Pieter Column: Vakantieperikelen in Hengevelde; het moet niet nog gekker worden in Hengevelde (35)

Het begon allemaal met de spreuk van de week van Wegdam Nieuws. Een paar weken geleden, las ik wel een zeer bijzonder exemplaar. “Men leidt het meest, voor het leiden dat mens vreest (2 juli 2020). Gelijk dacht ik, om met Herman Finkers humor te spreken, hier klopt iets niet. Verwisseling van de korte ei en de lange ij gebeurt geregeld. Maar in deze strekking heeft het te maken met leiden. Bijvoorbeeld de baas zijn, aansturen of een wedstrijd leiden. Hoewel dat ook wel vaak op een lijden uitmondt. Gelijk moest ik denken aan Gerard Workel. U kent hem zeker wel. Een man met duizend en een mogelijkheden. Van o.a. muziekperformer, snackboertje, presentator tot scheidsrechter. Altijd is hij merkbaar aanwezig. Laat zijn stempel drukken op enerverende evenementen. Hij stopt na circa 1000 wedstrijden als scheidsrechter bij het amateurvoetbal. Het leiden van gezellige, zinderende zondagochtend partijtjes wordt geregeld negatief beïnvloed door de belastende betweters aan de kant. “Vaak is het lijden geblazen”.

Maar waarom werd Gerard dan toch scheidsrechter. Hij omschrijft het als volgt: “Aj thoes niks te zegg’n hebt, dan goa’j fluit’n.” Hoor je nu dus fluitende mensen in Hengevelde, dan hebben die vrolijke fluiters thuis niets te zeggen! In het geruchtencircuit hoor ik wel dat Gerard gevraagd wordt voor wel een buitengewoon bijzondere taak. Hij wordt de eerste club V.A.R. (Video Assistant Referee) scheidsrechter van W.V.V. Vanuit de bestuurskamer. Misschien maakt hij er wel een W.A.R. van. Een Workel Altijd Regelaar van!

Het moet niet aanhalen. Kasper Put offert zich op tot postbezorger. Geen zomerfeesten en hij zit gelijk uit zijn neus te eten. Wat moet ik toch gaan doen? Zoek een snelle bijzondere bolide en breng diploma’s van leerlingen gewoon thuis. De school komt naar je toe deze zomer! Een blitse indruk voor onvergetelijke kiekjes. Kasper overweegt om met ingang van het nieuwe schooljaar, alle leerlingen van zijn school op te halen. Ze moeten wel in het voormalig Ambt Delden wonen. Met de plaatselijke kanariegele schoolbus die hij dan als een echte leider natuurlijk zelf bestuurt: ”De Putexpres”. Ik vraag me af of die bus niet snel te klein wordt.

En dan vele vrolijke vakantieactiviteiten in ons dorp. In mijn vorige column had ik het al over de camping midden in het dorp. Na het lezen van het programma ga ik er echt in geloven. Niemand die protesteert tegen dit campinggebeuren in het centrum. Er zijn zelfs geen vragen gesteld in de gemeenteraad van de Hof van Twente. Zelfs heeft het de tweede kamer niet gehaald. Wel zijn er scherpe corona regels opgesteld. Zo zijner echte tippelzones waar je juist elkaar niet mag tegenkomen! En dat is een geweldige klus.

Van de camping kun je je ook heel snel verplaatsen naar Mallorca. Sem heeft op zijn “Kuipers” ook een prachtig uitdagende ambiance op poten gezet. Hij nodigt iedereen uit op zijn “Mallorca Megapark Party.” Op zijn Duits roept hij :”Jetzt geht’s los.” Met de fiets van de camping de Gebrande Waateren naar de Megaparty in het Kooitje, is zelfs zonder ondersteuning, een eitje! En je voelt je zeker niet opgesloten in het kooitje. Zoals je je ook niet voelt aangebrand bij de gebrande Waateren.

Vaders halen met een kruiwagen hun kind op van de Petrusschool. Waar zie je dat nou? Maar op de laatste basisschooldag van de groep “achters” waren niet de juffen of meesters de krachtpatsers. Nee, stoere glunderende papa’s met een big smile, kruiden hun (bijna) puber van de basisschool naar de vakantie. Misschien worden deze kinderen later, na een avondje stappen, ook wel weer door hun vaders met een kruiwagen opgehaald. Het moet niet gekker worden in Hengevelde.

Een groot aantal Hengeveldse F.C. Twente fans kennen de meeste nieuwe spelers niet eens. Ze weten drommel(s) nog wel wie Brama is. Maar meer aansprekende bekende spelers staan nog niet op het selectielijstje van de F.C. Hoewel ik via mijn informele circuit al wel een opmerkelijke campinggast heb gesignaleerd bij de Gebrande Waateren. Gareth Bale is vrij en heeft via Brian Kuipers geïnformeerd naar F.C. Twente. Gelijk hebben een aantal ondernemers uit Hengevelde een Skybox gehuurd. Vertrouwen in de toekomst. “Al zijn de wedstrijden soms niet om aan te zien, achter het glas kunnen we in ieder geval genieten van een lekker koel glas bier.” Ook André Schürrle denkt nog na over zijn besluit om te stoppen. De eerste training van de selectie wordt dan vast uitgezonden via TV Oost. De heren van VI-inside( als ze nog bestaan), buitelen vol ongeloof over het wonder van Enschede.

Bij alle feestelijke vakantie activiteiten geldt nog steeds de anderhalve meter. Gewoon praten mag. Maar zingen is ten strengste verboden. Het maakt niet uit in welke taal.

Heb je de neiging om je je te bezinnen na een inspannende camping dag? De kerk is in de buurt en de dagkapel lijkt mij een inspirerende plek om tot rust te komen. Maar zingen, ho maar! Heb je toch neiging om te zingen, dan moet je voor het zingen de kerk uit zijn. ‘t Is maar dat je het weet!

En dan heb ik het nog niet eens over de pannenverkoper in Hengevelde die een kat in de zak verkoopt. Of uitbreiding van het Nollen. Het duurt niet lang en heel Twente eet Nollen!

Het moet niet gekker worden in Hengevelde!

Ik vlieg weg...........

Pieter Column