Pieter Column (6)

Cupido gaat op jacht
“Take over” competitie ontaardt in hilarische taferelen
Opsporing verzocht: 70-plussers om mee te bewegen en vooral om mee te
lachen
Schaatstalent aan de Bolscherbeek op weg naar de Olympische spelen
W.V.V. 40 jaar geleden voor het eerst gepromoveerd naar de 4e klasse van de
K.N.V.B en nu......
Cupido op jacht. Hebben zij wel een vergunning? Waar gaan ze jagen? Hebben ze wel kloppers en een geweer? Is er een goed snuffelende hond? Het jachtseizoen voor Cupido is geopend, wat moet ik met zo’n bericht? 

In de Romeinse mythologie is Cupido de eeuwige jongste zoon van Venus, de God van de liefde. Cupido met wat pijlen op zijn rug, op zoek naar geliefden. Kijk naar de foto van dames 1 van Cupido dan zie je stoere, lachende en uitdagende gezichten. Ik zie o.a. Lynn Roorda, Susan en Marieke Beuving, Lotte Rotink en Anouk Veehof. Allemaal op zoek naar een stoere partner? Ik weet het niet. Maar lees ik verder dan zie ik dat ze op jacht gaan naar punten. Scoren in het veld met punten en niet met een leuke vriendin of knul! ‘t Is maar hoe je het leest en interpreteert.

“Take over” betekent o.a. overname, toe-eigening. Het is een vorm van anders denken. Tegenwoordig noemt men dat “omdenken”. Anders kijken naar de gewone dingen om je heen kan de wereld op z’n kop zetten. Het levert dan mooie uitspraken op en hilarische taferelen. Carmen en Tonnie Wegdam zetten met hun Sint en Piet actie, Hengevelde op z’n kop:

Maar welke mogelijkheden zijn er nog meer? Prinses Anne wordt prins en John haar adjudant. De Nederlandse vlag verkeerd ophangen in volgorde blauw wit rood. (Echt een keer gebeurd bij het vlag hijsen tijdens Koninginnedag bij de Marke. Grote hilariteit!) Een andere mogelijkheid hoorde ik eens in een liedjes van “Kinderen voor Kinderen”. Ouders gaan overdag naar school en de kinderen blijven thuis. Een grote wens van heel veel kinderen. De wereld op z’n kop! Of de paashaas zien we bij de kerstkribbe staan. De politieagent deelt snoepjes uit in plaats van bonnen.

Overal “Billboards” in het dorp: “Gezoch,  zielige stijve 70 plussers”. Het is een oproep van Lauren ten Heggeler en Susan Beuving. Zij willen deze doelgroep meer laten bewegen. Zij onderzoeken of meer bewegen mensen ook echt gelukkiger maken, een leuke opzet. Volgens mij zijn er genoeg 70 plussers die wel mee willen helpen met dit deze vrolijke sportieve uitdaging. Jammer, volgens mijn I.D. kan ik me nog niet aanmelden! Eén ding weet ik zelfs zonder onderzoek:” Bewegen maakt je gelukkiger!” Maar wees voorzichtig. Oude spieren in ruste, moet je niet teveel en uitbundig belasten. Zelfs niet wanneer twee jonge meisjes jou uitdagen! Anders lach je als een boer die spier(kies) pijn heeft!

In het twee stromenland van de Gorsveldweg en de Bolscherbeek woont Maud Blokhorst. Bij een internationaal pupillentoernooi in Deventer, was zij de snelste. Proficiat! Wat een talent terwijl de Bolscherbeek weinig water heeft en bijna nooit bevriest. Naast Maud kan zus(je) Femke ook heel snel schaatsen. Een familie met heel veel goede schaatsgenen. In TC Tubantia van vorig jaar stond een mooi artikel over deze schaatsfamilie. De hele familie oefent schaatsbewegingen in de schuur, droog oefenen zonder een centimeter vooruit te komen. Zij hebben echter in de schuur een groot geheim. Vader heeft daar een “Ice Skate Simulator” ontworpen. Deze schaats simulator laat je in de schuur onder alle omstandigheden schaatsen. De temperatuur en de windrichting is zelfs te regelen. Handschoenen en een muts zijn nodig. En gladde schaatsen. Het lijkt wel een sprookje. Zelfs in de zomer kan er onder winterse taferelen geoefend worden. Het lijkt wel een sprookje. Maar een “flightsimulator” bestaat ook! En de bloemen van oma Jo bij de finish!

Dit jaar is W.V.V. 1 gepromoveerd naar de 3e klasse van de KN.V.B. Een puike prestatie in een competitie met allemaal voetbalverenigingen uit de buurt. Eigenlijk was het een echte “Noabercompetitie”. Maar is dit nu zo uniek? Natuurlijk niet. Dit jaar is het namelijk 40 jaar geleden dat W.V.V. voor het eerste gepromoveerd is naar de vierde klasse van de K.N.V.B. Dat was een bijzondere prestatie omdat dat in 44 jaar nog nooit was gelukt. Trainer Henk Rensen knutselde een heus sterrenteam in elkaar. Enkele spelers waren o.a.: Alfons en Richard Assink, Clemens en Leo Kiezenbrink. Nu zelfs weer in de derde klasse. De verwachtingen zijn hoog. Vooral de trouwe toeschouwers willen weer meer verwend worden. Onder die opzwepende toeschouwers aan de kant, staan opvallend veel oud eerste elftalspelers van 1978! De spelers voelen die druk. Ze zijn er maar druk mee! Schreeuwende vaders, die het aan de kant altijd beter weten! Maar de werkelijk echte toeschouwers laten hun spelers nooit vallen en blijven hun ondersteunen. Met de twaalfde man komt W.V.V 1 ook dit jaar weer tot grote prestaties. Maar je kunt niet altijd verwend worden!

Ik vlieg weg.........
Pieter Column