Pieter Column: Volop mogelijkheden in Hengevelde om te sporten met “Cornaverband” (32)

Het was me wel zo’n week. Je vliegt met je drone van plek naar plek. Zo volgde ik de sobere herdenking bij het oorlogsmonument bij de kerk. Overdag brachten al veel mensen, groot en klein, een prachtige bloemenhulde voor alle slachtoffers van oorlogen. Thomas Hofmeijer blies ingetogen “the last post”. De digitale speech van Burgemeester Ellen Nauta had een prachtig opbeurend verhaal voor Hengevelde. Zij refereerde aan een boek van Rutger Bregman “de Correspondent vooruitgang”. Hij schrijft: ”De meeste mensen deugen. Je moet anders kijken naar het gedrag van mensen. In elk mens schuilt goedheid. De behoefte aan liefde en vriendschap is sterker dan verlangen naar haat en geweld.” Dat is klare taal! De behoefte aan vriendschap en contact is het medicijn tegen de Coronaziekte. Wat willen we er weer graag uit. Intelligent thuiszitten begint ons te vervelen. De zolder is eindelijk opgeruimd. Veel ongebruikte spullen werden begraven bij Bruins en Kwast in Goor. Het tuintje was al vroeg “voorjaar klaar”. Dat eindeloze puzzelen begint ook eentonig te worden. Alle oude programma’s van “TV historie” hangen ons de keel uit.

Alle fietsroutes rond Hengevelde zijn al befietst. Stiekem hoop je onderweg vrienden tegen te komen om op gepaste afstand een babbeltje te kunnen maken. Natuurlijk fietsen en wandelen is ook een sport. Maar komt er eindelijk weer groen licht voor het beoefenen van sport in Hengevelde?

Nou, er zijn toch veel mogelijkheden. Ik trakteer jullie graag op bijzondere mogelijkheden. Bijvoorbeeld tennissen. Ik lees dat de Hengeveldse tennisbaan onder voorwaarden beperkt geopend wordt. Swiepende tennisrackets op park ‘t Root. De Wegdamse Tennis Club haalt de tennisballen weer uit het vet! Dat is een goed begin. Afstand op een tennisbaan is er wel. Maar je mag niet te dicht bij het net smashen. Een dubbelspel wordt wel wat moeilijker. Op de gezichten van Lisette Kuipers en Marc Immink ontwaar ik een glunderende glimlach.

Biljarten kan ook. Er staat steeds maar één stoter bij de biljarttafel. Iedereen heeft een eigen keu. Door die stootstok heb je ook zeker 1,5 meter tot de biljartballen. Daarom hoef je de biljartballen ook niet na elke beurt met desinfecterend spul te poetsen. Je kunt je bij “Herberg de Gebrande Waateren” niet branden aan stotende Corona virussen.

“Wij zijn één van de voordeligste Hengelsportverenigingen van Oost Nederland” verkondigt Hengelaarsvereniging “Het Simmetje”. En dat hebben ze geweten. Het animo om te vissen in deze bijzondere tijd is erg groot. Wie wil er niet een “Coronavis” aan de haak slaan! Lekker ver uit elkaar zitten opscheppen over grote vissen die (bijna) gevangen worden. Het vrolijke visserslatijn levert nu nog meer sterke verhalen op. Werphengels zijn echter verboden. Zij zijn vaak korter dan anderhalve meter. ’t Is maar dat je het weet!

De stervoetballers van W.V.V. zijn ook alweer volop aan het trainen. Ieder nog thuis. In huis of in de tuin op het groene gazon. In een videofilm bekijken de jonge “voetbalveulens” de oefeningen die trainer Roy Workel aanbiedt. Wat opvalt is de grote aandacht voor schijnbewegingen. Om je tegenstander op anderhalve meter te houden, moet je hem voortijdig en snel de verkeerde kant op sturen. Bij sommige voetballers staat zelfs een niet aangeklede etalagepop in de tuin, die dient als tegenstander. Dat die naakte schoonheid een supersnelle schijnbeweging belemmert is wel duidelijk. Vaak wordt er dan ook snel een voetbalshirt over het ontblote lijf getrokken. Ik zie shirts van Buurse, Bentelo, Benfica en Barcelona verschijnen. De passeerbewegingen klimmen op in moeilijkheidsgraad en snelheid!

Cupido, WHC en alle andere sportverenigingen van Hengevelde ontdooien ook langzamerhand uit de verplichte “coronaslaap”. De wil om te sporten, elkaar te zien en weer terug te keren naar het gewone leven, is heel wenselijk.

“Pitchen en putten” kan je ook weer vermoeien en kwaad maken. De zoveelste onbestuurbare bal die compleet de verkeerde kant opgaat!

Postduiven, mits ze maar anderhalve meter afstand bewaren, vliegen nu steeds vaker boven Hengevelde. De dappere duiven hebben zelfs hun eigen “duivennet”. De duivenmarkt van 13 maart kon in verband met de Corona maatregelen niet doorgaan. Maar de internetverkoop op “duivennet” gelukkig wel. P.V. de Witpen wist een aanzienlijke verkoopwinst te scoren(€4455). Van dat bedrag werd maar liefst €1000 gedoneerd aan de stichting “Mees tegen SMA/SMA de wereld uit”. Tevens ontving het Prinses Beatrix spierfonds nog een gift van € 500. Een geweldig resultaat van een vliegende postduivenvereniging! Goede initiatieven van Harrie Asbreuk, Sjonnie Doornkamp, Dinant van der Kuil, Jan Rupert, Hennie Averdijk, Rudy en Stan ten Thije.

Het stilzitten maakt weer plaats voor bewegen. De kilo’s vliegen er af. De derde helft geeft weer ruimte voor ditjes en datjes verhalen. Gejuich en gemor op het sportveld, klinken bijna weer als vriendelijk vertrouwd in de oren.

De woorden van burgemeester bij de dodenherdenking zingen nu nog duidelijker in mijn oren. Het klopt! Rutger Bregman wist precies wat we nodig hebben in deze tijd. “ Behoefte aan liefde en vriendschap is ook in Hengevelde, sterker dan verlangen naar haat en geweld”.

Ik vlieg weg………….

Pieter Colum