Pieter Column (12)

Duurzaamheid: Volwassenen verpesten de toekomst
Lekker eten voor een goed doel bij McDonalds
Bij het schrijven over duurzaamheid moest ik denken aan de volgende uitspraak: ”De verandering komt of je dat nu leuk vindt of niet”. Het klimaat en duurzaamheid krijgen steeds meer aandacht. Onze welvaart kent ook schaduwzijden. We geven veel geld uit aan leuke “hebbe” artikelen. Dure vliegvakanties naar verre oorden. Het geld is er en nadenken over deze ingeslagen weg is niet direct aan de orde. Strijders van Green Peace werden vaak neergezet als “publiciteits geile” niets doende activisten. “Ga aan het werk en gebruik je tijd zinvol”. Maar de schokkende beelden van de drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï lieten nog eens zien, hoe we de aarde vernielen. De zeestroom brengt het afval ernaartoe maar zorgt er ook voor dat het daar blijft. De vuilnisbelt is ongeveer 3x zo groot als Frankrijk! Er dobberen daar maar liefst 1800 miljard stukken afval. De Nederlander Boyan Slat, 24 jaar, bedacht een oplossing voor de drijvende vuilnisbelt.

Een honderden meters lange arm drijft over de zeespiegel en neemt het afval mee: “the ocean cleanup”. André Kuipers vanuit de ruimte concludeerde al: “Ik ben me zeer bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet”.

Greta Thunberg, de 15-jarige klimaat activiste, verwoordde het zo: ”De verandering komt er of je dat nu leuk vindt of niet. De volwassenen verpesten de toekomst”. Duurzaamheid en klimaat in Hengevelde. Bewustwording is belangrijk. Van ego naar eco. Afvalscheiding is in Hengevelde gelukkig al goed geregeld. Er zijn duidelijke mogelijkheden om ijzer, papier, glas, verpakkingsmateriaal en groen, goed te scheiden. Geen afval in de berm, eten wat over is weggooien. Onnodig de auto gebruiken. Eigen principes loslaten en gezamenlijk werken aan een duurzame wereld met een goede toekomst voor ons en onze kinderen.

In onze gemeente zijn verschillende ideeën bedacht om duurzaamheid te vergroten. Je kunt er zelfs een prijs mee winnen. Ik hoop dat zij met of zonder prijs, ons kunnen inspireren, om ook na te denken over ons klimaat en duurzaamheid. Gaan we met onze kleinkinderen een dagje uit, dan willen zij altijd heel graag gaan eten bij McDonalds. Hoewel ik nog wel wat sceptisch ben, genieten zij al wanneer ze het bord McDonalds zien. Een groot feest met heel veel lekkernijen voor groot en klein. Kindvriendelijk in een swingende ambiance. Kinderen zijn niet alleen gek met McDonalds. Maar McDonalds is ook heel gek met kinderen. Als sponsor van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn er wereldwijd Ronald McDonald kinderhuizen gebouwd. Vaak bij Academische ziekenhuizen. Echte logeerhuizen voor ouders en broertjes en zusjes van kinderen die voor onderzoek in een ziekenhuis liggen, ver weg van huis. Hoe prettig is het om de nabijheid van vader en moeder te voelen. Wat een prachtig initiatief!

Ik was daarom ook erg verheugd dat een deel van opbrengst van de Kerstmarkt van Hengevelde, naar het Ronald McDonald Kinderfonds gaat. Joost Rouweler en Bram Schreijer mochten, namens alle kinderen van de Petrusschool en hun ouders, een cheque aanbieden aan Esther Korperhoek-Bouwmeester van maar liefst € 3300! Een geweldig bedrag voor een geweldig doel.
Esther bedankte, namens het Ronald McDonald Kinderfonds, alle kinderen, ouders en ondernemers!

De volgende keer ga ik toch met nog meer plezier naar de McDonalds!

Ik vlieg weg......
Pieter Column