Pieter Column: Hoe domme koppen in Den Haag achter een blits bureau denken de natuur te kunnen regelen (81)

Vroeger had ik een moestuin. Eerst nog bescheiden achter onze woning. Later met nog meer geïnteresseerden bij de gezamenlijke moesgrond dicht bij de kerk. De toren op zichtafstand. Iedereen kent de plek. Er zijn zelfs nu kleine “huisjes” verrezen. Een soort tuindorp in het klein. De natuur bepaalt de plant- en zaaitijd. Natuurlijk kun je de moestuin al wel eerder bemesten en spitten. Zwart staat altijd netjes! Pas bij lekker aangename zaaitemperatuur wordt het echt gezellig. Je krijgt dan de drang om te zaaien. Het voorjaar te begroeten. Niet ik maar de natuur geeft het startschot voor een gezellige groei- en bloeiperiode. Niks geen datum waarop iets geoogst moet worden! De natuur is de baas en heeft de regie! Altijd al. En daar kan geen mens iets aan doen! Ook niet de overheid.

Daar denken ze in Den Haag echter heel anders over. Denk aan de oogstdatum voor mais en aardappelen. Hoe haal je het in je hoofd om een uiterste oogstdatum te verzinnen voor bijvoorbeeld aardappelen en mais! Boeren klagen al: “Bij een nat en te koud voorjaar kwam de groei niet op gang. Er is een groeiachterstand en de producten zijn voor 1 oktober nog niet volgroeid.” Maar daar snappen de o zo wetenschappelijk ingestelde wijsneuzen niets van. De “begaafde” bestuurders denken dat ze zelfs de natuur kunnen (be)sturen. Maar de natuur laat zich niet vangen door de regeltjes bij elkaar geschoffeld door “bureaukneuten”.

Gelukkig zijn er in de tweede kamer ook nog parlementariërs die wel kennis van landbouw zaken hebben. In bepaalde gebieden mogen de gewassen nog een paar weken doorgroeien. Gelukkig maar want koeien worden ziek van onvolgroeide mais. En aardappelen krijgen meer tijd om uit te groeien tot een “schilbaar” formaat.

Natuurlijk moet het stikstof gehalte drastisch verminderd worden. Andere gewassen, zoals gras of bladkool, kunnen overtollig stikstof uit de bodem halen. Op zich wel een geweldige oplossing. Maar de dwingende tijdklok van 1 oktober leidt zeker niet tot een snelle tussensprint naar een veelbelovende volgroeide oogst!

 

Ik vlieg weg……..

Pieter Column