Doe mee met de week van de asbestvrije schuur!

Aanmelden van 5 tot en met 11 oktober

Gemeente Hof van Twente doet mee aan de week van de asbestvrije schuur van 5 tot en met 11 oktober. Inwoners van de Hof die een asbestdak hebben dat kleiner is dan 35 vierkante meter kunnen zich in deze week aanmelden om samen met de buurt of zelfstandig hun asbestdak van de schuur te verwijderen.

Van de gemeente krijgt de buurt gratis beschermende kleding en een plastic zak voor het inpakken van het asbest. Het ingepakte asbest kan gratis ingeleverd worden bij het afvalbrengpunt.

Speciale acties in de week van de asbestvrije schuur van 5 – 11 oktober!

- Insectenhotel

Aangemeld in de week van 5 – 11 oktober? Als cadeautje krijgt u een leuk insectenhotel voor in uw tuin.

- Ophalen asbest
Bij de eerste 5 buurten die zich in de week van 5 – 11 oktober aanmelden, zorgt de gemeente ervoor dat het asbest wordt opgehaald. Dat scheelt een rit naar het afvalbrengpunt.

Voordeel: maar één sloopmelding invullen per buurt
Mensen die samen met de buurt willen meedoen aan de week van de asbestvrije schuur doen samen één sloopmelding bij de gemeente. Dat betekent dat maar één formulier ingevuld moet worden. Meld de buurt aan op: hofvantwente.nl/asbestactieweek.

Asbestverwijderingspakket afhalen
Is de brief met de goedkeuring van de sloopmelding binnen? Dan kun u met de brief tijdens de openingstijden bij de receptie van de gemeente een pakket ophalen. In dit pakket zitten overalls, handschoenen, mondkapjes voor twee personen en andere materialen om veilig te kunnen werken. Er zit ook een grote zak in om de verwijderde asbestplaten in te pakken.

Hof van Twente doet mee in samenwerking met Buurkracht
In Hof van Twente zijn veel schuurtjes voorzien van asbestdaken. Omdat de gemeente al veel doet aan asbestsanering en graag een schone gemeente wil zijn, is samen met Buurkracht besloten om mee te doen aan de week van de asbestvrije schuur. Buurkracht helpt buren bij het organiseren van activiteiten die de saamhorigheid in de buurt verbeteren. In dit geval kan Buurkracht helpen bij het organiseren van de asbest opruimactie.

Graag samen doen, blijkt uit enquête van Buurkracht
Uit een enquête onder eigenaren van een asbestdak in Hof van Twente blijkt dat:
- 77,8% van de mensen met een asbestdak van plan is dat te verwijderen
- 53% van de mensen dat graag in buurtverband wil doen

Cadeautje
Alle mensen die zich in de actieweek melden om op korte termijn zelf de asbestdaken van de schuurtjes te verwijderen, krijgen als cadeautje een insectenhotel. Diverse insecten vinden daar een schuilplaats en zo wordt de biodiversiteit meteen een handje geholpen. Insecten zijn belangrijk bij het bestuiven van bloemen en planten. Biodiversiteit is goed voor een gezonde leefomgeving.

Waarom kiezen voor een gezond dak?
Op een schuur met een dak van vóór 1994 kan asbest zitten. Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrijkomen uit oude asbestdaken. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en op de grond terecht. Steeds meer eigenaren verwijderen hun asbestdak en kiezen daarmee voor een gezond dak. Daken met een oppervlakte kleiner dan 35 vierkante meter mogen onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderd worden.

Meer informatie
Voor meer informatie over de verwijdering van asbest en de mogelijkheden, zie de website van de gemeente. Ook op de website van milieucentraal.nl/asbestdak staat informatie en diverse filmpjes over het veilig zelf verwijderen van een asbestdak. Zie bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=YdpmIn0hWHQ&t=254s.