Pieter Column: Dreigende Drones belegering volgt beweging en gedrag van iedereen in Hengevelde (26)

Soms hoor je iets waar je direct bang van wordt. Zo ook in 1938 in Amerika. Een tijd voor de naderende tweede wereldoorlog. En dan opeens. In een geweldig opgezet hoorspel, landden er opeens Marsmannetjes in Amerika. Oorlog, nu al en dan nog wel met bewoners van Mars! Het Amerikaanse leger kwam in hoogste staat van paraatheid. Maar alles was maar een verteld verhaal met echt geluid. Veel mensen geloofden die invasie en werden bang.
“The war of the Worlds” van H.G. Wells plantte op deze manier een onvergetelijk Canon in de wereldgeschiedenis.

Gelukkig leven we nu in Hengevelde niet gebukt onder zo’n futuristische dreiging. Maar toch. Al zijn we stoer en niet bang en bijgelovig. Toch hangt er een dreigend gevaar boven onze hoofden. Een leger drones houdt onze
wandelgangen keurig in de gaten. Maar de observaties gaan nog verder. Dit werd me vorige week nog weer eens duidelijk. In een tv-uitzending van TV Oost, hoorden we onze plaatsgenoot Clint Veelers enthousiast praten over het gebruik van Drones. Samen met de Drones Broers Borre hebben ze minister Carola Schouten bijgepraat over belangrijke bijzondere ontwikkelingen in de agrarische sector. De getoonde drone kan zelfs het eiwitgehalte van gras in kaart brengen. Een puike pluim omdat alles vanuit de lucht bepaald wordt!

Maar als dat al mogelijk is, wat kan de drone dan nog alles? Al zoekend kwam ik op veel privacygevoelige onderwerpen. Een drone ziet of je wel werkt aan je goede wensen van dit nieuwe jaar. Val je ook echt af en sport je nu ook eens echt serieus? Maar ook het alcoholgebruik is met speciale technieken in kaart te brengen. Handig hulpmiddel tijdens de zomerfeesten. Een ID kaart voor jongeren is niet meer nodig. De drone controleert alles. De veeboer kan uitrusten omdat de drone tochtige koeien opspoort. Zelfs wildplassers zijn niet meer veilig. Vreemdgaan in Hengevelde wordt op deze manier op een pijnlijke manier vastgelegd. De trainer van W.V.V. kan vanuit een luie stoel, gewapend met een Laptop, alle vorderingen van zijn spelers in grafiekjes aflezen. De “eeuwig te laat komers” spoeden zich dan wel op tijd. De drone spoort zelf een valse noot op bij Mixx. Gehoord goed. Benny Averdijk, Gerard Wielens en Ronald ten Thije kijken hun ogen uit. Hun duiven worden via de drone gevolgd. Hun “Witpen Drone” opent nog meer succes aan het firmament.

Maar zijn we echt blij met alle controles van boven? Nog niet zo lang geleden werden de mensen in de gaten gehouden door allesziende ogen vanuit de hemel. De kerken probeerden de gelovigen door een spiedend oog te bewaken en op het rechte pad te houden. Alles is anders. De belegering van Drones geeft mogelijkheden. Maar er zijn ook mogelijkheden die we niet wenselijk vinden. De Marsmannetjes van toen waren “echte nep.” De drone is echt! Pas dus maar op. Hij is overal!

Ik vlieg weg.............

Pieter Column