Pieter Column: Petrusschool groeit uit tot de meest gespecialiseerde bedrijfsschool van Nederland (29)

Origineel zijn de ideeën. Vernieuwende plannen komen in Hengevelde spontaan tot bloei. Hoe kom je op zo’n gedachte? Of heeft Esther Schonenborg, als kersverse voorzitter van de Ouderraad van de Petrusschool, haar creatieve stempel nu al gedrukt op een fantastisch plan.

Elk jaar houdt de Petrusschool een projectweek. In een bepaalde week gaan alle kinderen werken aan een goed voorbereid thema. Van kleuters tot de pubers uit groep 8. Vaak worden ook bezoekjes gebracht aan plekken die met het thema te maken hebben. Dat kan bijvoorbeeld een museum, een dierentuin of natuurgebied zijn. Vol verwachting kijken de basisschoolkinderen uit naar de projectweek die volgende week wordt gehouden.

Dit jaar is het thema: “Ondernemend Hengevelde!” Mijn kleinkinderen prikkelden mijn nieuwsgierigheid. Maar hoe wordt dit fantastische plan uitgevoerd? In een nieuwsbrief van de school wordt het me al wel wat duidelijker. In samenwerking met diverse bedrijven uit Hengevelde worden diverse thema’s uitgediept en beleefd. Dit alles om de kinderen in Hengevelde te laten beleven wat er in Wegdam allemaal gebeurt.

Een aantal thema’s zijn:”De boer op, Wat zit er in mijn Karretje? Ambachtelijk lekker, boter kaas en eieren. Maar ook Communication en multimediadesign en Heavy Metal.” De genoemde bedrijfstakken zijn echt allemaal in Hengevelde te vinden.

Alle bedrijven in Hengevelde willen graag meewerken aan dit prachtige project. Veel eigenaars hebben vroeger zelf op de Petrusschool gezeten. Met enige navraag werden mij zo een aantal namen genoemd: Tom Zwienenberg, Rik en Paul Wegdam, Paul Grefte, Vincent Nollen, Jon Klein Breteler, Alfons Pierik, Bastiaan Pierik, Rob Blanckenborg, Patrick ten Breteler, Brian en Norbert Kuipers. Maar er zijn er vast nog wel meer!

Zij zien deze projectweek als een geweldig middel om jonge kinderen te boeien voor hun wonderlijk werk en activiteiten. Er blijft altijd een vraag naar goed geschoolde medewerkers in hun bedrijven. Het vak leren in een bedrijf is de beste basis voor ontwikkeling. Ze zien open kansen. Laat leerlingen van verschillende leeftijden maar rustig lekker snuffelen. Tijdens de bezoekjes mogen ze heel speels, al eenvoudig bepaalde werkjes uitvoeren. Bijvoorbeeld krenten schieten in de krentenbollen bij Nollen, fietsjes solderen bij Zwienenberg, eieren schilderen bij Wegdam, handmelken bij ten Breteler, etalage inpakken bij ten Breteler, kleding ontwerpen bij Très Chic. Natuurlijk worden de bezoekjes goed voorbereid. Zo mag er geen kinderarbeid worden geëist. En natuurlijk bestaat het loon alleen maar uit wat ranja, een koekje, een infoboekje, een schouderklopje en een pen. De meeste uren van de projectweek zitten de kinderen gewoon op de Petrusschool. Eigenlijk fungeert de Petrusschool in die week gewoon als Bedrijfsschool voor de bedrijven. Maar dan een school met heel veel speciale richtingen. Van metaal, pluimvee, bouw, kleding, horeca en nog veel meer. Erg uniek! Waar vind je dat in Nederland!

Dit bewegend leren werpt zijn vruchten al ver vooruit. Welk kind wil niet op deze manier naar school. Inmiddels verwacht ik een toestroom van veel extra leerlingen, die ook graag willen snuffelen in Hengevelde. Ik denk niet dat directeur Dineke Hek, een hek zal plaatsen om die leerlingen tegen te houden!

Ik vlieg weg.................

Pieter Column