Pieter Column: Landelijke kopstukken bemoeien zich met de glorieuze marathonuitzending “Petrusshow“ (54)

Landelijke kopstukken bemoeien zich met de glorieuze marathonuitzending van de “Petrusshow” tijdens de gave “glazenhuisuitzending” in Hengevelde

Dit jaar weer een puike “Petrusshow”. Corona verbiedt veel, maar opent ook wel weer nieuwe creatieve oplossingen. Na een geslaagde “Petrusshow” van vorig jaar, was een drommels draaiboek voor een geslaagde “Petrusshow”, als alternatief voor “Kroamschudd’n” in Hengevelde, snel geschreven. Ik denk dat de formatie voor het kerstspektakel 2021 al in 9 weken rond was. In Den Haag doen ze over de vorming van een nieuwe regering, maar liefst 9 maanden. Het wordt een zwangerschap met hindernissen en een pijnlijke bevalling. Maar toch namen enkel politici en de koning wel even de tijd om zich te bemoeien met de “Petrusshow”.

De live uitzending begon om precies 16.00 uur. Ik zat nog in mijn auto maar via mijn telefoon kon ik genieten van een schitterende show. Het overbekende duo Kasper Put en Bart Eshuis waren in topconditie. Met veel professionaliteit presenteerden ze een geweldig live programma. Je kon het programma beluisteren via de FM-zender 92.3 (Geheime zender golflengte?) en een livestream dienst via internet. Het “streamde” geweldig en gevarieerd. Er gebeurde het eerste half uur zoveel, dat ik wel erg goed moest blijven opletten onder het rijden. Het ging goed en ik kwam heelhuids aan in Hengevelde.

Eerst was de microfoon voor Esther Schonenborg, voorzitter van de Ouderraad van de Petrusschool. Zij vertelde op enthousiaste wijze iets over de inhoud van de “Petrusshow”. Maar zij vertelde nog niet alles! Later meer.

Het aantal onderdelen van de show was zeer afwisselend. Het eerste dat als rode draad door het programma liep, was de muziek. Voor € 10 euro kon je een verzoekplaat aanvragen. Dat leverde een zeer gevarieerd palet aan muziekstijlen op. Van Heleen Fischer, de Heino’s, André Hases, Within Tempatation tot de snollebollekes. Alleen het lied van de laatste groep dat ik hoorde, kon mij niet bekoren. Maar ik heb begrepen dat kinderen dit “Gewelddadige” Kerstliedje heel mooi vinden. Daarom vaak aangevraagd. De titel van het lied spreekt dan ook boekdelen: “Beuk de ballen van de Boom”. Maar van de slimste mens Rob Kemps, had ik wel liever andere Kerstliedjes gehoord. Is hij nou zo slim of ik zo dom?

Zoals gezegd waren er zeer veel grappige en gezellige onderwerpen. Ontroerend en vredevol waren ook de wensen voor de wensboom. Naast de wensen voor vrede, vriendschap en gezondheid was er ook een heel persoonlijke wens. Een jong kind zei: ” Ik wil graag de beste voetballer worden”. De wensboom van Hengevelde zorgt dat veel wensen uitkomen! Wel heel veel oefenen!

De kinderen van groep 8 spraken Kerstwensen uit in verschillende talen. Het duo Kasper en Bart vond dat die jonge kinderen al wel “een heel eindje over de grens spraken”. Fijn zo’n conclusie van de presentatoren. De groepen 4 en 5 van de Petrusschool zongen een ontroerend Kerstliedje met als een rake zinsnede: “Dromen van kleine sterretjes”. Daarnaast was er een Petrusschool kwartet. Thuis moest je dan allerlei hilarische foto’s maken en uploaden. Ik kreeg te horen dat er op talloze plekken de benodigde foto’s zijn geschoten.

Het geheel was een doordenderende show! Het internetverkeer was soms zelfs zo druk dat Kasper en Bart rusteloos riepen: “De app stroomt over!”

De online veilingen trokken ook veel publiciteit. Wie wil er nou niet een bal met handtekeningen van alle leerkrachten van de Petrusschool? Een collectors item! Het “Petrusrad” zorgde voor veel spannende momenten met mooie leuke prijzen. Een georganiseerd Kinderfeest en een dagje de boer op met Rob-Jan Schonenborg. Wie wil dat niet? Corvee op school: allerlei leuke klusjes uitvoeren op de Basisschool, Quad leren rijden bij Jordy Veehof of een creatieve Bakmiddag bij Denise Hietbrink. Net als vorig jaar was er ook veel belangstelling voor een dagje soldaat spelen op een kazerne. De presentatoren noemen dit echt belevenisprijzen. Je moet het maar gedaan hebben! Meekijken op de Hakselaar bij Geurs of een fotoshoot bij Inge. Of een geheel verzorgde muzikale boottocht. Een spelmiddag voor een hele groep of een geniet avond aangeboden door Slagerij Brummelhuis. Bierproeverij! Wie niet! Natuurlijk ben ik er een aantal vergeten maar het aanbod was heel divers. De inzetten werden steeds hoger en de eindbedragen waren fantastisch.

De drie koningen mogen natuurlijk bij dit “Kroamschudd’n” niet ontbreken. In het oorspronkelijk Kerstverhaal gaan de drie koningen op zoek naar het pasgeboren kindje Jezus. Anno 2021 gaat dat in Hengevelde heel anders. Je kon de drie koningen bestellen tegen een duidelijk drank en eet tarief. Ik hoorde van een krat bier en een schaal met worst. Maar je moest ook nog wel een financiële bijdrage leveren aan dit illustere drietal dat als koning gekleed was. Het was echt nep. Soms brachten zo ook flitsbezoeken. Met een gemotoriseerde nepkameel met mistlampen, gingen ze Hengeveldenaren bezoeken die echt Balthasar, Melchior en Casper verwachten. Zij waren ook op

uitnodiging bij Ronald Pelle. Je weet wel, ooit de prins Carnaval van de Höftemennekes”. Ik heb nu sterk het vermoeden dat Ronald na zijn “Prinsschap” wil promoveren tot Koning. Een echte promotie! Zo zag ik ook Vincent Nollen ronddrentelen rond de koningstroon. Hij levert tenminste al koninklijk brood! Misschien heeft Hengevelde volgend jaar wel vijf koningen!

Wat ik mij nog wel afvraag is, wat er allemaal in een “borrelzak”zit? Weet ik het, dan zeg ik Yess! Op verschillende momenten tijdens de 8 uur durende show, kon deze geheimzinnige zak verdiend worden.

De Petrusquiz, gepresenteerd door Arjan Assink, was een groot succes. Bijna 80 groepen hadden zich opgegeven om de “No-google” vragen te beantwoorden. Een gezellige groepsavond vol strijd en lol.

Jammer vond ik de inbreng van Prominente Nederlanders. Ik schrok geweldig toen ik Mark Rutte zomaar spontaan hoorde. Bart en Kasper ook. Zij herhaalden de boodschap nog een keer, om er zeker van te zijn dat het Mark Rutte was. Ook de stem van onze Koning Willem Alexander kwam onverwachts. Maar daar voelde ik toch wel warme waardering voor alles wat Hengevelde allemaal organiseerde. “Willen jullie meer of minder Petrusshow” zorgde daarentegen wel even voor een bittere galm bij deze geweldige marathon.

Op het eind van de zeer geslaagde dorpsavond, vertelde Esther Schonenborg vol trots dat er die avond meer dan € 10.000 was gestort voor de goede doelen. De wensboom en het jeugdhonk kunnen verder dan alleen maar dromen! Vaak komen dromen uit. Zij dankte in het Bijzonder Bart en Kasper, alle organisatoren, sponsoren, kinderen en ouders. Heel Hengevelde deur en veur mekaar.

Helemaal op het einde, zo tegen 24.00 uur, vertelde Esther Schonenborg dat zij gaat stoppen bij de Ouderraad van de Petrusschool. Met verbaasde blikken van wat omstanders antwoordde zij wel meedenkend: “Ik heb al een waardige vervanger”. Her show goes on.

Ik vlieg weg………..

Pieter Column