Pieter Column: Hooggeplaatste autoriteit houdt al jarenlang in stilte, het wel en wee van Hengevelde in de gaten (18)

Tijdens een gezamenlijke luchtballonvaart kwam ik hem tegen. Hij vertelde vol trots en ietwat geheimzinnig over zijn dagelijkse activiteiten. Hij leek me nog niet met pensioen te zijn. Erg vitaal stond hij over zijn werk te vertellen. Toen hij Hengevelde als standplaats noemde, begonnen mijn oren te wapperen en werd ik natuurlijk zeer nieuwsgiering. Maar mijn interesse werd niet beloond. Na deze ontmoeting werd ik wel zeer nieuwsgiering wie die vreemde snuiter toch wel was en vooral waar hij in Hengevelde woonde. Via via kwam ik achter de standplaats voor zijn bijzondere opdrachten. Op een vaste plek in Hengevelde houdt hij het wel en wee van Hengevelde in de gaten. Vanuit een onneembare vesting lapt hij de privacy aan zijn laars om de “hogere overheden” in te lichten.
Hij tekent de successtory’s op van Hengevelde op velerlei gebied:

Nollen opent zijn 11e winkel, Actie voor Mees voor het S.M.A. fonds levert €32000 op. Karin Brummelhuis ploetert op de alp d’Huzes. Alle acties in Hengevelde halen met glans hun gestelde doelen. Damesrecreanten volleybal naar het Nederlands kampioenschap. De zomerfeesten dit jaar weer een daverend succes. Wat een aandacht voor alles wat heel goed loopt. Als je wint heb je vrienden. Henny Vrienten wist er al over mee te zingen. Alles klopt in Hengevelde, maar klopt ook alles?

Is Hengevelde wel zo’n succesdorp voor iedereen? Sommige mensen vinden het soms wel wat to much. Het succes is maar voor bepaalde groepen weggelegd. Maar niet alles verloopt volgens mijn informant even goed. De samenwerking tussen de sportverenigingen kan veel beter benut worden. De agrariërs moeten, gebukt onder verscherpte regelgeving, steeds vaker hun hoofd boven water houden. Het aantal kerkbezoekers neemt al jaren af. De scouting kreeg geen overleving kans. Ondanks de spectaculaire voorstelling “it’s a kind of magic”, samen met Mix, heeft Amuzant nog steeds dringend behoefte aan nieuwe leden. Vooral jonge mensen zijn nodig om Amuzant meer levensvatbaar te houden. Het aantal geboortes in Hengevelde loopt al jaren
terug. Dit feit zal in de nabije toekomst een bepalende stempel geven bij alle succesaspiraties van verschillende verenigingen.

Na deze mijmeringen van mijn informant, fiets ik langs de kerk en kijk omhoog en denk: "Daar zit hij dan, onze profeet. “ Hoog verheven boven alles en iedereen, kan hij Hengevelde in de gaten houden. Een toppositie die hem door de wind alle kanten op laat kijken. Een echte baan met een buitenkansje. Maar vol verlangen kijkt de kerkhaan, vooral bij oostenwind, wel heel graag naar de kippenschuren van Grefte en Wegdam. Vast gebeiteld probeert hij dan zijn erotische prikkels in toom te houden. Hij is ook maar een haan!

Ik vlieg weg........
Pieter Column