Pieter Column: Gepland vliegveld met hotelketen in Hengevelde verrast en overrompelt veel inwoners van Hengevelde (45)

Opeens lees ik het. Zonder vooraankondiging en Milieu Effect Rapportage( MER) zie ik een mythisch plan om op verschillende plaatsen hotels te bouwen. Geen veeg of vaag plan maar een realistisch kijk in de keuken van de natuur om ons heen. De familie Pierik van hotel “Hof van Twente” wordt compleet verrast door zoveel concurrentie. Maar daar blijft het niet bij. Tevens zijn er verregaande plannen om rond Hengevelde verschillende kleine vliegvelden aan te leggen. Met korte start- en landingsbanen. Het verbaast me dat deze ingrijpende verandering van ons veelal rustige dorp, zelfs door veel fanatiekelingen wordt ondersteund. De KLM-air France ontvangen staatssteun. Deze pientere plannen worden gesponsord door plaatselijke ondernemers.

Het begint gewoon met de Hoffelijke Hofvogels. Een vereniging die zich inzet voor een gezonde en gevarieerde natuur. Het gaat dus niet alleen om de vogels maar het behoud en herstel van het landschap, natuur en biodiversiteit. Alles wat wij mensen de afgelopen vijftig jaar hebben vernield, weer in ere herstellen.

En dat begint met een goede huisvesting, slaap- en of broedplaats. Een hotel dus. Bijvoorbeeld een insectenhotel. Han Roordink heeft als voormalig politieagent vaak de touwtjes in het verkeer aangehaald. Een echte verkeersleider dus! Voor deze klus heeft hij zelfs gebruik gemaakt van een heuse “flight Simulator” om vluchtroutes van insecten beter in beeld te krijgen. Hij ontdekte wel dat niet alle insecten graag in hetzelfde hotel willen wonen. Je hebt eigenwijze typetjes! Bijen bijvoorbeeld vertoeven liever toch graag in een vijf sterren honing hotel. Rietdekkersbedrijf Blokhorst uit Hengevelde had een paar jaar geleden dat al door. Zij steunden toen de solitaire bijen( wilde bijen). De bijentelling van 17 en 18 april liet zien, dat er gelukkig weer meer bijen hun zeer nuttige en nijvere taken uitvoeren. De honingbij werd het vaakst gezien!

Op vlinderstichting.nl lees ik, dat zelfs de verwachte vliegtijden van de dagvlinders, in beeld zijn! In het programma RADAR van 12 december 2017 werd zelfs de routeplanner van hommels getoond. Vleermuizen maken gebruik van hun eigen ingenieuze radarsysteem om hun eigen donkere “hangplek” te vinden.

Kortom, er is zeer veel bedrijvigheid in de lucht. Maar naast de talloze insectenhotels moeten er ook restaurants zijn voor onze natuurondersteuners. Stichting Twickel zaait al een paar jaar de akkerranden in met een bloemenmengsel. Een oase van kleurenpracht trekt, naast mensen, ook veel insecten aan, die het nuttige en aangename afwisselen. Ruime landings- en startbanen zorgen voor het komen en gaan van een bedrijvig schouwspel. Ook in en om Hengevelde tref ik in de tuinen al veel meer bloemen aan. De basisschool heeft al een paar jaar geleden een bloemenweide gezaaid bij ten Thije aan de Hengevelderweg richting Diepenheim.

De komst van insectenhotels vormt zeker geen bedreiging voor de plaatselijke hotellier. De “bloemenparken” is de basiswerkplaats voor veel nuttige insecten die proberen om, de door ons zo wreed verstoorde natuur, te herstellen!

 

 

 

Ik vlieg weg…………..

Pieter Column