Hoe de coronatijd Hengevelde aanspoort tot creatieve invullingen en vernieuwingen bij activiteiten (48)

En dan is het weer bijna vakantie. Het regent geregeld pijpenstelen. Maar wat is Nederland toch mooi! In het afgelopen coronajaar hebben we wat afgewandeld en gefietst. Opeens herontdekten veel mensen uit Hengevelde hun eigen omgeving. Ik zag ze vaak mij groetend, voorbijgaan op hun trotse elektrische stalen ros. Onbedwingbare snelheden waardoor mooie natuurmomenten vaak niet werden gezien. Alle kasteeltjes in Diepenheim, de Holterberg, de Sallandse Heuvelrug, het Buursezand, het Haakberger veen, het Twickel , het Kagelinks bos, de boerderijenpracht in Markvelde en de loop van de Bolscherbeek.  Nieuwe verrassende fietspaden ontdekken en dan uitkomen waar je nog nooit was geweest. Jammer dat in die periode er nog geen terras open mocht!

Vorig jaar rond deze tijd, kwam Herberg de “Gebrande Waateren” met een alternatief bouwvak vakantieprogramma. Natuurlijk voor de zomer van 2020. “Nog een paar maanden dan is Corona wel weer vertrokken” dachten we toen. We weten nu wel beter! Een oude spreuk zegt: ”Het komt te paard, maar gaat te voet weer weg”. Het komt snel, maar we zijn er nog niet vanaf. Daarom is editie 2 van het Campingprogramma een prachtige invulling van je vakantie. Levendigheid en ontspanning dichtbij huis!

Het afgelopen jaar was voor iedereen dan ook wel heel bijzonder. Maar stil was het in Hengevelde niet. Nieuwe initiatieven zagen het daglicht. “Tuulktom” gaf een inspirerende inkijk in zijn kunstaspiraties. Op originele wijze vertelde Tom de Jong hoe creatief hij kan omgaan met verschillende materialen. Tom blijft er Jong bij!  Een andere Thom zoekt het zelfs in het buitenland. Hij begint in Duitsland “THOMS Wurst Bar”. Op een plekje in Nordhorn, waar vroeger de grensovergang was. De plek waar vaak op allerlei manieren slim gesmokkeld werd. Een internationale uitdaging dus. Het ondernemerschap zit hem in de Hartgerinks genen. Of hij ook de “Wursten” geleverd heeft voor de “worstactie” van Cupido, weet ik niet. Ze smaakten gewoon goed zonder buitenlandse smaak!

Nollen blijft aan de weg timmeren. In november dit jaar, hoopt het bakkersbedrijf 100 jaar te worden. Een geweldig moment voor de familie Nollen, het personeel en Hengevelde. Het predicaat ”Koninklijke Bakkerij Nollen” zal een passend cadeau zijn voor de jarige bakonderneming. Misschien komt koningin Maxima de versierselen wel persoonlijk overhandigen. Ik denk dat Nollen goede kans maakt. Thuis geniet de Koninklijke familie namelijk al van de Koninklijke “Kaneelcake” van Nollen. De kaneelcake verovert smakelijk Nederland! Nollen zet zo Hengevelde wel mooi op de kaart. Door de overname van meer winkels in de regio, wordt natuurlijk de naam Hengevelde steeds vaker gehoord. Na de verovering van Nederland zie ik ook grote kansen in het buitenland. Vincent Nollen moet eens serieus bellen met “Wurstenkönig” Thom Hartgerink in Deutschland. Wat is er lekkerder dan een Duitse worst gespreid op een heel vers broodje van Nollen. Internationaal is de naam “Nollen” makkelijk uit te spreken en te schrijven!  Nollen gaat internationaal!

Maar er gebeurde veel meer. Een groep jongeren ging naakt schilderen bij Tineke Goorhuis. Of ze zelf naakt waren of er een heus naaktmodel aanwezig was, kon ik niet precies weten. De schilderijen waren van een zeer bijzondere buitengewoonheid. Herman Brood zou erbij leven, zo zijn naam onder zetten. Ik denk dat dit jaar tijdens de kerstmarkt, de schilderijen weer bij opbod worden verkocht.

De Kerstmarkt 2020 moest door de corona afgelast worden. Maar als alternatief werd de Petrusshow gepresenteerd. Kasper Put, Bart Eshuis en Frank de Wit hadden de “Wegdam Weekend koffer” weer uit het stof gehaald en opengemaakt. Een urenlang radioprogramma met nieuwtjes, verhalen en muziek. Heel Hengevelde zat die dag urenlang aan de radiobuis gekluisterd. “Er was die dag geen kip op straat”. Thuis zitten was geen straf!

Later heeft het team van Wegdam Weekend ook nog een aantal vrijdagavonden gevuld volgens hun geliefde recept. Verhalen, quizjes en veel muziek. Zelfs waren er twee dromerige detectives ingeschakeld om een “fantoom” uit het dorp op te sporen. Dat lukte niet! De casus “fantoom” belandt nu op de stapel “Cold Case”. De Columns van Frank waren actueel en altijd ludiek. Smullen maar!

De supersnelle transfers van Mike te Wierik maakte ook veel tongen los. Van F.C. Groningen naar Derby County en terug binnen een jaar. Over snelheid gesproken. Gelukkig is Mike op deze manier wel weer te volgen op de Nederlandse TV.

Andere geruchtmakende gebeurtenissen: Woonrijp maken van de “De Marke 111”, straatnamen voor het nieuwe plan, Rob Prenger stopt als fysiotherapeut, Max Linderman derde bij de Nederlandse Kampioenschappen BMX, glasvezel in Hengevelde, juf Dineke Hek vertrekt als directeur van de Petrusschool, kleutergym verdwijnt, dode das gevonden en inbraak in Kulthurhus de Marke.

Kortom, ook in het afgelopen jaar is er veel gebeurd onder het dreigende oog van die onzichtbare vijand.

Maar gelukkig hebben we nog herinneringen aan alle leuke dingen die we in Hengevelde hebben beleefd. Bij een kopje koffie met kaneelcake zit ik na te denken of ik me ga inschrijven voor de bakwedstrijd bij Nollen. Ik kijk al wel naar “Heel Holland” bakt. Maar of ik het aandurf om mee te doen aan “Heel Hengevelde” bakt? Ik geloof dat ik toch meer een (fijn)proever ben!

 

Ik vlieg weg……….

Pieter Column