Pieter Column: Verbaasd zwaaiend en liefelijk lachend werd Agnes de Wit tot vrijwilligerskoningin gekroond (63)

Verbaasd zwaaiend en liefelijk lachend werd Agnes de Wit tot vrijwilligerskoningin gekroond met de Marinus Kuipers vrijwilligersprijs

Het blijft elk jaar heel spannend. Wie valt de eer te beurt? Er zijn zoveel stille werkers in ons dorp. De geruchtenstroom wordt nog eens versterkt met de poll op Wegdam Nieuws. Wie staan genomineerd? Wie krijgt de meeste stemmen? Wie vertrekt vanaf “Pole Position”? Maar de hoogst genomineerde wint niet altijd de wedstrijd.

Agnes de Wit sieren we als “allround vrijwilliger”. Ik ken haar van haar inzet voor de kerk. Enthousiast en ondernemend. Niet afwachtend, maar hup aan het werk! Makkelijk in contacten met mede vrijwilligers. Werkoverleg onder koffietijd.

Bij een fictief functioneringsgesprek komt waarschijnlijk maar één verbeterpunt naar voren: Ze kan namelijk geen nee zeggen! De waslijst van haar bezigheden is daar een bijzonder bewijs van. Een supervrijwilliger! Blijft voor mij de vraag: Is Agnes nog wel eens thuis? Gelukkig heeft Agnes thuis een persoonscoach. Echtgenoot Frans omschrijft zijn rol prachtig in de TC Tubantia. “Bij Agnes vang je nooit bot. Soms moet ik haar dan gewoon beschermen. Dat helpt eigenlijk weinig. Maar hij is alleen maar heel trots op z’n vrouw.”

Vijf en twintig jaar verkeersbrigadier. Terwijl haar eigen kinderen allang de basisschool ontvlogen zijn, bleef Anes een vertrouwd gezicht met fluorescerende hesje en een stopbord. Altijd accuraat en vriendelijk. Zelfs tegen weggebruikers met heel veel haast! Organisatie Koninginnedag. Ook poetst ze er op los in de kerk. Natuurlijk niet alleen want het schoonhouden is een “hels”karwei. En dat in de kerk. Maar na vele jaren volgde promotie! Samen met haar Frans zijn zij een ijzersterk Koel Kostersechtpaar dat zorgt voor ondersteuning bij vieringen in de kerk. Hoe je van kerkschoonmaakster kunt opklimmen naar de top! Van koffiejuf bij WVV’34 tot jeugdtrainer in de mannenwereld van de voetbal. Maar ook duwer bij de rolstoel wandelingen. Agnes is een echte vrouw Actief, al 45 jaar.

Natuurlijk droeg zij al jaren haar “koffiebar” bijdrage bij de zomerfeesten. En tijdens deze zomerfeesten werd zij met een leugentje om bestwil van haar altijd heldere pad afgeleid. Vrolijk zwaaiend, als een echte koningin, betrad zij het podium. Waarschijnlijk had zij toen al wel door wat er ging gebeuren.

Na wat onzekere seconden voor Agnes, vertelde Raymond Wegdam dat Agnes de Wit de Marinus Kuipers vrijwilligersprijs 2022 had gewonnen. Een groot applaus en gejuich klonk in de overvolle tent. Wie kent Agnes nou niet! De cheque van 1000 euro, die zij ontving, krijgt een bestemming bij een vereniging in Hengevelde.

Het is een mooi gegeven dat Hengevelde zo gek is met alle vrijwilligers. Mooi dat de naam van Marinus Kuipers aan de prijs verbonden is. Daarom is het van groot belang dat groepen, of individuele vrijwilligers op gepaste manier in het zonnetje worden gezet. Ik weet zeker dat deze prijs tot in lengte van jaren uitgereikt kan worden omdat er zo heel veel vrijwilligers zijn. Eigenlijk is deze prijs een waardering en aanmoediging voor alle vrijwilligers. Want zonder vrijwilligers hebben alle verenigingen en organisatie geen bestaansrecht meer!

 

Voor alle vrijwilligers heb ik een passend gedicht gevonden:

De Vrijwilliger

hart van goud

uit het juiste hout

leeft

geeft

en draagt bij

steunpilaar van onze maatschappij

 

handen uit de mouwen

mannen en vrouwen

wat zijn ze prachtig

en vereerd, oh zo krachtig

 

vrij

en blijvend

maar nooit vrijblijvend

 

geen loze beloften

voegt de daad

bij het woord

 

onbaatzuchtig

bescheiden

 

uniek in zijn soort gedicht gemaakt door -Feetje-

 

Ik vlieg weg…………….

Pieter Column