Pieter Column: Koning Willem Alexander niet op de hoogte van de alwetendheid van Sinterklaas (85)

Koning Willem Alexander niet op de hoogte van de alwetendheid van Sinterklaas

Wat een heerlijk bericht. Koning Willem Alexander op zoek naar Sarah. Een meisje uit ons dorp dat een mooie tekening maakte voor onze hoogheid. Geen boxhand of selfie. Nee, een eigen kunstwerkje met veel overgave gemaakt. En zoals veel tekenaars plaatste zij er ook haar naam op. Niet wetende dat juist haar naam het begin werd van een ware zoektocht naar haar.

Sarah heeft bericht van de Koning!

Eén feit was zeker: Sarah moest in Hengevelde wonen. In ons dorp had de koning namelijk de tekening ontvangen. Via de gemeente Hof van Twente en de Petrusschool werd het adres van de ijverige tekenaar gevonden: Sarah ter Huurne. Een bijzondere dankbetuiging van onze koning werd ontvangen bij de familie ter Huurne. Volop verbazing bij Sarah en haar familie. “Dank voor de leuke tekening die hij mocht ontvangen” op een bijzondere kaart met een kroontje. Ik weet niet hoeveel Sarah’s in Hengevelde wonen maar binnen een maand een reactie vanuit de Koninklijke familie, vind ik heel snel.

Toch ging vroeger het zoeken van (familie)namen in Hengevelde vaak zijn eigen gangetje. Je had meestal dezelfde postbode die altijd bij iedereen de brieven en kaarten binnen brachten. Brievenbussen aan huis bestonden nog niet. De brievenbestellers kenden de buurten heel goed en ook alle bijnamen van heel veel bewoners. Maar ook het wel en wee van de families! Veel straatnamen waren er nog niet. Stond er bijvoorbeeld alleen maar op de kaart “Opa Hendrik in Wegdam” dan kwam de kaart toch wel op het juiste adres.

Maar ook zonder postbode weten nu veel mensen nog wel waar de volgende personen woonden(wonen): Henkie van de Krog, Mekkie, Slaamps Herman, Roozn’Herman, Kenkel Hendrik, De Boonte en Koeveld de Roze. Zonder adres toch te vinden. Kennis van de familiegeschiedenis is dan wel nodig.

Mooie tekst

Zelfs in “Kroamschudd’n in Mariaparochie” wijst de benaming “spiekerjozef” al naar het juiste adres in Bethlehem. Bij het zinnetje “Wir sind drei kluge Leute” weten we zelfs ook gelijk waar ze vandaan komen.

Onze koning had echter geen goede navigatie om Sarah op te sporen. Een zoekteam werd aan het werk gezet. Maar er was op dat moment maar één persoon in Nederland die alles weet van alle kinderen: Sinterklaas. In het grote rode boek staan alle namen en adressen genoteerd. De alwetendheid van deze milde Bisschop heeft veel invloed op veel kinderen en met hun families. Zelfs een eeuwenoud leugentje om bestwil wordt al jarenlang gedoogd.  Een belletje naar de Sint en de zoektocht naar Sarah was veel sneller verlopen.

Maar gelukkig, de bijzondere kaart heeft Sarah wel bereikt! Een onvergetelijk moment! Sarah, geweldig gefeliciteerd met het Koninklijk kaartje!

Het koninklijk huis reageert hierbij nog wel aanmerkelijk veel sneller dan de belastingdienst of  andere overheidsdiensten!

 

Ik vlieg weg……..

Pieter Column