10 tips om inbraak in je woning te voorkomen tijdens je vakantie

De vakantie is voor veel Wegdammers begonnen of gaat binnenkort beginnen.  Wanneer jij lekker op vakantie bent, zijn inbrekers hard aan het werk. De mogelijkheid bestaat dat zij je hele huis leegroven. Wij geven graag een aantal tips om woninginbraak te voorkomen.

1. Laat je huis niet al te netjes achter
Laat je huis een beetje rommelig achter. Zo lijkt het net alsof je voor heel eventjes weg bent en snel weer terugkomt. Zo breng je inbrekers op het verkeerde been. Je zou bijvoorbeeld lege glazen op tafel kunnen laten staan, een boek of tijdschrift open laten liggen of een stofzuiger in het zicht neerleggen. Belangrijk is wel dat je zorgt dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen.

2. Zorg voor een planten- of huisdieroppas
De kans is groot dat je een oppas zoekt als je een huisdier hebt. Dat er iemand regelmatig door je huis loopt schrikt inbrekers af. Daarnaast kan diegene mooi het huis een beetje in de gaten houden. Heb je geen huisdier maar wel veel planten? Vraag dan of iemand af en toe je planten komt verzorgen.

3. Post in de brievenbus
Als de brievenbus vol ligt met post zien inbrekers dat je niet thuis bent. Komt er dan toch iemand langs om je huisdier of planten te verzorgen? Vraag dan ook of diegene even de post aan de kant legt.

4. Maak gebruik van de oprit
Laat bijvoorbeeld een buurman zijn auto op jouw oprit parkeren. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is.

5. Plaats je vakantiekiekjes op social media als je thuis bent
Het is natuurlijk lastig, want je wil iedereen laten zien hoe leuk je vakantie is. Toch is het heel belangrijk om je foto’s pas thuis te plaatsen op social media. Zo weet je zeker dat je inbrekers niet op ideeën brengt.

6. Slimme lampen
Er bestaan tegenwoordig vele lampen die je op afstand kunt bedienen. Zo kun je als het begint te schemeren de lampen aanzetten en voordat je gaat slapen weer uitdoen. Zo lijkt het alsof je gewoon thuis bent. Je kunt dit ook doen door middel van tijdschakelaars.

7. Goed beveiligen
Het is natuurlijk belangrijk om goed je woning te beveiligen voordat je op vakantie gaat. Loop daarom voordat je vertrekt nog een keer extra je huis goed na. Is echt alles op slot? Zijn alle ramen dicht? Als je je huis extra wil beveiligen kun je ook nog camera’s installeren. Dit schrikt inbrekers zeker af. Zorg er ook voor dat je bijvoorbeeld geen reservesleutels verstopt onder deurmatten of bloempotten. Als er dan wordt ingebroken, wordt het gezien als insluiping in plaats van inbraak. Dan is het nog maar de vraag of je dat vergoed krijgt van de verzekering.

8. Alarm
Heb je thuis een alarminstallatie? Een inbreker loopt dat risico liever niet. Zorg ervoor dat het alarm goed werkt, zodat inbrekers niet zomaar het alarm uit kunnen schakelen. Plak ook de bijbehorende sticker in het zicht. Staat het alarmsysteem in contact met een meldkamer? Laat ze dan weten wanneer je op vakantie gaat.

9. Vergeet de gordijnen niet
Als je gordijnen al drie weken dicht zijn, valt dat heel erg op. Vraag iemand om je gordijnen af en toe open en dicht te doen. Zorg er wel voor dat als je gordijnen openstaan er geen waardevolle spullen in het zicht liggen.

10. Laat geen gereedschap slingeren
Als een inbreker niet binnen is in 3 tot 5 minuten, geeft hij het op. Zorg ervoor dat je daarom geen gereedschap of tuingereedschap laat slingeren. Zo help je de inbreker alleen maar.