Pieter Column: Bevrijdingsfeesten? Is Hengevelde in 1945 wel bevrijd? (22)

Nergens in ons mooie, Multi sociale dorp wordt er over gepraat. Niet bij de COOP, de slager, de bakker of de kroeg. Zelfs niet langs de sportvelden. Maar toch is ook Hengevelde volgend jaar 75 jaar geleden bevrijd van het juk van de Duitsers. Natuurlijk herdenken we elk jaar de gevallenen van die wrede oorlog bij ons oorlogsmonument bij de kerk. Altijd een indrukwekkende gebeurtenis waar jong en oud ingetogen meeleven.

Maar volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Hengevelde werd bevrijd. Op 1 april, de eerste Paasdag, reden Canadese en Engelse redders door Hengevelde. De Duitse bezetters waren gevlucht of werden als krijgsgevangen afgevoerd. Een historisch moment dat bij een groot aantal Hengeveldenaren nog diepe emotionele herinneringen oproept. In het boek “Wegdammers 2”van Gijs Eijsink wordt de bevrijding van Hengevelde herbeleefd. Miny Olthof-Veehof, Louis Smit, Ruud Stoop en Theo Nollen gaven een ooggetuigenverslag van de bevrijding van Hengevelde. Maar wordt de bevrijding van Hengevelde volgend jaar wel gevierd?

Alles wordt in ons actieve dorp op grootse en vaak ludieke wijze gevierd. De halve Sara's en Abrahams verplaatsen zich geregeld. Stoelen met vier poten zijn geliefde relikwieën voor 40-jarigen. Natuurlijk ontbreken de complete Bijbelse figuren niet bij 50-jarigen. Feestbogen van brons, zilver of goud geven het dorp een vrolijk, feestelijk geheel. Familiebedrijven Zwienenberg en Brummelhuis vieren hun 50-jarig jubileum. Kaasmaker Keuper 40 jaar. De huidige Petrus- en Pauluskerk bestaat dit jaar 65 jaar. W.V.V is 85 jaar. We hebben zelfs aandacht voor de nieuwbakken ijzerkoning Bert Mensink. Hij is 50.

Overal in het dorp wordt er gevierd. Maar komt er ook een groot bevrijdingsfeest in Hengevelde? (wordt vervolgd) Ik vlieg weg.......... Pieter Column