in Bentelo: De kop is eraf

Een afspraak maken gaat razendsnel, de bevestiging krijg je binnen een uur op de mail en het is geregeld. Maar de kop is eraf; Aanvankelijk zat het gemiddelde in de teststraat in de Onze Lieve Vrouwekerk op ruim 500 testen per dag. Dat schommelt nu rond de 150. Het is een ietwat surrealistisch decor bij de kerkbanken, waar menig Benteloër andere herinneringen aan heeft dan mensen in witte pakken en wattenstaafjes in neuzen en mond.

Bijna kokhalzen
Je wordt van tevoren gewaarschuwd, het is een beetje het gevoel van naar de tandarts gaan. En inderdaad, het staafje in de mond doet je heel even bijna kokhalzen en die in de neus, dat wordt naar alle waarschijnlijkheid een traantje wegpinken. Maar je weet waar je het voor doet, zo verlaat je het gebouw: Voldaan!

donderdag, 26 november 2020 16:56

Hennepkwekerij ontmanteld in Bentelo

In Bentelo is donderdagmiddag 26 november een woning ontruimd in de Boekweitstraat. In het pand was een hennepkwekerij  actief. Wat dit zo bijzonder maakt, is dat er op dat moment geen aanhoudingen zijn verricht. Het is onbekend of er op het moment van aankomst van de politie mensen in het pand aanwezig waren.
Het totale aantal planten is geschat op ruim 400. Er waren ook medewerkers van netbeheerder Enexis aanwezig. Agenten ontdekten dat er illegaal stroom werd afgetapt.

Huisartsen uit Hengevelde en Delden hebben samen het initiatief genomen om maandag 19 oktober een coronatestraat te openen in de Bentelose Kerk. Dit doen de huisartsen in overleg met de GGD Twente en de gemeente Hof van Twente. In de 'straat’ kunnen dagelijks 300 tot 400 tests plaatshebben. Het is de bedoeling dat getestte personen na een dag uitsluitsel krijgen via de website www.coronatest.nl. Via de GGD en deze site kunnen mensen zich ook voor een test aanmelden. Mensen die worden getest lopen de kerk in in plaats van dat ze in hun auto kunnen blijven zitten. Het plan is dat de teststraat door de week van 8.30 tot 18.30 uur is geopend.

zondag, 11 oktober 2020 10:20

Brandweer rukt uit naar de Eschweg

Vanmorgen was er brand aan de Eschweg in het buitengebied van Bentelo. Een tuinhuisje is helemaal afgebrand met alles wat erin stond, er vielen geen gewonden al is een bewoner nog nagekeken in de ambulance; Hij had enkel een schroeiplek op zijn gezicht. 

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.

Pagina 1 van 58