dinsdag, 24 maart 2020 05:29

Kaalslag op Weldam door de letterzetter

Geschreven door

Hoewel er zaken zijn in tijden van de coronacrisis die belangrijker zijn dan een aantal gekapte bomen, kregen we bij de redactie van Wegdamnieuws diverse vragen binnen over de partij bomen tussen Hengevelde en Goor die al enige tijd langs de weg liggen. Wie aan de linkerkant van de stapels bomen zo’n honderd meter het bos inloopt, ziet dat er behoorlijke kaalslag heeft plaatsgevonden.
Navraag bij het rentambt van het Weldam leert het volgende: “Dit zijn fijnsparren die gekapt zijn. Deze bomen zijn aangetast door een insect, de letterzetter. De overige bomen gelukkig niet. Daar waar de bomen zijn gekapt wordt uiteraard opnieuw aangeplant”, besluit de woordvoerder.

De letterzetter is een kleine bastkever die onder de schors van de sparren leeft. De droogte heeft de bomen verzwakt en dit kleine kevertje een kans gegeven. Daardoor zijn er nu volop dode sparren en zullen er wellicht nog meerdere volgen.

Zijn dode sparren een ramp voor de natuur? Nee, zo’n natuurverschijnsel verhoogt juist de biodiversiteit in het bos. De dode bomen zorgen voor nieuwe open plekken in het bos, waardoor er meer zonlicht doordringt. Op die plekken leven meer soorten, niet alleen op de grond, maar ook op de bomen rond zo’n open plek. Vaak ook zeldzame soorten. Door het zonlicht warmt het hout op en ontstaat er een gunstig microklimaat. Dood doet leven.

maatreg
Daar waar de bomen stonden op het Weldam

achterveld
Ook de Achterveldweg nabij Hengevelde kreeg te maken met de gevolgen van een droge zomer

kadl

Laatst aangepast op dinsdag, 24 maart 2020 09:29
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.