In vele plaatsen in Nederland was het vanavond zeer onrustig en kwam het tot rellen tussen burgers en politie. Ook was er sprake dat er op plekker in de Hof van Twente bijeenkomsten waren gepland. Politie Hof van Twente publiceerde zojuist met een gerust hart het volgende bericht: "24 uur geleden kregen wij de eerste berichten binnen dat er ongeregeldheden zouden plaatsvinden in onze steden en dorpen. Deze berichten zijn erg waardevol voor ons geweest! Zelf keken wij actief mee op social media en wij zagen de verschillende oproepen ook verschijnen. Door de berichten die jullie ons gestuurd hebben en onze eigen waarnemingen, konden we snel optreden. Hierdoor hebben wij ongeregeldheden kunnen voorkomen. Wij zijn jullie dankbaar voor het delen van alle informatie!"

Samen met inwoners en ondernemers gaat de gemeente Hof van Twente aan de slag met het versterken van de biodiversiteit. Daarbij wordt nadrukkelijk de verbinding gezocht met de uitdagingen in de landbouw en op gebied van het klimaat. Basis van het programma is een gebiedsgerichte aanpak zodat initiatieven en maatregelen elkaar versterken. Voor het programma is informatie opgehaald uit gesprekken met diverse betrokken inwoners en ondernemers en uit een enquête. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van de ervaringen van projecten, zoals de akkerrandenregeling. De uitkomsten zijn vertaald naar concrete doelstellingen en uitgewerkt naar de vier aandachtsgebieden: kernen, bermen, erven en boerenland. Wethouders Wim Meulenkamp en Harry Scholten: “We beschrijven onze ambities, geven aan wat we al doen en waar we aan willen werken. Hiermee willen we graag onze bestaande initiatieven helpen en versterken. Niet achteroverleunen maar: samen doen!”

De Commissie titeltoekenning en het bestuur van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland heeft in het titelrapport van januari 2021 gemeente Hof van Twente positief beoordeeld. Dit betekent dat Hof van Twente ook in 2021 trots de titel Fairtrade Gemeente mag voeren en dat er weer werk aan de winkel is zowel voor de gemeentelijke organisatie als het kernteam fairtrade gemeente. Annelies Heeres, voorzitter kernteam: “Ik ben natuurlijk enorm blij met verlenging van de titel fairtrade gemeente en hoop dat nu ook meer scholen naast groen school  fairtrade school willen worden”. Nu er fairtrade koffie en thee wordt gedronken in het gemeentehuis, is het hoog tijd voor het College van B&W en de raadsleden om de fairtrade gedachte actief verder uit te dragen en te bevorderen in hun verantwoordelijkheid als bestuurders van deze gemeente. Op korte termijn zal het kernteam gaan overleggen hoe dit het beste vorm gegeven kan worden. 

In Hof van Twente zetten jaarlijks al bijna 50% van de inwoners zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van de inwoners boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, schoonheid, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat meer mensen de urgentie alsook het plezier voelen om vrijwilligerswerk te doen.

“Dan sta je in een lege hal waar we vorig jaar nog met de benen uithingen”. Zo begint burgemeester Ellen Nauta haar nieuwjaarstoespraak. Zij geeft in haar boodschap aan dat 2020 een jaar was waarin alles anders ging dan we gewend waren. Ze spreekt haar complimenten uit aan alle mensen die, op welke manier dan ook, er weer het beste van maakten. Met de boodschap dat wij de lessen van het oude jaar meenemen naar het nieuwe en met een opsomming van lichtpuntjes sluit de burgemeester haar boodschap af.

Pagina 1 van 166