Pieter Column: Klein oorlogskonvooi attendeert en confronteert 80 jaar vrijheid (106)
Natuurlijk heb ik even naar de oorlogsvoertuigen gekeken die zondag ons dorp aandeden als bevrijdingsgebaar. Dolend tussen de voertuigen kon ik ook even kijken in zo’n kleine tank. Wat een krappe ruimte voor chauffeur en boordschutters. Om claustrofobisch van te worden. En dan niet één dag, maar wekenlang. Schieten en beschoten worden in een wildvreemd land.
Natuurlijk, 80 jaar vrijheid moet je koesteren. Maar die vrijheid is zwaar bevochten. Heel veel buitenlandse soldaten zijn gestorven voor onze vrijheid. Jonge soldaten van amper 20 jaar! Om de bevrijding te vieren kun je gewoon niet voorbij aan al die jonge soldaten die gesneuveld zijn op het slagveld in Nederland. Volgens het NIOD( Nederland Instituut voor oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies) zijn er bij de bevrijding van Nederland tussen september 1944 en mei 1945 bij de gevechten in Nederland 13.000 soldaten gesneuveld! Onder de gesneuvelden waren o.a.: 6700 Britten, 4100 Canadezen, 1135 Amerikanen en 630 Polen. Tijdens de bevrijding verloren ook nog eens 23.000 burgers het leven door oorlogsgeweld.
Veel buitenlandse gevallen bevrijders hebben een rustplaats gevonden op een militaire begraafplaats. Zo kennen we het Amerikaans kerkhof in Margraten, Twee begraafplaatsen voor Canadese soldaten in Holten en Groesbeek en in Loenen liggen veel Nederlandse militairen begraven. Gesneuvelde Duitse soldaten in Nederland hebben een rustplaats gevonden op het Duits oorlogskerkhof te Ysselsteyn in Limburg.
Beseffen we eigenlijk wel dat we al Tachtig jaar in vrijheid leven? Zie alle beelden van oorlogsgeweld en onderdrukking die we elke dag voorgeschoteld krijgen.
Maar om vrijheid te vieren mag je onze bevrijders niet vergeten. Doden herdenken als dankbetuiging voor onze vrijheid. Goed dat er overal in Nederland op 4 mei de gevallenen van de tweede Wereldoorlog worden herdacht. Namen genoemd, bloemen gelegd.
Ik ga elk jaar ook naar de dodenherdenking. Af en toe hoor ik wel eens van de organisatoren van de herdenking: Bij een sportactiviteit in ons dorp zijn soms meer mensen aanwezig dan bij de dodenherdenking bij het vredesbeeld op het plein bij de kerk. Jammer en onbegrijpelijk. Juist in deze tijd van spanning en
geweld moeten we nog meer dankbaar zijn voor onze bevrijders, bevrijding en vrede!
Ik vlieg weg…..
Pieter Column